Fransa’da tepkilere neden olan polis yasası yeniden yazılacak
Fransa'da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısına karşı kitlesel protestolar, hükümete geri adım attırdı. Tepki toplayan tasarı yeniden yazılacak.
Fotoğraf: Julien Mattia/AA
Fransa’da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısının 24. maddesinin, gelen tepkiler nedeniyle değiştirileceği bildirildi.
İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), Demokrasi Hareketi (Modem) ve Agir Partisinin Ulusal meclisteki grup başkanvekilleri, Elize Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Jean Castex ile görüştükten sonra mecliste basın toplantısı düzenledi.
LREM Grup Başkan Vekili Christophe Castaner, tasarının 24. maddesinin, halk ve gazeteciler tarafından iyi anlaşılmadığını ileri sürdü. Castaner, güvenlik güçlerinin görüntülerinin çekilmesini yasaklamak istemediklerini iddia etti. Castaner, bu maddenin LREM, Modem ve Agir Partisi tarafından yeniden yazılacağını belirtti.
24. maddenin etrafındaki şüphelerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Castaner, bu maddenin yeniden yazıldıktan sonra hükümete sunulacağını söyledi.
Ancak Castaner, “Güvenlik güçlerini korumaya kararlı oldukları”nı da ekledi.
NE OLMUŞTU?
Şiddet uygulayan polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin görüntülenmesini yasaklayan ve ceza getiren tasarının 24. maddesi, haber alma hakkı ve basın özgürlüğüne aykırı olduğu için, ayrıca polis şiddetini artıracağı gerekçesiyle büyük tepki görmüştü. Ayrıca yasada polislerin kamera ve “drone”lar ile eylemleri kayıt altına alması da yasalaşıyor.
Tasarıya ve artan polis şiddetine karşı 28 Kasım’da ülke çapında 500 bin kişinin katıldığı 100’den fazla gösteri düzenlenmişti.
Ulusal Mecliste 24 Kasım’da kabul edilen tasarının Ocak 2021’de senatonun onayına sunulması planlanıyor. Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha mecliste oylanacak. (DIŞ HABERLER)