21 Kasım 2020 15:12

Devlet hastanesinde test yaptırmak neden çok zor

Karantina sürecini evde geçiren Sonnur Yılmaz, evde yaşadığı süreci içine itildiği yalnızlığı yazarak " Devlet hastanelerinde test yaptırmak neden bu kadar zor?" diye sordu.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sonnur YILMAZ
Denizli

Yetkililerin önlem almaya yönelik yasaklarına dair haberlerini görünce, Kovid-19 hastası olarak yaşadığım süreci anlatmak istiyorum.Bugün itibari ile 14 gündür kendi çapımda mücadele etmeye çalışıyorum. İlk belirtilerimi fark ettiğimde sağlık bakanlığına ait destek hattını aradım yanıt alamadım, yoğunluk vardır dedim. Sonra whatsapp hattına mesaj attım, geri dönüş hala yok. Son çare 112'yi aradım, durumumu izah ettim, yani şikayetlerimi bildirdim haliyle şüphelerimin olduğunu, bu süreçte neler yapmam gerektiğini sordum. Benimle aynı evi paylaşan ayrıca iki kişi daha vardı ve onlar içinde endişeliyim. Bana yanıt olarak solunum sıkıntım yoksa evde karantinada beklememin daha iyi olacağı ve bu süreçte Parol ağrı kesici ilaç dışında herhangi bir ilaç almamam söylendi. Bize test yapmayacak mısınız diye sorduğumda ne yazık ki solunum sıkıntısı olmayan hastalara test yapılamadığını söylediler ve bitirdik görüşmeyi. Olan biteni anlamaya çalışıyorum. Şaşkın, öfkeli ve çok yalnız hissetim o an.

Aradan 4 gün geçti, vücut ve boğaz ağrılarım artınca dayanamayıp kendimce önemler alarak ticari taksi ile hastaneye gittim. Kovid polikliniğe yönlendirdiler, doktor bey şikayetlerimi dinledi, boğaz ve vücut ağrımın fazla olduğunu, şüpheli olduğum için Parol dışında ilaç almamam gerektiğini söylediklerini ve tedavi olabilmem için test olmak zorunda olduğumu söyleyerek test yaptırabildim. Test sonrasında aynı şekilde ilaç almadan sonuç bekleyeceğimi ve pozitif durumunda bana ilaç getirileceği söyledi ve eve geldim. Ertesi gün akşam sonucum pozitif çıktı. Sağlık ekibi arayıp adresimi aldı yarın gün içerisinde ilacımı getireceklerini söylediler, getirildi de ilaçlarım. Ancak sağlıkçıları hiç görmedim! Apartmanın girişinde ablama teslim edildi ilaçlarım.

İlaçlarım bitti hem vücut hem boğaz ağrılarım devam ediyor. Bir muhattabım olmadığı için tekrar 112'yi aradım ve yine yeniden durumumu anlattım. Kovid hastası olduğumu ilaçlarımın bittiğini ancak ağrılarımın devam ettiğini ve ne yazık ki bu süreçte hiç kimse tarafından aranmadığımı ve muhattabımın kimin olduğunu bilmediğimi bu sebeple sizi (112) aramak zorunda kaldığımı söyledim. Ayrıca evde temaslı kabul edilen 2 kişinin olduğunu yani biz 3 kişinin akıbetinin ne olacağını sordum. Yanıt olarak, ‘karantina süreniz dolduğunda dışarı çıkabilirsiniz dilediğiniz gibi, ihtiyaç duyarsanız da tekrar hastaneye gidebilirsiniz’ dendi.

Test tarihi itibari ile 10. günüm doluyor yani resmi olarak karantina sürem bitiyor. Sorumluluğunun bilincinde olmayan bir birey olsam yarın sabah evimden çıkıp şöyle bir mahalle turu yapmam yetmez mi virüsü yüzlerce kişiye bulaştırmaya? Neler oluyor? Önlemler adı altında yapılan onca baskının ardındaki tabloyu sunuyorum size. Tanıdıklarımın içinde karantina süresini ve ilaçlı tedavisini yapmış bir kişi üç gün önce yeniden pozitif çıktı? Yasal olarak bu insanın sokakta olması suç değil, çünkü hastanın hastalığı atlatıp atlatmadığı takip edilmiyor. Tedavisi tamamlanmamış bir insanın sokağa çıkmasını salık verip, evinin yanmasıyla canını zor kurtaran vatandaşa masken yok diye ceza kesmek ne demek? Nasıl bir iki yüzlülüktür bu?

Bu süreci yalnız yaşamadığımı bilmek insan olarak canımı acıtıyor. Devlet neden Kovid hastalarına vitamin desteğinde bulunmuyor sormak istiyorum? Vitamin almak isterseniz nakit ödüyorsunuz. Bir kilo mandalinayı alabilmenin hesabını yapan vatandaş nasıl vitamin temin edebilecek? Hasta olduğumu duyan herkes iyi niyetle tavsiyelerde bulundu ‘bol bol vitamin, protein, motivasyon.’ Evet harika öneriler, ancak ben devlete sormak istiyorum, ne yapıyorsunuz? Ayrıca neden devlet hastanelerinde test yaptırmak bu kadar zor? Neden tetkikler düzgünce yapılmıyor? (ki ben ciğerlerimde bir hasar olup olmadığını ya da virüs ne kadar ilerlediğini bilmiyorum hala). Neden insanlar özel hastanelere itiliyor? Ne tür bir pazarın içindeyiz?

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin Taksim'deki protesto eyleminde polis 22 kişiyi gözaltına aldı

SONRAKİ HABER

Yatağan Termik Santrali'nde 12 işçide Kovid-19 tespit edildi, 100 işçi karantinada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa