26 Kasım 2020 16:39

Kovid-19 vakalarının arttığı Kocaeli'den işçiler:Aç kalmamak için çalışmak zorundayız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Kovid-19 vakalarının arttığı yerlerden birinin de Kocaeli olduğunu açıklaması üzerine işçilerle görüştük: Virüs asıl fabrikalarda yayılıyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uzun süre sonra günlük vaka sayılarını açıklarken “Ülkemizin batı yakasında hızlı artışlar oldu. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar” dedi. Sanayi ve işçi sayısıyla da ön plana çıkan bu kentlerden Kocaeli’de yaşayan işçiler, aç kalmamak için fabrikalara gittiklerini, dip dibe çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Salgının önlenemez duruma geldiğini belirten Derince’de yaşayan bir sağlık emekçisi, “Ben hemşire olarak çalışıyorum, birebir görüyoruz, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Umuttepe’de hastaların yoğun bakım sıralarında bekletildiğini, artık hasta seçmek zorunda kalındığı için yaşlılar yerine gençlerin tercih edildiğini. Bu, durumun vahametini ortaya koyuyor. Önlem almakta geciktikleri için hem biz hem insanlar artık tükeniyor” dedi.

Bir metal işçisi de “Kocaeli’nin bu sıralamada olması normal, virüs asıl fabrikalarda yayılıyor. Pozitif olanların yerine taşeron firmalardan işçi getirmelerine rağmen yine de yetişemez durumayız. Bizim bu koşullarda sağlıklı kalmamız mümkün değil. Görünen o ki herkes bu virüsü kapacak” diye konuştu.

Alınan önlemlerin ve süreç yönetiminin yetersiz olduğunu ifade eden bir kadın işçi de şunları söyledi: “Bu süreç bana gösterdi ki sağlık sistemi diye bir şey kalmadı. Boşuna demiyorlar özel hastane sahibinden sağlık bakanı yaparsan halkı değil cebini düşünür diye. Rakamlar artmış, Kocaeli ilk sıralarda, neden acaba? Sayıların bu kadar arttığı yerlerin hep işçilerin yaşadığı mahalleler, şehirler olduğunu hiç düşündüler mi? Çünkü işçiler çalışmak, evine ekmek götürmek zorunda. Her koşulda çalışıyoruz, sağlığımızdan değil işten atılmaktan korkuyoruz. Ama fabrika ortamında mesafe olmadan çalışmak mümkün değil. Bu şekilde önlem olmaz. Tüm ülkede en az iki hafta karantina uygulayacaklar, o iki haftanın de ücretini verecekler. Böyle yapmazlarsa aç kalmamak için çalışmak zorundayız.”

ÖNCEKİ HABER

Pandemi sürecinde işçilerin servis haklarına sınırlama!

SONRAKİ HABER

Vansan işçisi yazdı: Örgütlenmekten başka çaremiz var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa