29 Kasım 2020 23:56

Hatay’da Kovid-19 servisine yatırılan hastanın yanına refakatçi istediler

Bülent Özaslan, ambulans bulamadıkları için Kovid-19’a yakalanan annesini kendi imkanlarıyla hastaneye götürdü. Hastane personeli aileden hastanın yanında refakatçi bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Hatay Erzin’de kovid-19’a yakalanan 81 yaşındaki Songül Özaslan filyasyon ekipleri tarafından hastaneye yönlendirildi. Ambulans bulunamayınca Özaslan’ı oğlu hastaneye kaldırmak zorunda kaldı. Özaslan ailesi hastanede ise bir başka skandalla karşılaştı. Özaslan’ın oğlu Bülent Özaslan, Dörtyol Devlet Hastanesi personelinin kendisinden Kovid-19 servisinde kalacak refakatçi istediğini dile getirdi.

Kovid-19 vakalarındaki artış sağlık sistemini işlemez hale getirdi. Sağlık örgütleri, pek çok hastanede yatak bulunamadığı; yoğun bakım servisleri dolup taştığı uyarısında bulunuyor. Benzer bir tablo Hatay’da da yaşanıyor.

TEMASLI VAKA, HASTAYI HASTANEYE GÖTÜRDÜ

Hatay Erzin’de yaşayan 81 yaşındaki Songül Özaslan’ın Kovid-19 testi pozitif çıktı. Eve gelen filyasyon ekipleri, evde yaşayanların temaslı olduğunu söyleyerek kendilerini karantinaya almalarını istedi. Songül Özaslan ise Dörtyol Devlet Hastanesine yönlendirildi. Ancak hastaneye sevk yapacak ambulans bulunmadığı için Özaslan’ı ailesinin hastaneye götürmesi istendi.

Songül Özaslan’ın oğlu Bülent Özaslan, “Evde temas halinde olanların isimlerini girdiler. Bizim karantinaya dışarı çıkmamamız gerekiyor. Ancak ‘Ambulans yetersiz, kendiniz götüreceksiniz’ dediler. Yoklamaya gelseler beni evde bulamayacaklar, cezası var bunun. Annem 81 yaşında, ağır hasta. Mecbur Dörtyol’a götürdük” dedi.

KOVID-19 SERVİSİNE REFAKATÇİ İSTENDİ

Annesini Dörtyol Devlet Hastanesine götüren Özaslan, burada da bir başka skandalla karşılaştı. Özaslan, hastanede personelin kendilerine “Refakatçi kalacaksınız” dediğini ifade etti. Kovid-19 servisi için refakatçi istenmesinin kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Özaslan, “Gerekirse 3-4 gün çıkmayın. Gerekli olursa dönüşümlü kalırsınız, dediler. O daha tehlikeli. Tüm oda Kovid-19 hastası. Ben kalacağım, sonra başkası gelecek o da hasta olacak. ‘Salgın hastalıkta böyle uygulama mı olur?​’ dedik ama mecbur kaldım. 81 yaşında, ayağa kalkmakta zorlanan annemi bırakamazdım” dedi.

Bu uygulamaların personel yetersizliğinin sonucu olabileceğini ifade eden Özaslan, “Personel yetersiz, pandemi önlemleri yok. Yarın başka hastaneye sevk ettirmeye çalışacağız. Ama başka hastaneler ne durumda bilmiyoruz” dedi.

Olaya ilişkin görüştüğümüz nöbetçi memur, Kovid-19 servisinde refakatçi kaldığı bilgisinin doğru olmadığını yalnızca hastaların kaldığını savundu. Daha sonra servisle görüşme yapan memur, çok sayıda sağlık emekçisinin pandemiden dolayı hasta olduğunu ve serviste görevli doktorun uygun gördüğü hastalara refkatçi kabul edildiğini doğruladı.

"AMBULANS VE SAĞLIKÇI SAYISI YETERSİZ"

Yaşananları değerlendiren Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik, Kovid-19 servisinde refakatçi uygulamasını ilk kez duyduklarını belirterek “Hasta yakını virüsü kapıp eve taşıyabilir. Böyle bir uygulama var ise derhal vazgeçilmeli” dedi. Vakaların çok fazla arttığını dile getiren Nazik, “112 ambulansları ve İl Sağlık Müdürlüğü araçları yetmiyor. Filyasyon ekipleri cenazelere bile yetişemiyor. Tek çare kapanmak. Sağlık personeli yetersiz. Bu bize de yansıyor. Atanmayan çok sayıda sağlık emekçisi var. Aynı zamanda güvenlik soruşturmasına takılan hekimler var. Ayrıca KHK ile ihraç edilen sağlıkçılar var. KHK ile ihraç edilenlerin işine geri dönmesi, bariz bir suç yoksa herkesin atanması lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Saros Gönüllüleri Dayanışması: Saros Körfezi’ni korumakta kararlıyız

SONRAKİ HABER

Tutukluların tümü hasta olma yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa