22 Kasım 2020 14:18

Kocaeli Valiliği, metal işçilerinin yürüyüşü öncesi eylem yasağı ilan etti

Kocaeli Valiliği, sendikalaştıktan sonra tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne zorlanan metal işçilerinin Ankara’ya yürüyeceklerini duyurmasının ardından 30 günlük eylem yasağı ilan etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Metal-İş’e üye olduktan sonra tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne zorlanan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçilerinin 24 Kasım Salı günü Ankara’ya yürüyeceklerini duyurmasının ardından Kocaeli Valiliği salgın gerekçesiyle kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı kararı aldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçileri, 24 Kasım Salı günü saat 10.00’da Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube binası önünde açıklama yapıp Ankara’ya yürüyeceklerini duyurmuştu.

SALGIN BAHANE EDİLDİ

Kocaeli Valiliği ise yaptığı duyuruda kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Koronavirüs salgınının gerekçe gösterildiği açıklamada, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesinde ‘Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir’ hükmü gereğince; ilimiz genelinde bulaşın yayılmasını önlemek amacıyla; gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları; Kocaeli il sınırları içerisinde 22/11/2020 günü saat 24.00’ten 21/12/2020 günü saat 24.00’e kadar 30 gün süre ile yasaklanmıştır” denildi.

"İŞVERENLERE KOL KANAT GERMEKTE GECİKMEDİLER"

Yasak kararına tepki gösteren Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın “Bu karar esas olarak Kovid-19 salgını bahane edilerek işçiler üzerindeki baskıyı artırmak, mücadeleyi kırmak için alınmıştır. İşyerlerinde işverenler tarafından yapılan zulmü görmeyenler, işçiler taleplerini dile getirmek istediğinde işverenlere kol kanat germekte gecikmediler. Alına bu kararı kınıyoruz. Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” dedi.

EMEP: SENDİKA DÜŞMANLIĞI SERBEST, HAK ARAMAK YASAK

Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, yasak kararına "İşten atmak, ücretsiz izine göndermek, sendika düşmanlığı serbest; hak aramak yasak" açıklamasıyla tepki gösterdi.

“Yargı ve ekonomide reform” söylemlerini anımsatan Akar “Ne zaman bir 'reform' tartışması açılsa, haklarının elinden tane tane gasbedildiğini bilen işçi ve emekçiler, 'Eyvah reform' demekten kendilerini alıkoyamıyor. OHAL’i grev yasaklamaları için işçi ve emekçilere karşı kullandığını itiraf eden iktidar, bugüne dek ne zaman reform dese, patronların-zenginlerin sorunlarına çözüm, işçilerin sorunlarını arttıracak adımlar attığı herkes tarafından biliniyor” dedi.

Akar, kentteki işçilerin mücadelesini şu sözlerle aktardı:

“Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Onat Alüminyum ve Lögel Makine işçileri günlerdir sendikalarıyla birlikte, anayasal haklarını korumaya çalışıyor, fabrika önünde eylemler yapıyor. Özçelik-İş sendikasına üye olan FZK işçileri de aylardır, kapı önünde hakları için mücadele ediyor. Yine Birleşik Metal-İş sendikasına üyesi oldukları için cezalandırılıp tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçileri ise aylar, günler süren direnişlerinin ardından artık çözümü Ankara’ya yürümek olarak görüyor.”

İşten atmanın, ücretsiz izne göndermenin serbest olduğu, sendikalaşma hakkının zorlaştığı bugünlerde, “reform” beklentilerine girmenin abesle iştigal etmek olacağını vurgulayan Akar, "Çünkü örneğin işçi ve emekçiler ne zaman yürüyüş, toplantı kararı alsa her ne hikmetse Valilik makamının aklına, Kovid-19 salgını geliyor! Tayaş Gıda gibi fabrikalarda işçiler bayılana kadar zorla çalıştırılırken, ne hikmetse Valilikten gık çıkmıyor” dedi.

“SALI GÜNÜ YAPILACAK YÜRÜYÜŞE SAHİP ÇIKARAK MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRELİM”

İktidarın tüm güçleriyle patronlara kol kanat gererken, işçi ve emekçileri de yasaklarıyla sindirmeye çalıştığını belirten Akar, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Çözüm uzakta aranmamalıdır. Torba yasaya karşı fabrika eylemlerinin ardından sokağa çıkan Petrol-İş üyesi işçiler attığı sloganla gelinen durumu ve çözüme işaret etmiştir: 'Yasalar sizin, meydanlar bizim!' Başta Ankara’ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri, kapı önünde direnen Özçelik-İş ve Türk Metal üyesi işçilerin mücadelesi ile birlikte olmak; başta tüm işçi sınıfımız olmak üzere emek ve demokrasi güçlerinin üzerine düşen büyük görevdir. Salı günü yapılacak yürüyüşe sahip çıkılarak, fabrika önünde mücadele eden işçilerin mücadelesini de güçlendirmeliyiz. Yasaklar halkın sağlığını değil hakları hedef almaktadır. Bu duruma sessiz kalmanın sonucu baskıları arttıracağı gibi reform tartışmalarıyla birlikte de üzerine tüy dikilmesine göz yummak olacaktır!” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Mevcut şiddet yasası sağlıkçıyı korumuyor caydırıcı düzenlemer yapılmalı'

SONRAKİ HABER

Ford Otosan işçisi yazdı: Onların evleriyle bizim evlerimiz…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa