29 Kasım 2020 03:58
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2020 18:07

Fransa’da polisi koruyan "yeni güvenlik yasasına" kitlesel ret!

Fransa'da şiddet uygulayan polislerin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan "güvenlik yasa tasarısı" ve polis şiddeti kitlesel eylemlerle protesto edildi.

Fotoğraf: Julien Mattia/AA

Paylaş

Fransa'da şiddet uygulayan polislerin görüntülerinin yayımlanmasını kısıtlayan ve yayanlara ceza getiren “Güvenlik Yasası”na karşı yüz binler bir kez daha sokağa çıktı.

Humanite gazetesine göre başkent Paris’te 200 bin ülke genelinde ise 500 bin kişi protesto gösterilerine katılarak yasanın geri çekilmesini istedi. Öte yandan polisin gösterilere yönelik şiddeti Paris sokaklarını savaş alanına çevirdi.

GAZETECİLER, İŞÇİLER VE GENÇLER BİRLEŞTİ

Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan “Genel güvenlik yasasına hayır” Kolektifinin çağrısıyla cumartesi günü Fransa genelinde 100’den fazla eylem yapıldı.

Paris’teki Republique (Cumhuriyet) Meydanı’ndan toplanan on binlerce kişi de Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan kitle, “(Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istifa” sloganları attı.

Ancak Fransız polisi biber gazıyla yürüyüşü dağıtmak istedi. Yürüyüşe katılan bazı gruplar ise birçok çöp bidonu ve araç ile bir kafeyi ateşe verdi. Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Paris’teki eylemde 9 kişi gözaltına alındı.

"POLİS ŞİDDETİNE İSYAN ETMEMİZ GEREKİYOR"

Eyleme katılanlardan François, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polis şiddetini protesto etmek için gösteriye katıldığını söyledi. İnsanların görevdeki polislerin görüntülerini çekebilmesi gerektiğini ifade eden François, polis şiddetine maruz kalan Afrika kökenli gencin yaşadıklarını çekilen görüntüler sayesinde öğrendiklerini belirtti.

Göstericilerden Raphael Henry ise özgürlüklerin savunulması gerektiğini söyledi. “Devletin sosyal hareketlere baskı uygulamak için, polisin halka daha kolay şekilde baskı yapmasını sağlayan yasanın geçirmesini istemiyoruz. Macron yönetimi sosyal hareketlere baskı uygulayarak kapitalist sınıfı korumaya çalışıyor” ifadesini kullanan Henry, Macron’un bu tasarıyla polis şiddetinin görünür olmasını engellemek istediğini belirtti.

Genç Öğrenci Marc da, özgürlüklerini savunmak için eyleme katıldığını aktardı.

Mathilde isimli avukat da Fransa gibi ülkede böyle bir yasa tasarısının hazırlanmasını şaşkınlıkla karşıladığını kaydetti.  Paris’te çadırlarda barınmaya çalışan sığınmacıların ve Afrika kökenli gencin polis şiddetine maruz kalmasına tepki gösteren Mathilde, “Tüm bunlara ve polis şiddetine isyan etmemiz gerekiyor” dedi.

OCAKTA SENATODA OYLANACAK

Basın özgürlüğü ve haber alma hakkını ihlal etmekle ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı Ulusal Mecliste kabul edilmişti. Tasarı, ocak 2021’de Senatonun onayına sunulacak. Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Mecliste oylanacak.

Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde “drone”ların yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Fransa’da Sarı Yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

POLİSLER FOTO MUHABİRİ HASTANELİK ETTİ

Fransa'nın başkenti Paris’teki protesto sırasında Foto Muhabiri Ameer Alhalbi de polis tarafından dövüldü. Alhabi’ye yönelik şiddet büyük tepki topladı. Euronews’ün haberine göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, 24 yaşındaki Alhalbi’nin yaşadıklarının “Kabul edilemez” olduğunu söyledi.

AFP ve Polka Magazine için çalışan Serbest Fotoğrafçı Alhalbi, polis şiddetine ve Fransız hükümetinin güvenlik güçlerinin görüntülerini paylaşmayı kısıtlayan yeni yasasına karşı yapılan gösterileri takip ettiği sırada yaralandı. AFP fotoğraflarında Alhalbi’nin yüzü yaralanmış ve başının çoğu bandajlarla kaplı görünüyor.

Deloire, ayrıca Alhalbi’nin protestolar sırasında gazeteci kimliğinin açıkça görüldüğünü kaydetti. Polka’nın Görüntü Yönetmeni Dimitri Beck, Alhalbi’nin burnunun kırıldığını ve alnının yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi. (DIŞ HABERLER)

Çok sayıda kişi pankart ve dövizlerle eylemde

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da 1,5 yaşındaki S.A'nın Kovid-19'dan ölümünde ihmaller zinciri

SONRAKİ HABER

Kovid-19'a yakalanan sağlık emekçileri hastalığı atlatamadan göreve çağrılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa