TEMSA işçileri: En az 14 gün karantina ve ücretli izin
TEMSA işçileri, salgının yeniden yaygınlaşmasına karşı 14 gün karantina ve ücretli izin talep ediyor.
Fotoğraf Temsa'nın tanıtım videosundan alınmıştır.
Adnan KARATAŞ
Aydın YİĞİT
Adana
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerinde işçiler yine kapsam dışı bırakıldı. Adana’da otobüs üretimi yapan TEMSA’da çalışan işçiler, 17 arkadaşlarında Kovid-19 tespit edildiğini belirterek, en az 14 gün karantina ve ücretli izin uygulaması istedi. İşçiler, çözümün yasaklarda değil devlet tarafından yurttaşların ihtiyaçlarının karşılandığı karantinada olduğunu dile getirdi.
Fabrikada son olarak yemek saatinin yarım saate düşürüldüğünü, çay saatlerinin bölündüğünü dile getiren bir TEMSA işçisi. “Bunun yerine akşam yarım saat erken paydos ediyoruz. Önceden toplu olarak çıkıyorduk. Şimdiki uygulamada her takım 10’ar dakika arayla çıkıyor. Yemek molası haricindeki molalarda açık alanlar dahil sigara yasaklandı. Bir işletme için yeterli önlemler diye düşünüyorum. Ancak yine de 17 vakanın çıktığı bir tesiste diğer çalışanları da riske etmek akıl işi değil. Sağlık Bakanı çok ciddi uyarılarda bulunuyor ancak alınan tedbirler ile uyarılar arasında fark var. Vakaların azalması, salgının önlenmesi için en az 14 gün karantina olması gerekir” dedi.
PARA GETİREN YERDE YASAK İŞLEMİYOR
Fabrikadaki vaka sayısını bilmediğini ifade eden başka bir işçi ise “Ama vakaların olduğunu duydum. Ben alınan tedbirlerin sadece ‘Tedbir aldık’ demek için alındığını düşünüyorum. Salgının önlenmesi için tüm ülke en az 14 gün karantinaya alınmalı. Gümrükler kontrol edilmeli, hastalar tedavi edilmeli bu sürede ve ülkeye giriş çıkış da yasaklanmalı. Bu süreçte herkesin ihtiyaçları da devlet tarafından karşılanmalı. Ancak vatandaşa gelince para yok deniyor. Yasaklar her şeye gelince var ama işçiye gelince yok. Para getiren yerde yasaklar işlemiyor.”
Başka bir işçi de şunları söyledi: “Kırılgan ekonomiler ve güçlü ekonomiler var. Bizim ülkemiz kırılgan ekonomi katmanında. Neyse ki bizim fabrika açısından bu süreçte işe gitsek de gitmesek de paramızı aldık. Öncelikle şu pandemiden kurtulmak gerek. Yan sanayiden malzeme geliyor gelmese üretimde aksama yaşanacak ve verimli bir çalışma olmayacak. Yasaklamalardaki amaç ekonomide daha büyük delik açmamak, süreci daha az hasarlı götürmek için. Bu yasaklamalarla da iyiye dönüş olmazsa hiçbir şeye faydası olmayacak. Sokakta insanlar dolaşıyor ve virüsü yayıyorsa, madem sosyal devlet var, çöpü karıştıran kişiyi beslersen sokağa çıkmaz zaten. Bence hafta sonları tekrar kapatılabilir ama yetkililerin yasaklarla uğraşmak yerine insanları evde kalmasına ikna etmesi lazım. Çünkü dışarı çıkan virüsten korkmuyor aç kalmaktan korkuyor.”