CHP'li Öztunç'tan Bakan Koca'ya: Türkiye'nin aşı konusunda bir girişimi var mı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Türkiye’nin Avrupa ülkelerine oranla çok daha az sayıda bir oran açıklamasının sırrı nedir?” diye sordu.
Fotoğraf: DHA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Türkiye’nin Avrupa ülkelerine oranla çok daha az sayıda bir oran açıklamasının sırrı nedir?" diye sordu. Öztunç, Bakan Koca'dan Kovid-19 aşısı ile ilgili bir ön anlaşma yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, günlük olarak Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Kovid-19 verilerini TBMM gündemine taşıdı. Öztunç konuyla ilgili önergesinde Sağlık Bakanı Koca’ya, “Nüfusu Türkiye’den az birçok Avrupa ülkesinin açıkladığı yüksek oranlar karşısında, Türkiye’nin Avrupa ülkelerine oranla çok daha az sayıda bir oran açıklamasının sırrı nedir?” diye sordu.
Koronavirüsün 11 Mart’ta Türkiye’de görülmesinin ardından 27 Mart’tan itibaren Sağlık Bakanı Koca tarafından günlük olarak paylaşılan verilerle, Türk Tabipleri Birliği ile uzmanlık ve meslek örgütlerinin verilerinin birbiri ile örtüşmediğini vurgulayan Öztunç, “Vatandaşların da artık iyiden iyiye hastane işlerinde yoğunluktan mağdur duruma düşmeye başlaması, ‘Acaba hükümet pandemiyle mücadele yerine gerçeklerden uzak pembe koronavirüs tablosu çizmekle mi meşgul’ sorunu akıllara getiriyor” dedi.
"RAKAMLAR İNANDIRICI DEĞİL"
Tartışmaları Meclise taşıyan Öztunç, önergede şu ifadeleri kullandı:
"Covid-19 virüsü ile ilgili her akşam Sağlık Bakanlığınca açıklanan verilerin TTB’nin açıkladığı verilerle örtüşmediği sık sık dile getirilmektedir. 24 Ekim günü TTB’nin GYK toplantısında 23 ildeki günlük PRC (+) sayısının 20.595 - 21.195 aralığında olduğu, aynı gün Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerde ise 2.091 olduğu görülmektedir. Nüfusu Türkiye’den az olan birçok Avrupa ülkesinde açıklanan günlük Covid-19 verileri 30.000 - 40.000 arasında olurken Türkiye’de açıklanan verilerin 1.000 – 2.000 arasında açıklanması kamuoyuna inandırıcı gelmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü de bu rakamları sağlıklı bulmadığını ifade etmektedir."
Öztunç’un Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şöyle:
- "Sağlık Bakanlığı ile TTB’nin açıkladığı verilerdeki tutarsızlığın sebebi nedir? Bu verilerin hangisi doğrudur?
- Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük Covid-19 sayılarının düşük gösterilmesinin sebebi nedir?
- Nüfusu Türkiye’den az birçok Avrupa ülkesinin açıkladığı yüksek oranlar karşısında, Türkiye’nin Avrupa ülkelerine oranla çok daha az sayıda bir oran açıklamasının sırrı nedir?
- Aşı konusunda birçok Avrupa ülkesi etkili bir aşının bulunması durumunda ülkeler ilk önce kendi vatandaşlarının bundan yararlanması için araştırma yapan aşı adayı ilaç şirketlerine para yatırıyor, onlara ortak oluyor veya sözleşme imzalıyor. Türkiye’nin bu konuda bir girişimi var mıdır?"
(HABER MERKEZİ)