Yoğun bakıma geç alındığı için yaşamını yitiren Sakine bebek Meclis gündeminde
HDP Milletvekili Feleknas Uca, Batman'daki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığı için yaşamını yitiren bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ'ı Meclis gündemine taşıdı.
Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA
Batman'da rahatsızlanarak defalarca hastaneye götürülen bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ’ın, son olarak Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 8 saat yoğun bakım yeri bekledikten sonra vefat ettiğini hatırlatan Uca; “Sakine Akdağ ilk olarak 22 Kasım'da rahatsızlanarak, anne ve babası tarafından Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne götürüldü. Aile, çocuğun ateşi olduğu söylenerek ateş düşürücü verildikten sonra eve gönderildiğini aktarmıştır. Çocuğun annesinin aktarımına göre; 23 Kasım gecesi çocuğun sağlık durumu kötüye gitmiş, çocuk nefes almakta zorlanmış, halsizlik ve yemek yememeye kusmaya başlamıştır. 24 Kasım’da anne tekrar çocuğunu alıp acile götürüyor. Orada ‘akciğerlerinde bir şey olmadığı, durumunun iyi olduğu, akciğerlerin toparlandığı’ söylenmiş ve eve tekrar geri gönderilmiş. 25 Kasım’da tekrar fenalaşması sonucu çocuk, hastaneye kaldırılmıştır. Tomografisi çekilen çocuğun akciğerlerinin durumunun kötü olduğu ve entübe edilmesi gerektiği doktor tarafından aileye aktarılmış. Bu süreçte hem 112 Acil hem de aile, solunum cihazı için başka bir hastanenin yoğun bakım ünitesine sevki için hastane arayışına girmişlerdir. Ailenim aktardığı bilgilere göre, hastaneye üçüncü kez gelişi sonucu yapılan Covid-19 testi pozitif çıkan Sakine Akdağ için 8 saat boyunca hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer arandıktan sonra özel Dünya Hastanesi'ne sevki gerçekleştirilmiş. Ancak uzun süre müdahale edilemediği için kalp ritmi düşen ve uzun süre oksijensiz kalan bebek hayatını kaybetmiştir” dedi.
BAKANLIĞIN CEVAPLANDIRMASI İSTENEN SORULAR
- Bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ isimli bebeğin Batman’daki hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer olmadığı için geç müdahale sonucu yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa sorumlular ile ilgili idari işlem yapılacak mıdır?
- Sakine bebeğin solunum sıkıntısı, ateşi ve kronik hastalıklarının olduğu bilindiği halde tomografi neden çok geç çekilmiş, Covid-19 testi neden üç gün sonra yapılmıştır?
- Sakine bebeğe herhangi bir test yapılmadan ateş düşürücü verilerek iki defa eve gönderilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Bu olayla ilgili başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma mevcut mudur?
- Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde solunum cihazı eksikliği olduğundan haberdar mısınız? Hayati öneme sahip bir cihazın hastanede eksik olmasının nedeni nedir?
- Batman’daki hastaneler, test sonucu pozitif çıkan Covid-19 hastalarını tedavi edecek kapasite ve donanıma sahip midir? Değilse, hastanelerdeki ekipman ve sağlık personeli eksikliğini gidermeye ilişkin ne gibi çalışmalarınız mevcuttur?
- Sağlık çalışanlarının salgından etkilenmesinin önüne geçmeye yönelik alınan tedbirler nelerdir? Koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır? (HABER MERKEZİ)