DİSK GYK Üyesi Seyit Aslan: İşçiler ve emekçiler salgınla yüz yüze bırakılıyor
DİSK GYK Üyesi Seyit Aslan, koronavirüs salgınına dair alınan ve emekçileri kapsamayan kısıtlama kararlarına tepki gösterdi. Aslan, işçilerin ve emekçilerin salgınla yüz yüze bırakıldığını belirtti.
Fabrikada çalışan işçiler | Fotoğraf: DHA & DİSK GYK Üyesi Seyit Aslan | Fotoğraf: Evrensel
DİSK GYK Üyesi Seyit Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ancak emekçilere dair herhangi bir önlem içermeyen yeni koronavirüs yasaklarına tepki gösterdi. Aslan, "İktidar 'Ölen ölür, kalan sağlarla her koşulda üretime devam ederiz' diyor. Alınan kararlar emekçileri salgınla yüz yüze bırakıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına dair alınan yeni yasak kararlarını açıkladı. Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamalarının hafta içi 21.00-05.00 saatlerinde ve hafta sonu cuma günü 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar uygulanacağını belirtti. Ayrıca 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşların toplu taşıma kullanımına da sınırlama getirildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında tüm bu kısıtlamaların emekçiler için geçerli olmadığını da vurguladı.
"İKTİDARIN DİKKATE ALDIĞI TEK ŞEY SERMAYE"
DİSK GYK Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kısıtlama kararlarına tepki gösterdi ve "Saraylarda, köşklerde, yüksek güvenlikli yerlerde yaşayanlar, özel sağlık ekipleriyle gezenlerin, her gün Kovid-19 testi yaptıranların işçi ve emekçilerin yaşamlarını, sağlıklarını dikkate almaları beklenemez" dedi.
Evrensel'e konuşan Seyit Aslan, salgın sürecinin başından beri işçi ve emekçilerin hastalıktan korunmasına dair tedbir alınmadığını ve gerçeklerin halktan gizlendiğini hatırlatarak iktidarın dikkate aldığı tek şeyin sermaye ve onun örgütleri olduğunu söyledi.
"İŞÇİLER VE EMEKÇİLER SALGINLA YÜZ YÜZE BIRAKILIYOR"
Aslan "Her koşulda üretim ve tedarik zinciri devam etsin istiyorlar. Zaten Cumhurbaşkanı 'Ben zenginleri severim' demişti. Grevleri yasaklarken, hak alma mücadelesinin üzerine güvenlik güçlerini salarken bütün bunlar sermayenin düzeni ve egemenliği devam etsin, üretim ve tedarik aksamasın diye yapıldı. Şimdi ise salgın karşısında bu akşam 'tedbir' olarak ifade edilen şeylerin sermayenin talepleri olduğu su götürmez. Alınan kararlar, işçileri ve emekçileri bir kez daha kitlesel şekilde ve hiçbir önlem almadan salgınla düpe düz yüz yüze bırakmaktadır" ifadelerini kullandı.
"BİRLEŞİK MÜCADELEYLE UYARI EYLEMLERİ YAPMAK GEREK"
İktidarın "Ölen ölür, kalan sağlarla her koşulda üretime devam ederiz" mantığıyla hareket ettiğini söyleyen Seyit Aslan, koronavirüs salgınına dair alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: Yapılması gereken şey, zorunlu işler dışında bir an önce 21 gün tam karantina uygulamasına geçmektir. Sendikaların, emek örgütlerinin sağlık örgütleriyle beraber içerisinde bulunduğu tam bağımsız bilim kurullarının ülke, il, ilçeler ve yerel birimler temelinde kurulması ve çalışmaya başlaması gerekir. 1168 TL ücretli izin yerine işçilerin geçimlerini sağlayabileceği bir ücretin devlet ve sermayenin kaynaklarından ödenmesi gerek. Zorunlu çalışan tüm işletmelerde emek örgütleri, sağlık örgütleri ve sendikalardan oluşacak denetim mekanizmaları geliştirilmeli. Bütün bunların yanında iktidarın bu sürece kulak tıkaması ve talepleri karşılamaması karşısında tüm sendikaların ve emek örgütlerinin birleşik bir mücadeleyle uyarı eylemleri yapmak üzere harekete geçmesi de gerekiyor. Çünkü alınan tedbirlerinin pansuman niteliğinde bile olmadığını biliyoruz."
EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: ÇARKLARI 21 GÜN DURDURUN, BİRAZ DA SERMAYEYE DOKUNUN!
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de Twitter hesabından yaptığı açıklamada yeni kısıtlama kararlarına tepki gösterdi.
"Kısıtlama kararları var ama işçiye, işsize, esnafa ekonomik koruma yok. Emekçiler, yoksullar ne yiyecek, küçük esnaf nasıl dayanacak?" diyen Akdeniz, "21 gün tam karantina ve emekçi halka sosyal koruma" taleplerini yineledi.
Kısıtlama kararları var ama işçiye, işsize, esnafa ekonomik koruma yok. Emekçiler, yoksullar ne yiyecek, küçük esnaf nasıl dayanacak?
— Ercüment Akdeniz (@ErcmentAkdeniz) November 30, 2020
EMEP olarak çağrımızı tekrarlıyoruz; 21 gün tam karantina, emekçi halka sosyal koruma.
Akdeniz ayrıca "Fabrikalar, işçi servisleri, otobüsler yangın yeri. Tam kapanma olmadıkça emekçi ölümleri durmaz, daha da büyür. Zorunlu kamu hizmetleri hariç çarkları 21 gün durdurun, biraz da sermayeye dokunun" diyerek iktidarın kararlarını eleştirdi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)