18 Kasım 2020 04:09

Deprem Komisyonu ikinci kez toplandı: Rapor tozlu raflarda kalmasın

İzmir depremi sonrası kurulan Deprem Komisyonu toplantısında muhalefet, oluşturulacak raporların tozlu raflarda kalmayarak ilgili kanun ve yönetmeliklerin çıkarılmasını önerdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diren YURTSEVER

İzmir depremi sonrası kurulan Meclis  Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda komisyon başkanı Recep Uncuoğlu, geçen hafta toplantıya katılan Komisyon Sözcüsü Selahattin Minsolmaz’ın koronavirüs olduğunu ve tedavi gördüğünü söyledi. Uncuoğlu ayrıca komisyon üyeleri HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, İyi Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ile AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır’ın koronavirüs tedavisi gördüğü bilgisini verdi.

ÇALIŞMA SÜRESİ 3 AY

Deprem komisyonu her hafta çarşamba günü toplanacak. Komisyonun çalışma süresi ise 3 ay. 3 ay sonunda çalışmalarını tamamlayan komisyon rapor oluşturacak. Uncuoğlu, bu sürenin yetersiz gelmesi halinde sürenin 1 ay daha uzatılabileceğini söyledi.

KURUM ÖNERİLERİ İSTENDİ

Uncuoğlu, komisyon üyelerine toplantılara katılabilecek kurum temsilcileri konusunda öneriler istedi. Uncuoğlu, “Özellikle uzman olarak Komisyon yazımında, rapor yazımında bize faydalı olacağını düşündükleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, kentsel dönüşümle ilgili Altyapı Ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü bünyesinde olabilir, Tapu Kadastroda olabilir, aynı şekilde AFAD ve diğer ilgili kurumlardan faydalı olacağını düşündüğünüz uzman arkadaşları bize önermenizi hassaten istirham ediyorum. Bunları değerlendireceğiz, bu konuda bir sınır yok” dedi.

UNCUOĞLU: HAZIRLIĞIMIZ VAR

Uncuoğlu, komisyonun gelecek haftaki toplantısı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, AFAD ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de dâhil olmak üzere bir hazırlıklarının olduğunu söyledi.

AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, toplantıda İzmir’in pilot il olarak seçilmesini talep etti. Nasır’ın bu talebi deprem yaşamış birçok il olduğu belirtilerek talep edilmedi.

“KOMİSYON RAPORU TOZLU RAFLARDA KALMASIN”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu söz alarak, “En son İzmir’deki depremde yaşadığımız süreçte olduğu gibi, enkaz başında nöbet beklemek, orada insanların yakınlarının cesetlerinin çıktığını görmelerine şahit olmak istemiyoruz. O yüzden, aynı zamanda bu Komisyon raporunun raflarda, tozlu raflarda kalmaması ve hayata da geçmesi gerekiyor. Yani deprem olduktan sonra, insanlar öldükten sonra değil de hani ‘Burada TOKİ’yle ev yapacağız, hepsine dağıtacağız bir yıl sonra’  demek yerine deprem olmadan, insanlar ölmeden bu kaynakların ayrılmasını sağlayıp o insanları ölmeden, sağlam dayanıklı evlere kavuşturmak gerekiyor çünkü hepimizin bildiği en somut gerçek, işte, deprem değil, bina öldürüyor” dedi.

“BİLİM KURULU KURULSUN”

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, depremle ilgili bir bilim kurulunun kurulması gerektiği önerisinde bulundu. Kaşıkçı, “Sürekli bir araya gelebilen, oturup çalışabilen, Türkiye’nin deprem gerçeğini bilen, alanında uzman insanlardan oluşan, aynı zamanda ilgili bakanlıkları yönlendirebilecek ki, aynı Sağlık Bakanlığı’ndaki Bilim Kurulu gibi bir Bilim Kurulu’nun oluşması elbette çok yerinde olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu. MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin de bilim kurulu kurulması önerisini destekledi.

“RAPOR AŞAMASINDA KALMAMALI”

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, deprem ile ilgili çalışmalarda yurt dışı örnekleri üzerinde çalışan akademisyenlerin de komisyonda dinlenmesini önerisinde bulundu. Kenanoğlu, “Şili’de 2015’te 8,3 büyüklüğünde deprem olmuş ve sadece 12 kişi yaşamını yitirmiş. Şili’de önceden çok fazla sayıda insan yaşamını yitirirdi deprem durumlarında. Hani, diyelim ki: Şili bu işi nasıl başarmış, nasıl bu işin altından kalkmış? Ya da, işte, Japonya’da çok büyük depremler olmasına rağmen insanlar yaşamlarını yitirmiyor, canlılar hiçbir şekilde yaşamlarını yitirmiyor neredeyse. Yani bütün bu yurt dışı örneklerinde bu işin nasıl becerildiği, nasıl başarıldığıyla ilgili örnekleri de inceleyen akademisyenler ya da kurumlar varsa onları da davet etmek, dinlemek oldukça faydalı olacaktır. Rapor aşamasında kalmaması için rapor çıktıktan sonra en kısa süre içerisinde ilgili kanunların çıkartılması, ilgili yönetmeliklerin çıkartılması hususunda bir çalışma yapılırsa o raporun bir anlamı olacaktır” dedi.

YAPI SİGORTASI ÖNERİSİ

CHP Hatay Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise şu öneride bulundu: “Afet Sigortaları Kanunu’nda da deprem sigortasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Şöyle ki; deprem sigortalarının deprem sonrası vatandaşa bir tazmin olayı söz konusu. Oysa yapı sigortası sistemi getirilerek zeminden başlayıp yapının da güvenli olup olmadığını eğer bir sigorta firması yıkım anında ödeyecekse sağlıklı bir şekilde kontrolünü yapar diye düşünüyoruz.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da ‘genel güvenlik’ yasa tasarısı protesto ediliyor

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi kadınlar: Tarlada bize bağırıp, çağırıyorlar, hakaret ediyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa