Amasya’da, traktörleri haczedilen yüzden fazla çiftçi eylem yaptı
Amasya’da, kredi borçları yüzünden traktörleri haczedilen çiftçiler eylem yaptı. Çiftçiler, kredilerinde yapılandırma ve haczedilen traktörlerin iade edilmesini talep etti.

Fotoğraf: Ferhat Tutak / Amasya Haber Ajansı
İLGİLİ HABERLER

Çiftçiler milyarlarca lira kredi kullandı, bakanlık icra sorularını pes geçti

Tarım ve Orman Bakanı çiftçiye kredi desteği önergesine olumsuz yanıt verdi

Tarım kredi borçlusu çiftçilere icra takibi

TZOB: Afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları bir yıl faizsiz ertelenmeli

Önce virüs şimdi de ani hava değişimi çiftçileri perişan etti

"Tarlalarını bankalara bırakmak zorunda kalan çiftçilerimizin sayısı artıyor”
Amasya’da Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarından dolayı traktörleri haczedilen çiftçiler, çiftçi borçlarını yapılandırmayan hükümeti protesto etti.
Yöredeki köylerde yaşayan çiftçiler merkeze bağlı Büyük Kızılca köyündeki Tarım Kredi Kooperatifi şubesi önünde bir araya geldi. Çiftçiler, kredilerin faiziyle birlikte ödenemeyecek boyuta gelmesi nedeniyle çok sayıda traktörün haczedilmeye başlanmasına tepki gösterdi.
Meclis’te geçen hafta kabul edilen kredi borçlarının yapılandırılması yasasında, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları kapsam dışı tutulunca köylülerin borçları yüksek faiz uygulanarak daha da katlandı.
Büyükkızılca köylülerin eylemine çevre köylerde haciz baskısı aslında olan diğer çiftçiler de destek verdi.
Amasya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre traktörü haczedilen köylülerden Ömer Sarı çiftçiler adına konuştu. Seracılık ve hayvancılıkta uğraştıklarını, son üç buçuk yılda başta tohum ve işçi maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve ürünlerinin maliyetlerinin altında satılmasının nedeniyle borçlarını ödeyemediklerini söyleyen Sarı, TBMM’de kabul edilen yasa ile birçok sektöre ödeme kolaylığı sağlanırken, çiftçi borçlarının bu haktan mahrum bırakıldığını belirtti. Sarı şöyle konuştu:
“Çiftçi tarım makinaları olmadan mahsulünü ekip biçemez. Hükümetimizden istediğimiz, çiftçilerimize ve üreticilerimize fide tohum, gübre ve ilaç fiyatının düşürülmesi. Devletimizin gerçek anlamda üreticinin yanında olduğunu göstermesini ve üreticiyi desteklemesini bekliyoruz. Bu zor günlerimizde borçlarımızın faizinin silinip ana paranın ortalama 5 yıla bölünerek yapılandırılması, haczedilen traktörlerin iade edilmesini sayın devlet yetkililerinden ve çiftçinin destekçisi yerli üretim başı çok değerli cumhurbaşkanımızdan taleplerimizi arz ederiz.”
(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et