İşçiler mesai saatinin 7’ye çekilmesine tepkili
Mesai saatlerinin 7'ye çekilmesi bazı işyerlerinde mola saatlerinin gasbına neden oldu.
Fotoğraf: Pexels
Kadir ÖRNEK
Sinancem ALİKOÇ
Ankara
Pandemi önlemi olarak organize sanayi bölgelerinde mesai saatlerinin 7.00-16.00 olarak belirlenmesiyle ilgili konuştuğumuz işçiler, bunun bazı işyerlerinde mola saatlerinin gasbına neden olduğunu söylüyor. Yeni kısıtlamaların salgını önleyecek tedbirler olmadığını düşünen işçiler, özellikle toplu taşımada önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. 17 yaşında bir çırak ise yasak günlerinde gizlice işe gelmek zorunda olduğunu anlatıyor.
Ankara İl Hıfzısıhha Kurulunun aldığı karar gereğince organize sanayi bölgelerinde mesai saatleri 7.00-16.00 olarak değiştirildi. Geçen hafta başlayan uygulama, hem işçilerde hem de atölye sahiplerinde kafa karışıklığına neden oldu. Bazı işletmeler kararı hiç uygulamadan eski mesai saatlerine devam ederken, bazıları uyguladı. Sayısı az da olsa vardiya sistemi ile çalışan atölyeler çalışmaya eskisi gibi devam etti. Uygulama sabah erken saatlerde toplu ulaşım araçlarında işçilerin yığılmasına neden olurken, kararı uygulayan bazı atölyelerde öğle araları ve çay molaları gasbedildi.
‘7’DE BAŞLIYORUZ, ÇIKIŞ BELLİ DEĞİL’
Yeni mesai saatlerini ve yeni gelen yasakları konuştuğumuz genç bir işçi, CNC makinesi öğrenmek için işe girdiğini, sigortasız çalıştığını söyledi. 17 yaşında olduğu için artık gizli gizli işe geleceğini söyleyen işçi, yeni mesai saatlerinden memnun olmadığını söylüyor. Daha önceleri yarı ücretle saatlerce mesaiye kalmak zorunda olduğunu anlatan işçi “Yeni mesai saatleriyle birlikte sabah 7’de işe başlıyoruz ama çıkış belli değil. Bir de molalarımızı kestiler. Yemek arası önceden 1 saatti, bu hafta yemeği ne kadar hızlı yersen işe o kadar hızlı dönüyorsun, ustamız başımızda bekliyor” dedi. Keçiören Esertepe’den OSTİM’e dolmuşla geldiğini aktaran işçi, kullandığı dolmuşun ve o saatteki diğer dolmuşların tıklım tıklım olduğunu dile getiriyor. İşçi bu nedenle sefer sayısının arttırılmasının yanında Şentepe, Esentepe, Akdere gibi OSTİM çalışanlarının yoğun yaşadığı semtlerin her bölgesinden direkt otobüs kalkması gerektiğini vurguluyor.
‘ÖNLEMLER GÖSTERMELİK VE YETERSİZ’
2 vardiyalı büyük bir atölyede çalışan başka bir genç işçi Furkan, kararı anlamsız bulduğunu anlatıyor. Uygulansa dahi virüsün yayılmasını engelleyeceğini düşünmediğini belirten Furkan, şöyle diyor: “Hadi benim kendi arabam var, ya çalışma arkadaşlarım? Adam o kalabalık dolmuşa biniyor. Geliyor, burada yan yana çalışıyoruz. Önlemlerin yetersiz ve göstermelik olduğunu düşünüyorum.” Kendi atölyesinde 25 kişiden en az 10’unun sigortasız çalıştığını kaydeden Furkan, iş arkadaşlarının da mağdur olduğunu ifade ediyor. Kurallar uygulanınca gece vardiyası olmayacağını tahmin ettiğini söyleyen Furkan, atölyesinin zorunlu bir üretim alanı olmamasına rağmen gece vardiyasının çalıştığını dile getiriyor. Furkan, tedbirlerin işçiyi kapsamadığını, sorun çözücü olmadığı, olanın işçilere olacağını ifade ediyor.
OSTİM metro durağı yakınındaki bir kahvaltı salonunda çalışan bir işçi de mesai saati değişikliği nedeniyle kahvaltı salonunun sabah 6.00’da açık olması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden saat 4.00’te işte olmaları gerektiğini belirten işçi, “Atölye mesaileri 16.00’da bitse de bizimki bitmiyor, temizlik bilmem ne derken en erken 18.00-19.00 gibi buradan çıkabiliyoruz. O saatten sonra can çıkmış oluyor zaten. Sabahları patronum evden alıyor. Birkaç arkadaşımız ve geç gelen aşçılarımız toplu taşımayla geliyor” diyor.