20 Kasım Çocuk Hakları Günü | "Çocuk katilleri cezalandırılmadan adalet gelmez"
Öldürülen çocukların failleri cezalandırılmadan adaletin gelmeyeceğini belirten Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, “Failin kim olduğuna göre değişen adalet anlayışı güveni azaltıyor" dedi.
Helin Şen, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol | Kolaj: Evrensel
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’de çocukların özellikle kamu görevlilerinin fiilleri ya da ihmalleri sonucunda ortaya çıkan yaşam hakkı ihlallerinin cezasız kaldığını vurguladı. Açıklamada “Mağdurların çocuk, faillerin ise kamu görevlisi olduğu vakalarda; devletin, suçun faillerini adil yargılayarak, suç ve suçluların cezasız kalmamasını sağlaması, hem mağdurların adalete erişme hakkının sağlanması, hem de toplumda zedelenmiş olan adalet duygusunun onarılması için elzemdir” ifadelerine yer verildi.
Verilmeyen ya da geç verilen soruşturma izinlerinin bizzat fiili ya da ihmali gerçekleştiren kişiler hakkında olabildiği gibi, sorumluluk zincirinde yer alan diğer kamu görevlilerinin yargılanması önünde de engel oluşturduğu ifade edilen açıklamada, cezasız bırakılan, etkin soruşturulmayan her yaşam hakkı ihlalinin yeni ihlallerin yaşanmasına yol açtığı vurgulandı.
12 YAŞINDAKİ HELİN'İN ÖLÜMÜ İLE SUÇLANAN SANIK POLİS TUTUKSUZ YARGILANIYOR
Sakarya’da açık bırakılan elektrik kablosundan dolayı yaşamını kaybeden 13 yaşındaki Yunus Eser ve Diyarbakır Lice’de öldürülen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un hatırlatıldığı açıklamada, “Kamu görevlilerine verilmeyen izin nedeniyle yargılamanın durduğu son dava, 12 yaşında Helin Şen’in öldürülmesiyle ilgili. Helin; 2015 yılında sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, çatışmanın olmadığı bir günde, annesi ile birlikte ekmek almaya giderken bir polis aracından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Dava dosyasına giren tutanak ve telsiz konuşma kayıtlarında olay günü çatışma yaşandığına dair hiçbir tespit bulunmamakta. Hakkında dava açılan sanık polis, 12 yaşında bir çocuğu kasten öldürmekle suçlanmış olmasına rağmen, tutuksuz yargılanmış ve duruşmalardan vareste tutulmuştur” denildi.
14 yıl önce Mardin Kızıltepe’de, babası ile birlikte güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın davasında tüm sanıkların beraat ettiği hatırlatılan açıklamada, AİHM tarafından Türkiye'nin tazminat ödemeye mahkûm edilmesine rağmen yeniden yargılamaya gidilmediği ifade edildi.
CEZASIZLIKLA MÜCADELE
İnsan haklarının ihlali ile cezasızlık olgusu arasında sıkı bir ilişki olduğu, hakların uygulanmasının ancak bu hakkı ihlal edenlerin soruşturularak adil bir yargılama sonucu cezalandırılması ile mümkün olduğu belirtilen açıklamada, “Ceza adalet sisteminde yargıçların vereceği kararlar özgürlüklerimizin ve yaşam hakkımızın garantisidir. Failin kim olduğuna göre değişen adalet anlayışı ise, toplumun adalet ve hukuka olan güvenini azaltmaktadır. Cezasızlıkla Mücadelede Güç Birliği Ağı olarak, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü'nde çocukların insan haklarına dayalı, barış içerisinde yaşamasının, ancak toplumsal adaletin tesis edildiği bir iklimde mümkün olduğunu biliyoruz. Bu iklimi yaratmanın en önemli yolunun da cezasızlıkla mücadeleden geçtiğini, yargıda reformun yeniden gündeme getirildiği bu günlerde yeniden hatırlatmak istiyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)