25 Kasım 2020 01:35

Mücadelenin azmi, zaferi beraberinde getirdi!

Çukurova’da “Vazgeçin sizi okuldan atarlar, bir şeyleri değiştiremezsiniz” sözlerine karşı ısrarlı bir mücadele kazandı!

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş
Olcay AYTÜRK
Çukurova Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi yönetimi yayınladığı yönergeyle online sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğu getirmişti. Sınav süresince kayıt altına alınacak öğrenciler, sorulara da geri dönüş yapamayacaktı. Bunun üzerine biz öğrenciler bu durumun çeşitli mağduriyetler yaratacağını ve bu kararın imkanı olmayan arkadaşlarımız gözetilmeden alınan bir karar olduğunu söyledik. Hem sosyal mecralar üzerinden hem de yüz yüze bir araya geldik, tartıştık ve tepkimizi sosyal medyadan duyurabilmek için hashtag çalışmaları yaptık, binlerce tweet attık. Tatmin edici düzenlemeler yapılmadığı için öğrenciler olarak rektörlüğün önünde toplanarak basın açıklaması yaptık ve rektörlüğe toplu bir şekilde dilekçelerimizi sunduk. Rektörlükle görüşme imkanı sağladığımız ve kazanımla tamamladığımız bu süreci, görüşlerimizle sizinle paylaşmak istiyoruz.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ:

İLK DURUMA BAKILARAK SON DURUMUN NERELERE GELDİĞİNİ GÖRMEKTEYİZ!

Maliye Bölümü öğrencisi Sevcan

Bilindiği üzere salgın hastalıklarla mücadele ederken bir yandan da eğitim hayatımızı zora sokacak durumlarla karşılaşıyoruz. Yönergedeki maddelere ilişkin ne kadar zorlanacağımız ortadaydı. Kapitalizmi destekleyen bir sınav uygulaması olduğu ortadaydı. Ben de dahil olmak üzere, imkanı olan, olmayan arkadaşlarımla beraber mücadele etmeye karar verdik. Çeşitli hashtag çalışmaları ve sonrasında gerekli kurallara uyarak okulumuzda toplanıp basın açıklaması yapmaya karar verdik. Rektörlük bizimle konuşma yapmak istedi. Aramızdan ben de dahil olmak üzere toplam 5 kişi görüştük. Gerekli ikramlar yapıldı, pahalı çikolata paketleri açıldı. Haber yapacakları fotoğraflar çekildi ve sayın rektörümüz aramızdan ayrıldı. Rektör yardımcıları ile konuşma gerçekleştirdik. Açıkçası arkadaşlar inanç ve umudun kaybedilmemesi gerektiğini belirtmek istiyorum. İlk duruma bakılarak son durumun nerelere geldiğini görmekteyiz. Bu mücadelenin en başından sonuna kadar emek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Emeklerimiz sayesinde ektiğimiz tohumların karşılığını bulduk.

KAZANAN BİZ OLACAĞIZ!

Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Senay

Hiçbir hazırlık olmadan dersler başladı. Hocalar ders anlattıkları uygulamayı tam olarak kullanamıyor, öğrenciler sistemden dolayı derslerden atılıyor. Telefondan derslere girmek zorunda olanlar ders kayıtlarına ulaşamıyor. İnterneti olmayanlar derslere ulaşamıyor. Zor durumda olan öğrenciler derslere nasıl ulaşabilir, dersler nasıl daha verimli olur diye değil öğrencilerin sınavda kopya çekmemesi için uğraşıyorlar. Böyle bir durumda bizleri düşünmeden alınan kararlar, bilgisayar kamera ve mikrofon şartı bizleri daha da mağdur ediyor. Bu duruma sosyal medyadan ses çıkarınca görmezden geldiler. Ama rektörlüğün önünde bir basın açıklaması yapmak bile kazanımla sonuçlandı. Bir araya gelelim, taleplerimizi yüksek sesle dile getirelim. Kazanan biz olacağız!

İletişim Fakültesi öğrencisi Esra

Pandemi döneminde başta ailemiz ve biz öğrenciler çok zor dönemlerden geçtik, çoğu arkadaşımız derslere zor katılıyordu. Bunun nedeni derse katılabilecek durumlarının olmaması. Öğrenciler böyle zor durumda iken Çukurova Üniversitesinin sınavlarda bilgisayarı zorunlu kılması mikrofon ve kamerayı da ekstradan istemeleri öğrencileri daha da zora soktu. Çünkü çoğumuzun evinde bilgisayar yok, çoğumuzun o şartlara uyacak imkanı yok. Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak bize sorulmadan alınan bu karara hep birlikte itiraz ettik, çünkü burada fırsat eşitsizliği vardı. Sırf imkanları yok diye bölümünü dondurmak çözüm değil. Dondurduğumuz zaman çekeceğimiz sıkıntılar, bursumuzun kesilmesi, eğitim süremizin uzaması bizi ekonomik açıdan çok zor bir duruma sokar. Nihayet hepimizin gösterdiği çaba boşa gitmedi üniversitemiz aldığı bu yanlış karardan döndü.

İletişim Fakültesi öğrencisi Şükran

İlk yılım olduğu için çok tedirgindim aslında, sınav da dayatılan kurallar da beni çok zorluyordu. Ne yapmam gerektiği konusunda hiçbir fikrim de olmayınca daha da kötü hissetmiştim. Grup oluşturuldu sınav kuralları konusunda, fikir alışverişi yapıldı, düşünceler paylaşıldı. Yer alan tüm fikirler, düşünceler çok değerliydi. Çünkü bu süreçte çok şey öğrendim, özellikle de birlik olmanın önemini. Farklı kişilerle iletişim kurmak kolay olmuyor bazen ama bu sürece çabuk uyum sağladım. Herkes çok uğraştı, uğraşlar olumlu sonuç verdi ve bu çok mutlu etti beni. Farklı kişiler, farklı düşünceler ve beraber hareket edilen bir durumun karşısında olumlu sonuç almak hepsi çok güzeldi. Herkese çok teşekkür ederim. 

BİR ŞEYLERİN DEĞİŞEBİLECEĞİNE DAİR UMUDUMU YENİDEN KAZADIM!

İnşaat Mühendisliği öğrencisi Can

Biz arkadaşlarla okula girerken olağan dışı bir durum vardı, normalde yapılmayan kimlik kontrolü o gün yapılmıştı. Rektörlüğün Yazı İşleri Müdürlüğü’ne hem dilekçe vermek için hem de basın açıklaması yapmaya gittiğimizde çok sayıda güvenlik görevlisi vardı. Rektörlüğün bizi davet edebilme ihtimali aklımıza bile gelmemişti. Bunun nedeni ülkemizde olan korku atmosferi idi. Aramızda bile doğal olarak “Acaba okuldan atılır mıyım?​” diye düşünenler vardı. Biz sesimizi duyurmak için öğrencilere “Siz de gelin” dediğimizde tepkileri “Vazgeçin sizi okuldan atarlar, bir şeyleri değiştiremezsiniz” sözlerini de duyduk. Böyle tepki gösterenler bugüne kadar olanlardan bunları diyordu. Bunlara rağmen bir grup öğrenci arkadaşlarımızla birlikte rektörlüğe giderek sesimizi duyurduk. Görüşmeden sonraki saatlerde yeni salgın tedbirleri gerekçe gösterilerek yönerge öğrencilerin talepleri doğrultusunda düzenlendi. Bu durum bende birlikte hareket etmenin kazanım getirdiği düşüncesiyle bir şeylerin değişebileceğine dair umudumu yeniden kazandırdı.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ EMEK GENÇLİĞİ

Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte öğrenciler olarak birçok yeni sorunla karşı karşıya kaldık. Uzaktan eğitim sürecinde binlerce öğrenci yeterli ekipmanlara ulaşamadı, ulaşanlar ise uzaktan eğitim sisteminin yetersizliğinden kaynaklı derslere katılmakta zorluklar yaşadı. Pandeminin başında var olan sorunlara çözüm üretmek bir yana, var olan sorunlarımıza yenileri eklendi. Hocaların dahi sisteme bağlanamadığı, öğrencilerin sürekli sistemden düştüğü durumları yaşıyoruz. Hal bu iken öğrencileri sınavda kamera ve mikrofon ile kesintisiz kayıt altına almak ne kadar mümkündü? Üniversite yönetiminin yaşanacak mağduriyetleri gidermek adına önereceği çözüm, öğrencinin mazeret sınavına girmesi veya okulu dondurması mı olmalıydı?  Neyse ki, öğrenciler olarak bir araya gelmemiz, sorunlarımızı ve bunların çözüm yollarını tartışmamız ve ses çıkarıp birlikte hareket etmemiz bu sürecin kazanımlarımızla sonlanmasını sağladı. Yeni koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle değiştirdikleri, geri aldıklarını iddia ettikleri bu karar, öğrencilerin tepkilerinin ve birlikte mücadelesinin sonucudur. Öğrenciler olarak bu süreçte bir kez daha gördük ki ancak bir arada olduğumuz zaman, birlikte ses çıkardığımız zaman sesimizi duyurabilir ve geri adım attırabiliriz. Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği olarak öğrencilerin alınan kararlarda söz sahibi olması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bizler öğrenciler olarak daha sağlıklı ve nitelikli koşullarda eğitim görebilmek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bütün Çukurova Üniversitesi öğrencilerini bu süreçte birlikteliklerini korumaya, kalıcı hale getirmeye ve önümüzdeki süreçlerde de mücadele etmeye çağırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

2 güvenlik görevlisinin öldüğü metroda göçük davası: 9 sanığa 6'şar yıl 8'er ay hapis

SONRAKİ HABER

Bir araya geldikçe güçleniyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa