24 Kasım 2020 23:00

Ufuk’ta adaletsizlik var!

Öğrenciye güven anlayışının geliştiği mağdur olunmayacak, dayatmalardan uzak rıza dahilinde bir eğitim ve sınav sistemi öğrencilerin en temel hakkıdır.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kerem

Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi

Ufuk Üniversitesi’nde ise geçen seneden farklı olarak uzaktan eğitimde sınavlarda gözetim uygulama kararı aldı. Bu karara göre sınavlardan 30 dakika öncesinde sunucuları yurtdışında olan bir görüntülü uygulamaya kimlik kartı gösterilecek. Sınavda da sınav platformu ve gözetimin yapıldığı uygulama sonuna kadar açık olacak. Bu durum da özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunmasının ihlalini teşkil etmektedir. Üniversitenin bu kararı ayrıca tüm bölümlerinde uygulanmamaktadır. Bu nedenle ayrımcılık ile de karşı karşıya kalan öğrenciler bulunuyor. Diğer bir husus ise özellikle hukuk fakültesine gönderilen sınav uygulama ve esaslarında öğrenciye kağıt bile kullandırtmayan bir madde. Bu durum olay esaslı sınav soruları ile karşılaşan öğrencilerin olay şemasını çıkarma, belirli bir bağlantı kurma gibi kağıda dayalı çözüm yollarını elinden alıyor. 

Öğrencilerin ayrıca bu sınav gözetimi sistemi için belirli bir hızda internete ve bilgisayara sahip olması gerekiyor. Sistemden internet nedeniyle düşen ya da sınav modülüne üç dakikadan sonra bağlanan öğrenciler sınava giriş yapamıyor. Bu durum iki uygulamanın açık olmasını kaldırabilecek kapasitede bir bilgisayar ve internet gerektiriyor. İnternet ücretlerinin, bilgisayarların bütçe açısından zorlayıcı durumda olması da bilgisayarı ve yüksek hızda interneti olmayan öğrenciler açısından mağduriyet yaratıyor. Okul ise bu sıkıntılara karşılık çözüm olarak okulda ayarlanan bilgisayarlarda sınava girmeyi ve şehir dışındaki öğrencilere kendilerinin ayarlayacaklarını iddia ettikleri bir sınav alanı yaratacakları cevabını veriyor. Ancak salgının artış gösterdiği dönemde öğrenciyi sınav için okula getirmek öğrenci açısından büyük bir tehlikeye neden olacağı açıkça görülüyor. 

ÜNİVERSİTENİN İDDİALARA YANITI NE?

Gözetimli sınava karşı itiraz olduğu durumlarda da diğer üniversitelerin yüz yüze sınav yaptığı ve gözetim sistemi kullandığı cevabı ile karşılaşılıyor. Diğer üniversitelerin ihlale ve kişi sağlığına karşı yaptığı ihlaller örnek gösterilerek bu sistem meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ayrıca üniversite içinden de bu sınava karşı öğretim üyelerinden de yoğun bir eleştiri olduğu iddiası mevcut. 

ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?

Öğrenciler bu gözetimden uzak farklı sınav güvenliği uygulamalarını talep etmektedir. Bu sistem birçok kişiyi mağdur etmekte hem de öğrenciler ses, görüntü ve kimlik bilgisi gibi bilgilerin veri paylaşım skandallarının sıkça görüldüğü bir dönemde bilgilerini üçüncü kişilere teslim etmek istememektedir. Ayrıca ölçülü, ayrımcılık barındırmayan bir sistem ile devam edilmesini ve gözetimin ihlallere ve hak kaybına neden olmayacak şekilde sunulmasını istemektedir. 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı, günlük en yüksek Kovid-19 hasta ve can kaybı sayısını açıkladı

SONRAKİ HABER

Eşitsizlik varsa mücadele de şart!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa