Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan 2020 yılı büyüme beklentisini 0,3 olarak açıkladı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılı için yüzde 0,3 büyüme beklediklerini söyledi.
Lütfi Elvan | Fotoğraf: Güven Yılmaz / AA
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Elvan, Bakanlık özelleştirme uygulamalarına devam edeceklerini söyledi. Vergi gelirlerinin yüzde 16.7 artırılması planlanırken, sadece girişim sermayesi fonlarına 2023 yılı sonuna kadar 2 milyar tutarında doğrudan kaynak aktarmak bakanlığın hedefleri arasında yer aldı.
VERGİ GELİRİ YÜZDE 16.7 ARTACAK
Bütçe gelir performansının artmasını beklediklerini belirten Elvan, şunları kaydetti, “Bu kapsamda, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 13.2 oranında artışla 1.1 trilyon lira, vergi gelirlerinin yüzde 16.7 oranında artarak 922.7 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 2,2 oranında azalarak 178.4 milyar lira olması tahmin edilmektedir” dedi.
"GİRİŞİM SERMAYESİNE" 3 YILDA 2 MİLYAR TL DOĞRUDAN KAYNAK
Elvan, sermayeyi yeni finansman araçları ve yöntemlerle desteklediklerini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan çekirdek, başlangıç ve erken aşama şirketler için yeni finansal araçlar sunuyoruz. Melek yatırımcılık sistemini, fonlara kaynak aktarım mekanizmasını ve girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarım mekanizmalarını yürütüyoruz. Girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarımı kapsamında 2023 yılının sonuna kadar 2 milyar lira tutarında kaynak taahhüdünde bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, ilk çalışmamız olan TECHINVESTR Programı’nı tamamladık ve 5 girişim sermayesi fonuna yaklaşık 300 milyon lira taahhütte bulunduk.”
ÇİFTÇİ VE ESNAF KREDİYE MAHKUM EDİLDİ
Salgın döneminde doğrudan gelir desteği sağlanmayan esnaf ve çiftçiler ise krediye mahkum edildi.
Elvan, düşük faizli krediye 2020 yılı eylül ayı itibarıyla Ziraat Bankasınca 58.2 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatiflerince 3.5 milyar lira olmak üzere toplam 61.7 milyar liralık bakiyeye ve 840 bin çiftçiye ulaştığını belirtti.
Elvan, salgın dolayısıyla zarar gören tarımsal üreticilerin mayıs ve haziran aylarına denk gelen ve 6 milyar lirayı bulan taksitlerinin faizsiz 6 aylığına ertelendiğini ifade ederek, "Çiftçilerimize yönelik destek tutarlarının salgın nedeniyle kredi ertelemelerine ve kullandırımlarına bağlı olarak 2020 yılı sonunda 4.6 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. Bu amaçla 2021 yılı bütçesinde 5,5 milyar lira ödenek öngörülmektedir” diye konuştu.
1.5 MİLYON ESNAF KREDİ KULLANDI
Halk Bankasınca esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında kullandırılan kredi bakiyesinin 150 milyon lira olduğunu belirten Elvan, “2020 yılı Eylül itibarıyla 67 milyar liraya, bu kredilerden faydalanan esnaf sayısı ise 64 binden 1,5 milyona ulaştı." dedi.
ACI REÇETEYİ PATRONLAR MI HAZIRLIYOR?
Patronların talep listesi kabarık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Ekonomi Şûrası bugün toplanacak. Sanayi ve hizmetler sektöründe faaliyet yürüten patronlar taleplerini Erdoğan’a iletecek. Şûra video konferans yoluyla yapılacak.
Dünya’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre “Ekonomi, hukuk ve demokraside seferberlik başlatıyoruz” ifadelerinin ardından TOBB Ekonomi Şûrasında patronlarla buluşacak olan Erdoğan hem sanayici hem de hizmetler sektörü temsilcilerinin taleplerini alacak.
Sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet yürüten patronların ortak talepleri şöyle sıralandı:
- Son çeyreğe ertelenen vergi ve krediler yapılandırma kapsamına alınsın
- Kendi servisi olan sanayici mesai saati uygulaması dışında bırakılsın
- Deprem sonrası kentsel dönüşüme hız verilsin
- İşten çıkarma ve yasağı yeniden ele alınsın
- İstihdam üzerindeki vergi ve prim yükleri indirilsin
- Finansman sıkıntısı çözülerek, tahsilat ve ödeme problemi giderilsin
- Vergisini düzenli ödeyenlere avantaj sağlansın
- Biriken KDV alacakları takvime bağlanarak ödensin
- Pandemi sonrasına hazırlık için kamu desteği sağlansın
- Banka teminat mektuplarında artan maliyetler sorunu çözülsün
SANAYİ PATRONU NE İSTİYOR?
- Enerji maliyetleri düşürülmeli
- Döviz fiyatları öngörülebilir olmalı
- Yerli üretici ithal ürünlere karşı daha sıkı korunmalı
- Kamu alımlarında yerli ürün kullanımı bürokratların inisiyatifine bırakılmamalı
- Türkiye’de üretilmeyen ürünlere getirilen ek vergiler gözden geçirilmeli (EKONOMİ SERVİSİ)