Dedeyazı'da maden ocağı projesine ek ilaveye köylülerden tepki geldi
"Demir Ocağı ve Kırma Eleme Zenginleştirme Tesisi"ne ek tesis ilave edilmek istenmesine köylülerden tepki geldi.
Fotoğraf: Evrensel
Berfin GÜLER
Malatya
Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı Mahallesi'nde Mir Serhat Madencilik firması tarafından yapılan "Demir Ocağı ve Kırma Eleme Zenginleştirme Tesisi"ne ek ilave projesi köylüler tarafından tepki çekti. Proje için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü halkı bilgilendirme toplantısı yapmak istedi fakat katılım olmadı.
Konuya ilişkin durumu aktaran Malatya Tüm-Köy Sen Üretici Sendikası Yöneticisi ve Dedeyazı Köylüleri Derneği Üyesi Recep Çakır, ”Toplantıya katılmayacağımızı belirttik, proje bizim için yok hükmünde. Zaten şirket de hiçbir kurala uymayarak çalışmalarını yürütüyor, önce yıkama tesislerini sonrasında proje için ÇED başvurusu yaptılar. Önce ÇED alınır, sonra inşaata başlanır,bunlar sonra ÇED alıyorlar” dedi.
"MADEN KÖYÜN YAŞAM ALANINI TAHRİP EDİYOR"
18 yıldır maden ocağının yarattığı tahribatları sayan Çakır, “Maden bölgesine evleri 100 metreden daha az mesafede olan köylüler taş kırma, demir kırma ünitesinde yürütülen faaliyetler yüzünden gürültü kirliliğinden rahatsızlar. Ayrıca bu faaliyetler köyün yaşam alanlarına yakın olması suretiyle, evlere zarar vermektedir. Maden çalışması sırasında çıkan hafriyatlar dere yataklarına, orman arazisine boşaltılmakta, köyün ekosistemine zarar vermektedir. Köylülerimize ait üzüm bağları, kayısı bahçelerine sıfır metre mesafede olan çalışma alanındaki tozlardan bahçeleri büyük zarar görmektedir” dedi.
"SU ALANLARI TAHRİP EDİLİYOR"
Tüm bu zararların Malatya Valiliğine bağlı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından rapor edildiğini ve maden bölgesinde köyün su alanının tahrip edildiğini ifade eden Çakır şunları söyledi:
“Maden çıkartılan alan köyün içme ve sulama suyu kaynağını yok etti. Bu su kaynağı yaklaşık 500 dönüm tarım arazisini suluyor ve 205 hanenin su ihtiyacını karşılıyordu. Köylülerden kronik solunum hastalıkları olanlar maden ocağından çıkan tozlardan kaynaklı büyük sıkıntılar yaşamakta. Ağır iş makinelerinin kullanıldığı yol güzergahının toprak yol olmasından kaynaklı Yelli Gedik mezramızda yaşayan insanlarımız ve armut, bağ ve diğer canlılar toz içerisinde kalmaktadır. Tüm bu sorunları mevcut kurumlara ilettik gelip yerinde gördüler. Yetkililerin denetlemekte ve önlem almakta yetersiz kaldığı madencilik faaliyetleri sonucunda tahribat hesabı yapılmayacak kadar büyüyor.”