20 Kasım 2020 07:27

Evleri yıkılan depremzedeler: Devlet sorumluluk alsın, haklarımızı versin

Çadır alanlarında kalan depremzedeler toplantı yaparak, devletin sorumluluk almasını ve haklarını biran önce vermesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir depreminde kendi evi de yıkılan Emek Partisi Bornova İlçe Başkanı Cevat Düzci'nin çağrısıyla bir araya gelen depremzedeler, süreci hem mühendislik hem de hukuki açıdan değerlendirdikleri bilgilendirme toplantısı yaptı.

Depremde yıkılan Emrah Apartmanının yanında kurulan çadır alanında yapılan bilgilendirme toplantısına Avukat Hasan Hüseyin Evin, İnşaat Mühendisleri Ceren Narin, Deniz Islakoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odası Kentsel Dönüşüm Komite Başkanı Hasan Alınç katıldı.

Toplantıda bundan sonraki süreçte kendilerini nelerin beklediğini merak eden depremzedeler, yıkılan evlerinin karşılığında hukuki haklarının neler olduğu ve nereye başvurmaları gerektiğiyle ilgili sorular yöneltirken, bunca zaman oturdukları binaların denetlenmediğini ve gereken önlemlerin alınmadığını belirtti. Depremzedeler içinde bulundukları belirsizlik ve bilgilendirme eksiklikleri hakkında da devletin sorumluluk almasını talep etti. 

"HAKLARIMIZI BİRLİKTE ARAYACAĞIZ"

Ayrıca başlarını sokacak bir ev olmadığını, çadırlarda zor durumda olduklarını söyleyen depremzedeler, verilecek olan meblağlar ile yeni bir ev almanın zor olduğunu, asgari ücret ya da emekli maaşıyla geçinmeye çalıştıklarını belirterek tepki gösterdi. Mağdur olanların hep birlikte dayanışması gerektiğine vurgu yapan depremzedeler birlik olarak haklarını arayacaklarını ifade etti.

"MADDİ VE MANEVİ ZARARIN TELAFİSİ TALEP EDİLMELİ"

Konunun hukuki boyutuyla ilgili bilgilendirme yapan Hasan Hüseyin Evin, “İzmir'de kamu arazilerinin nasıl dönüştürüldüğünün bilgisi halka açıklanmıyor. Öğrenmek için başvurduğunuzda da önünüze ticari sır ibaresini çıkarıyorlar. Sonunda kapalı kapılar ardından rant elde edilmiş oluyor. İlk yapılacak şey Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, belediyeye veya valiliğe idari başvuru yapmak. ‘Bu durum sizin görevlerinizi yapmadığınızdan kaynaklıdır, ortaya çıkan maddi ve manevi zararın karşılanmasını istiyorum’ şeklinde bir başvuru yapılmalı. Belirli bir zaman içerisinde size bu kurumlardan cevap gelmesi ya da gelmemesi halinde idari mahkemeye dava açma süreci başlayacaktır. Burada sizlerin bir arada durup hak araması çok önemli” dedi.

"DOĞRU MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAK ÇOK ÖNEMLİ"

İşin mühendislik kısmıyla ilgili yapılara da dikkat edilmesi gereken birçok noktanın olduğunu belirten İnşaat Mühendisi Ceren Narin, “Doğru mühendislik hizmeti almak çok önemli. Yapı hangi zemine kaç katlı yapılacak? Doğru ölçümler ve hesaplamalar yapılmış mı? Bunların hepsine kalem kalem dikkat etmek gerekiyor. Projelendirmeyle birlikte diğer birçok aşamanın doğru kontrollerden geçmesi, uygulama yapılırken de konusunda uzman yapı denetim mühendislerinin olduğu bir çalışma sağlanması ve tüm bu süreçlerde belediye tarafından denetlemelerin yapılması gerekiyor” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam