10 Ekim Barış Mitingi’ne çağrı yapmak Adana'da suç sayıldı
Adana'da 10 Ekim Barış Mitingi'ne çağrı yapan sendikacılar ve siyasi parti temsilcilerine cezalar yağdı. 4 kişiye toplam 3’ler yıl 6’şar ay, 7 kişiye toplam 4’er yıl 5’er ay hapis cezaları verildi.
Fotoğraf: Volkan Pekal / Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
10 Ekim günü IŞİD’in yaptığı bombalı saldırı ile kana bulanan Emek, Barış Ve Demokrasi Mitingi’ne çağrı için 6 Ekim tarihinde Adana’da yürüyüş yapmak isteyen sendikacılar ve siyasi parti temsilcilerine cezalar yağdı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yaptıkları barış çağrısının kanuna aykırı olduğu iddiasından yola çıkılarak açılan davada cezalar kanuna aykırı toplantı ve görevli memura direnme suçlarından verildi. 4 kişiye toplam 3’er yıl 6’şar ay, 7 kişiye toplam 4’er yıl 5’er ay hapis cezaları verildi. Mahkeme hükmün geri bırakılması ve ceza indirimi uygulamadı. Dosya avukatlarından 10 Ekim Ankara Katliam Davası avukatlarından da olan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, “Katliamın gerçek sorumluları olan kamu görevlileri yargı önüne dahi çıkmazken barış talebi ie mitinge çağrı yapanlar, katliamdan kurtulanlar cezalandırılmaktadır. Verilen bu kararlar Hükümetin yargı reformu söylemlerinin sadece laftan ibaret olduğunun göstergesi” dedi.
PLASTİK BAYRAK SOPASI SİLAHMIŞ
11 kişinin tamamına polise görevini yaptırmamak için direnme iddiası ile 1’er yıl 6’şar ay cezalar verildi. Yargılanan barış savunucusu sendikacı ve siyasi parti temsilcilerinin tamamına görevli memura direnme ile suçlanarak ceza verildi. Direnme eylemi birden çok kişi ile geçirildiği için ceza 3’te 1 oranında arttırıldı. 4 kişiye 1’er yıl 12’şer ay, 7 kişiye 2’şer yıl 12’şer ay cezalar verildi. 7 kişiye verilen cezada ince plastik bayrak sopasının silahtan sayılarak cezalarının arttırılmaları dikkat çekti.
“10 EKİM DAVASIDAN ÇOK ÖNCE BU DAVA AÇILMIŞTI”
Yargılanan sendikacı ve siyasi parti temsilcilerini de savunan 10 Ekim Ankara Katliam davası avukatlarından Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, bu davanın 10 Ekim Ankara Katliamı sanıkları yargı önüne çıkarılmadan çok daha önce ve hızlı bir biçimde, barış mitingini düzenleyenlere, mitinge katılım çağrısı yapanlara dava açıldığını hatırlatarak “Katliamın gerçek sorumluları olan kamu görevlileri yargı önüne dahi çıkmazken barış talebi ile mitinge çağrı yapanlar, katliamdan kurtulanlar cezalandırılmaktadır. Verilen bu kararlar Hükümetin yargı reformu söylemlerinin sadece laftan ibaret olduğunun göstergesi” dedi.
“AYM POLİS MÜDAHALESİ İLE İLGİLİ İHLAL KARARI VERMİŞTİ”
2911 sayılı yasaya muhalefet suçunun bile unsurlarının dahi oluşmadığını dile getiren Aracı, şunları söyledi,
“Mahkeme hem 2911'e aykırılıktan hem de görevli memura direnmekten ceza vermiştir. Üstelik bazı sanıklara verilen ceza olayda silah kullanılmışçasına arttırılmıştır. Silahtan sayılan eşya ise bayrakların plastik saplarıdır. Üstelik aynı gün polis müdahalesi ile yaralanan Deniz Ünsal isimli kişinin başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermiş, polis müdahalesinin haksız ve orantısız olduğunu tespit etmiştir. Bu da verilen kararın hukuka aykırı olduğunu ispatlamaktadır. Kararı Bölge Mahkemesine taşıyacağız, kararın bozulacağına inanıyoruz”
“YARGIDA GELİNEN NOKTAYI APAÇIK GÖSTERİYOR”
Katliamda yaralanan ve 10 Ekim Miting’ine çağrıda bulunan BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, bu kararların iktidarın son günlerde gündem getirdiği hukuk alanında reform söylemleri ile çeliştiğini ve adaletin gerçekte geldiği noktayı apaçık gösterdiğini ifade etti. 10 Ekim gibi Türkiye’nin en büyük katlamının gerçek sorumlularının açığa çıkarılmadığını ifade eden Özkan, “Bir tarafta sadece bir kaç tetikçi üzerinden bu yargılamanın yapılması, kamu görevlilerinin yargılanmaması tablosu var. Diğer tarafta 6 Ekim’de emek ve demokrasi güçlerinin yapığı çağrıda polisin müdahalesi sonucu yaşanan bir arbede nedeniyle açılan davada verilen cezalar var. Çifte standart apaçık ortada. Açık bir hukuksuzluk var” dedi.
NE OLMUŞTU?
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB 6 Ekim 2015 günü 10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşecek barış mitingine çağrı için İnönü Parkı’nda bir araya gelerek Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak istemişti. Parkı ablukaya alan polis yürüyüşe biber gazları ile sert şekilde müdahale etmiş, yakın mesafeden sıkılan gaz ve jop darbeleri sonucu yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırılmıştı.
Eylem hakkında başlatılan soruşturma sonucunda Eğitim Sen eski Şube Kadın Sekreteri Şükran Yeşil, Haber Sen Yöneticisi Ahmet Aydoğan, Yapı Yol Sen Yöneticisi Alaattin Süzer, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail İnanç Su, SES eski yöneticisi Hüseyin Çalık, DİSK Genel-İş Şube eski yöneticisi Abdurrahman Çeliker, TMMOB İKK’den Sercan Şahin, EMEP İl Yöneticisi Aydın Yiğit, Emek Partisi üyesi Habip Alpkaya’nın da aralarında bulunduğu 11 kişiye dava açılmıştı.