"Araçla evden alınan hastamız 7 saat sonra hastaneye yatırıldı"
"Yatış için götürülen hasta, 'Yatak yok boşalırsa sizi yatıracağız' diyerek yedi saat hasta sandalyesi üzerinde bekletiliyor."
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'un paylaşımı.
Hasan ATİK
Emek Partisi Gebze İlçe Yöneticisi
6 Kasım Cuma günü işyerimde yapılan testlerde birçok işçide pozitif vaka olduğu ortaya çıktı. Test sonucu pozitif çıkan E. Atik eve gelip durumu anlatıyor, tabii kendisi de evde karantinaya alınıyor. Daha önce ameliyat olmuş annesi, yüksek tansiyon ve stent takılmış yaşlı bir kadın. 9 Kasım Pazar günü halsizlik şikayeti ile acil servise götürülüyor, test yapılıyor, bir gün sonra sonucunun pozitif olduğu ortaya çıkıyor, İl Sağlık Müdürlüğünden gelen görevliler evde karantinada kalacağını söylüyorlar.
Bir gün sonra 10 Kasım saat 12.00 gibi İl Sağlık Müdürlüğünden arıyorlar, hastanın durumunu sorarak evden bilgi aldıktan sonra gelip hastaneye götüreceklerini söylüyorlar ve saat 14.00 gibi ambulans değil servis aracı ile gelip hastaneye çocuğu ile birlikte götürüyorlar. Doktor kan tahlili ve röntgen istiyor, bunlar için de uzun kuyruğa girilerek tetkikler yapılıyor sonra müşahede odasında serum takılıyor. Burada dikkat çeken nokta yatış için götürülen hastaya müşahede odasında serum takılması…
Süreci çok iyi yönettiklerini söyleyenler, gerçekleri görmek istemedikleri için maske, mesafe, hijyenle sorunu çözeceklerini zannediyorlar. O söylediklerinin gerçek hayatta karşılığı maalesef yok.
Yatış için götürülen hasta, “Yatak yok boşalırsa sizi yatıracağız” diyerek yedi saat hasta sandalyesi üzerinde bekletiliyor. Pandemi için ayrılan bölümde, bir tarafta yatış işlemleri, bir tarafta yeni gelen şüpheli hastalar aynı alanı kullanıyor! Yatış ve yeni gelen hasta işlemleri iki çalışana bırakılmış. Yani açıkça görülüyor ki, personel yetersiz. Tahlil, röntgen, serum derken hepsi için ayrı ayrı kuyruklar ama bitmedi, doktorun sonuçları görmesi için yeni bir kuyruk ve nihayet sıra geliyor! Doktor sonuçlara bakarak hasta yakınına (kızı) soruyor, “Hastanın oksijenine bakıldı mı?” Kızı ise “Ben nereden bileyim, bunları sizin yaptırmanız gerekmiyor mu?” diye sormasına rağmen yeniden triyaj ve oksijen kontrolünden geçtikten sonra tekrar doktorun yanına çıkıyorlar. Bu defa da yatış işlemleri için sıra geldiğinde, “Boş yatak yok bekleyeceksiniz” deniliyor. Nihayet saat 21.30’da yatış için yatak boşalmıştı. Bunca saat pozitif ve yaşlı hasta o kalabalık ile iç içe kalmak zorunda bırakılmış, hastayı yatırmak için ikinci kata temizlik görevlisi ile beraber gidilmiş, odayı gösterdikten sonra da temizlik görevlisi ayrılmıştı. Kızı, hasta ile odaya girmek zorunda kalıyor, içeri girdiklerinde odada 3 hastanın refakatçilerle birlikte olduğu görülüyor.
Hasta yakını olarak soruyoruz: Görevi sırça köşklerden hasta sayısı bildirmekmiş gibi Sağlık Bakanı da süreci çok iyi yönettiklerini Avrupa’da durumun daha kötü olduğunu söylemek dışında acaba ne yapıyor?
- Saat 14.00’te ambulans yerine servis aracı ile alınan hastamız neden 7 saat sonra yatırıldı?
- Madem hastanede boş yatak yoktu neden hastamız erkenden alındı?
- İl Sağlık Müdürlüğü hastanede boş yatak olduğunu bilmiyor mu?
- Hastanedeki yetersiz personel sorunu ne zaman çözülecek?