20 Kasım 2020 07:08

Cinsel şiddet haberlerinde kullanılması için fotoğraf arşivi açıldı

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, medya mensuplarının cinsel şiddet haberlerinde “hak temelli görsel” kullanmaları amacıyla csgorselarsiv.org sitesini erişime açtı.

csgorselarsiv.org ekran görüntüsü

Paylaş

Cinsel şiddet vakalarıyla ilgili içeriklerde editörlerin haber dilinin yanı sıra görselleri de bilinç bir şekilde tasarlayıp kullanması büyük önem taşıyor. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), medya mensuplarının cinsel şiddet haberlerinde “hak temelli görsel” kullanmalarını teşvik etmek ve bu görsellere ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla csgorselarsiv.org sitesini kullanıma açtı.

Derneğin düzenlediği basın toplantısında paylaşılan bilgilere göre, 2017 yılından beri düzenlenen atölyeler ve kurulan iş birlikleri ile medya ve basın emekçilerinin özellikle cinsel şiddet haberleri yaparken yaşadıkları sorunlar dinlendi. Bu görüşmelerde özellikle şu sorunlar ve eleştiriler değerlendirildi: “İmaj bankalarından ve gazetelerin görsel havuzlarından alınan temsili görsellerin birçoğu, cinsel şiddete dair yanlış inanışları yeniden üretiyor. Haberlerde kullanılan görseller, özellikle şiddete maruz bırakılanın haklarını gözetmiyor. Eski haberler örnek alınarak tekrar tekrar bu görseller kullanılıyor.”

16 FOTOĞRAFÇININ KATKISIYLA YAPILDI

Medyadaki bu ihtiyacı saptadığını belirten CŞMD, hak temelli bir bir görsel arşiv sitesi oluşturma fikrini geliştirip uygulamaya koydu. Basın toplantısında, görsel arşivin ortaklaşa bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten dernek, şu ifadeleri kullandı: “Fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, görsel iletişim çalışanlar, aktivistler ve karikatüristlerle iki görsel üretim atölyesi gerçekleştirdik. Son atölyeden sonra bir eylem planı hazırladık. Bu plan doğrultusunda bir çağrı yaparak kadın ve LGBTİ+ fotoğrafçılardan fotoğraf istedik. 16 fotoğrafçının katkısıyla bu arşivi hayata geçirme imkânımız oldu.”

CİNSEL ŞİDDET HABERİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

CŞMD, cinsel şiddet haberleri yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları ise şöyle sıralıyor:

  • Cinsel şiddet haberleri nötr, eyleme çağıran, tetikleyici ayrıntılara yer vermeyen ve failin ceza alması yolunda otoriteleri harekete geçiren bir yerden verilmeli.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin şiddeti hak ettikleri imasından kaçınılmalı ve yaşanılan şiddetin sorumluluğu faile yüklenerek haber yapılmalı.
  • Haberde topluma doğru ve net bilgi aktarılmalı. İddialar gerçekmiş gibi yansıtılmamalı.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişinin suçlanmasına, yalnızlaşmasına, utanmasına neden olacak görseller kullanılmamalı.
  • Kullanılan görseller kişileri çaresiz hissettirmeyecek, harekete geçirecek güçlendirici görseller olmalı.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Aytaç Ünsal’ın tedavi gördüğü eve polis baskın düzenledi

SONRAKİ HABER

EMEP ve Emek Gençliği "Kocaeli'de ulaşım zammı geri çekilsin" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa