245 milyar lira açık vermesi öngörülen 2021 yılı bütçesi komisyonda kabul edildi
245 milyar lira açık vermesi öngörülen 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Fotoğraf: Metin Aktaş/AA
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Kabul edilen bütçenin;
- Giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira,
- Faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira,
- Bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira,
- Vergi gelirleri 922,7 milyar lira,
- Bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörüldü.
Genel bütçe kapsamında;
- Kamu idarelerine 1 trilyon 223,5 milyar lira,
- Özel bütçeli idarelere 119,9 milyar lira,
- Düzenleyici ve denetleyici kurumlara da 2,7 milyar lira ödenek verildi.
Öngörülen vergi gelirleri ise şöyle sıralandı:
- Gelir vergisi 195,3 milyar lira
- Kurumlar Vergisi 105,2 milyar lira
- Özel Tüketim Vergisi 213,7 milyar lira
- Dahilde alınan KDV 70,6 milyar lira
- İthalatta alınan KDV 194,9 milyar lira
- Motorlu Taşıtlar Vergisi 18,5 milyar lira
- BSMV 28,5 milyar lira
- Damga Vergisi 23,8 milyar lira
- Harçlar 34,4 milyar lira
- Diğer vergiler 37,9 milyar lira.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2019 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi de görüşüldü ve kabul edildi.
MUHALEFETİN ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Meclis komisyonunda süren bütçe görüşmelerine sivil toplum örgütleri, ilgili meslek örgütleri ve kadın örgütlerinin katılma talebi reddedildi. Muhalefetin bütçe görüşmelerinin internet üzerinden canlı izlenebilmesine dair önerisi de kabul edilmedi.
HDP’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesinin 30 milyar lira artırılması, EYT’lilerin yaş kriteri aranmaksızın emekli olmalarının sağlanması, okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesinin 10 milyar lira artırılması, pandemi koşullarında çalışan sağlık emekçilerinin statü farkından doğan ücret eşitsizliğinin kaldırılması için Sağlık Bakanlığı bütçesinin 10 milyar lira artırılması, pandemi nedeniyle esnafın mağduriyetinin kaldırılması için Ticaret Bakanlığı bütçesinin 10 milyar lira artırılması önerileri reddedildi.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, komisyona yönelttiği soruların tutanaklara doğru geçtiğini ancak gelen yanıtlarda soruların değiştirildiğini belirtti.
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız, ülke markasının itibarını yurt içinde ve yurt dışında yükseltmek için İletişim Başkanlığının kurulmasına, 1500 kişinin de çalıştırılmasına gerek yok. Keşke bunun yerine 'Ülkede herkese eşit muamele yapılıyor' denilebilmesi için ayrımcı davranışlardan vazgeçilmiş olsaydı" ifadelerini kullandı.
HDP: SAVAŞ, SARAY VE SERMAYE BÜTÇESİ
Bütçede savaş harcamalarına yaklaşık 250 milyar lira kaynak ayrılmasına tepki gösteren HDP, “Bu bütçe savaş, saray ve sermaye bütçesidir" dedi.
HDP Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Garo Paylan, “Bu bütçe toplumun bütün taleplerine sessiz kaldı. Bütçenin tek önceliği saraylar, savaşlar ve yandaşlar. AKP, yaptığı tercihler sonucunda halkın taleplerine 'kaynak yok' yanıtını veriyor oysa kaynak var. Bütçe görüşmelerinin canlı yayınlanması talebimiz karşılanmadı. Bütçe Genel Kurul’da da görüşülecek ve bütün toplumu kendi bütçesine sahip çıkmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
CHP Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Abdüllatif Şener ise 180 milyar lira faiz ödemesi olduğunu ve 245 milyar lira açık olduğunu belirterek "Bu bütçe işsizliği ve hayat pahalılığını artırır. Saray parayı istediği gibi alacak, istediği gibi dağıtacak. Eskiden bütçe Mecliste reddedildiği zaman hükümet düşerdi. Şimdi bütçe reddedilse bile hükümet bütçeyi olduğu gibi uygulama hakkına sahip. Dolayısıyla parlamento bütçe nedeniyle hükümeti denetleme imkanına ulaşamıyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)