25 Kasım 2020 01:49

Ucuz işçiliğin adı mesleki eğitim

Meslek liselerinin ucuza işçi çalıştırmak için kurulduğunu düşünüyorum.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

 

Süleyman CUŞA
Diyarbakır

Eğitim hayatları zorlukla geçen meslek liseli arkadaşlar pandemiyle birlikte daha da zorlaşan eğitim hayatların içine giriyorlar. Maske yapımı gibi, dönemin getirdiği birçok işi eğitim adı altında yapan meslek liseli gençler gerçekten de eğitim mi görüyor? Aynı zamanda ekonomik kriz içerisinde eğitim gören liselilere okulun istediği pahalı araç/gereçler de eklenince iş daha da zorlaşıyor. Biz de bu sorunları meslek lisesinden arkadaşlarımıza sorduk.

“ZENGİN İYİ EĞİTİM ALIRKEN FAKİR İYİ EĞİTİM ALAMIYOR”

Meslek lisesinde 10. sınıf olan arkadaşımız Mustafa söze eğitimdeki eşitsizlikle başlıyor: “Biz de isteriz her şey güllük gülistanlık olsun ama isteğimiz gerçekleşmiyor. Zengin iyi eğitim alırken fakir iyi eğitim alamıyor ve fakirlere yardım edilmiyor. Özel okullar kapanmalı, herkes devlet okulunda eşit bir şekilde okumalı bence.”

Öte yandan Mustafa okulda dersleri için gereken araç ve gereçleri maddi imkânsızlıktan dolayı alamadığını ve bu durumun eğitim hayatı için riskli olduğunu düşünüyor: “Mesleki dersimden sorumlu hoca benden alet çantası istedi ve bunun fiyatı en az yetmiş seksen TL civarı. Ya benim durumum yoksa? Hoca almazsan dersten geçirmem diyor.”  Son olarak taleplerini söyleyen Mustafa, “Meslek liselerine maddi, manevi açıdan yardım etmeliler. Eğer bize yardım etmiyorlarsa meslek liselerini kapatsınlar, normal Anadolu lisesi yapsınlar ya da meslek liseliler YKS sınavına girmeden liseden aldığı eğitime göre meslek sahibi olsun” diyerek durumunu bize aktarıyor.

“TEK BİR ÇİZİM KALEMİ ELLİ LİRA”

Hasan da Mustafa gibi meslek lisesinde okuyor. Okuduğu okulda gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Hasan, “Bazı dezenfektan kutuları boştu, gerekli temizlik önlemleri alındığını düşünmüyorum” diyor. Aynı zamanda yüz yüze eğitimin gerekli olduğunu savunan Hasan, EBA gibi temelsiz eğitim programlarının yetersiz olduğunu da düşünüyor: “Yüz yüze eğitimin olması iyi çünkü EBA'daki dersler verimli geçmiyordu. Ama önlem almazlarsa hiç yüz yüze eğitim olmasın daha iyi. Bize kapsamlı matematik ve fen dersleri verilmiyor. Hâlbuki biz de YKS’ye giriyoruz. Bizi bu konuda hiç düşünmüyorlar.”

Meslek liselerinde kendilerine ucuz işçilik yaptırdıklarını düşünen Hasan “Maddi konuda Mustafa'ya katılıyorum. İnşaat bölümünde okuyorum tek bir çizim kalemi elli lira. Bunları devletin vermesi lazım. Ayrıca staj ücretimiz çok düşük. Meslek liselerinin ucuza işçi çalıştırmak için kurulduğunu düşünüyorum” diyor. Aynı zamanda Hasan markette, Mustafa bir lokantada çalışıyor. İşlerinin çok zorlaştığını sıfır destekle hem okumak hem de staj yapmak için uğraştıklarını belirterek sözlerini bitiriyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Gücümüzü birlikteliğimizde görüyoruz!

SONRAKİ HABER

Okumak içi çalışmak, çalışmak için okumak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa