30 Kasım 2020 12:03

Gülistan Doku soruşturmasında Zaynal Abakarov’un polis babasına kamu davası açıldı

Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde şüpheli olan Zaynal Abakarov'un polis olan üvey babası Engin Yücel, dosya kapsamında açığa alındı, hakkında kamu davası açıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dersim'de bir yıla yakın zamandır kayıp olan Gülistan Doku ile ilgili dosyada şüpheli Zaynal Abakarov'un polis olan üvey babası Engin Yücel soruşturma kapsamında açığa alındı.

Engin Yücel hakkında, Gülistan Doku’nun kişisel bilgilerini “hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve bu suçu kamu görevlisi sıfatıyla yapmak” gerekçesiyle aile tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu.

Engin Yücel hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aynı suçlamayla 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kamu davası açıldı. Çalıştığı kurum tarafından yürütülen idari soruşturma kapsamında Engin Yücel'in, “Doku’ya ait kişisel bilgileri sosyal medya hesaplarında paylaştığı” gerekçesiyle açığa alındığı öğrenildi.

KAMU GÖREVİNİ KULLANDI

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Doku’nun aile avukatı Ali Çimen, soruşturmada ilk defa Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir tezlerinin kabul edildiği yönünde somut bir gelişme yaşandığını söyledi.

Çimen, “Bu gelişme soruşturma dosyasında yürüten birimde yer almış şüpheli ailenin, özelikle  Gülistan Doku’nun intihar ettiğine yönelik bir algının oluşması için  sahip oldukları kamu görevlisi sıfatını nasıl kullandıkları da ortaya çıkmıştır” diyerek, Doku için “intihar etti” algısının oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

ETKİLİ BİR SORUŞTURMA YAPILMASI HALİNDE AÇIĞA ÇIKACAKTIR

Yaşanan somut gelişmenin akıllara bazı soru işaretleri getirdiğini dile getiren Çimen, “Dosya şüphelileri neden böyle bir algının oluşması için suç işlemektedirler. Şüphelileri suç işleyebilecek kadar zorlanmalarına sebep olan olay nedir? Dosya şüphelileri neden Gülistan Doku’nun intihar ettiğinin düşünülmesini istemektedirler? Tüm bu soruların cevabı etkili bir soruşturma yapılması halinde ancak açığa çıkacaktır” dedi.

Çimen, "Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı bu kişi hakkında kamu davası açtı ve kamu davasının gerekçesinde ise müvekkil Gülistan Doku'nun intihara meyilli olduğuna ilişkin belgeleri paylaştığı gerekçe gösterildi. Biz de en başından beri bunu söylüyorduk, baş şüphelinin babası şüpheli polis memurunun dosyaya sirayetinin olduğunu, dosyaya erişiminin olduğunu ve dosyayı yönlendirmeye çalıştığını belirtmiştik. Bu tezimiz başsavcılık tarafından da kabul edildi ve hakkında dava açıldı. Bu 333'üncü gündür ilk defa olumlu bir gelişme dosyamızda yaşandı." diye konuştu.

"DOSYAYA ERİŞİMİ OLDUĞU İÇİN TUTUKLANMASI LAZIM"

Engin Yücel'in şüpheli olarak dosyaya eklendiğini anlatan Çimen, şüphelilerin Gülistan Doku'nun intihar ettiğine ilişkin bir algı çalışması yürüttüğünü ve şüpheli Yücel'in dosyaya erişiminin olduğuna dikkat çekerek, bu gerekçeyle tutuklanması gerektiğini söyledi. Çimen şunları aktardı:

"E.Y. şüpheli olarak dosyaya eklenmişti şimdi ayrı bir dava da kendisi hakkında açılmış oldu. Dava 3 maddeden açıldı, Türk Ceza Kanunu'nun 135, 136 ve 137’nci maddelerinden açıldı. 137'nci madde yani kamu görevlisi sıfatıyla elde ettiği bilgileri paylaşmasıyla ilgilidir. Şüpheliler, Gülistan Doku'nun intihar ettiğine ilişkin bir algı çalışması yürüttüler. Bunu neden yaparlar?  Gülistan’ın intihar etmediğine yönelik resmi bilirkişi raporu da dosyaya girmişti. Raporda Gülistan ile ilgili tutulan tutanağın doğru olmadığını, o an suya düşen bir nesnenin olmadığı ortaya çıkmıştı. Yine kafeterya önündeki görüntülerde 8 dakika boyunca Gülistan'ın orada alıkonulduğu ortaya çıkmıştı. Bu aşamadan sonra şüphelilerin dosyaya erişiminin de söz konusu olduğu, başsavcılık tarafından kabul edildiği için artık başsavcılığın bunun gereğini yapması gerekir. Çünkü eğer dosyaya erişimi varsa bunların direkt tutuklanması lazım ki erişimleri olmasın. Sağlıklı ve etkili bir soruşturma yapılabilmesi için ceza muhakemesi tedbirlerinin bu dosyada şüpheliler aleyhine uygulanması gerekir. Etkin bir soruşturma yapılırsa Gülistan Doku'nun akıbeti ortaya çıkacaktır."

BAŞKA BİR SUÇTAN DA AÇIĞA ALINDIĞI DUYRULMUŞTU

Öte yandan 8 Ağustos’ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu yaptığı açıklamada, Engin Yücel'in başka bir soruşturma kapsamında açığa alındığını duyurmuştu. Engin Yücel hakkındaki soruşturma devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Türkiye büyüyor ama işçiler emekçiler daha da yoksullaşıyor

SONRAKİ HABER

Hemşire Selver Kuşçu Ünal Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa