28 Kasım 2020 12:46

Arcadia Group iflas etti, 13 bin işçi kapı dışarı ediliyor

Koronavirüs salgınıyla birlikte İngiltere pazarının önemli bir bölümünü kaybeden ve iflasın eşiğine gelen Arcadia'da 13 bin işçi iflas sebebiyle işsiz kalmakla karşı karşıya.

Arcadia Group logosu

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de mağaza zincirlerine sahip olan Arcadia iflasın eşiğine geldi. Topshop, Burton ve Dorothy Perkins gibi mağaza zincirlerine sahip olan Arcadia’da toplam 22 bin işçi çalışıyor ve 13 bin işçi işini kaybedecek.

Salgınla birlikte başlayan online satışları organize etmede geciken ve İngiltere pazarının önemli bir bölümünü kaybeden Arcadia’ya kayyum atanması bekleniyor.

500’den fazla şubesi olan dev firmanın, salgının ilk dönemlerinde hükümetten yüklü miktarda para almasına ve kredi kullanmasına rağmen zarar etmeye devam ettiği açıklandı. Özel bir finans şirketi ile 30 milyon sterlinlik bir kredi üzerinde anlaşmaya çalışan firma, bu krediyi alamayınca iflasın eşiğinde olduğunu kamuoyuna duyurdu.

"SIR" İFLAS ETTİ, İŞÇİLERİ KONUŞAN YOK

Tartışmalı bir figür olan Arcadia’nın sahibi Sir Philip Green’in iflasın eşiğinde olması tüm İngiltere’deki basının gündeminde. Bu mağazalarda yıllarca asgari ücretle çalışan 13 bin emekçinin işinin yok olmasını konuşan bir medya kuruluşu olmazken, salgın döneminde kapalı olan mağazalarda çalışan işçilerin maaşlarının yüzde 80’ni hükümet, vergilerden elde edilen bütçeden ödedi. Buna rağmen zarar ettiği iddia edilen Sir Philip Green iflasın eşiğine geldi.

Çeşitli yasaların dışına çıkmakla bilinen ve daha önce BHS mağazalarını alıp, vergi vermemek için Monako’da oturuyor görünen eşinin üzerine mağazayı kaydeden Sir Green, bu mağazaları da batırmış ve sonunda 1 sterline satmıştı.

GREEN USULSÜZLÜKLERİ İLE BİLİNİYOR

Çok lüks ve gösteriş yaparak yaşamayı seven ve başta eski Başbakan David Cameron olmak üzere Muhafazakar Parti ile sıkı ilişkileri olan Sir Green, bir çok konuda yaptığı yasadışı işten dolayı, parlamenterlerden oluşan bir Parlamenter Gruba’na ifade vermesi için çağrılmıştı. Bu tür gruplara başbakanlar da çağrılıyor ve yasal olarak katılması gerekiyor.

Bir kaç yıl önce yapılan bu oturumda Philip Green, usülsüz finans işlerine ilişkin milletvekillerinin sorularının çoğuna cevap vermezken milletvekillerini aşağılamayı da ihmal etmemişti. Kendisini sıkıştıran bir milletvekiline, “Bana sürekli bakma, sen bana bakınca dikkatim dağılıyor” demişti. Bir diğer milletvekiline de “Gözlüğünü tak. Gözlükle daha iyi görünüyorsun” diyerek aşağılamıştı.

BAKAN TOPLU İŞTEN ATMALARIN OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Yıllarca işçilerin sırtından Monako sahillerinde adeta “dünyayı ben yarattım” cinsinden bir hayat sürdüren Sir Green’in iflası, hem hükümetin hem de medyanın dilinde. Fakat 13 bin işçi ve ekmek bekleyen onların ailesini konuşan yok. Önceki gün Maliye Bakanı Rushi Sunak, işten çıkarmaların hızlanacağını ve toplu işten atmaların olacağını söyleyerek, 6 ay içinde en az bir milyon işçinin işini kaybedeceğini belirtmişti.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 aşıları: Farkları neler, nasıl dağıtılacaklar?

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da koranavirüs tedavisi gören gazeteci Yılmaz Tarancı, yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa