İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin: Önlem almayanlar sorumluluğu atıyor
Hükümet pandemi tedbirleri kapsamında 50'den fazla çalışanı olan işyerlerinde önlemleri iş güvenliği uzmanlarıyla işyeri hekimlerine bıraktı.
Fotoğraf: Bedri Tekin'in kişisel arşivi
Hilmi MIYNAT
Denizli
Fabrika ve işyerlerinde vakalar artarak devam ederken salgın tedbirinin işyeri hekimine ve iş güvenliği uzmanına bırakılmasını değerlendiren İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin, bu uygulamanın pandemi önlemi anlamına gelmediğini, Hükümetin sorumluluğu üzerinden atmak istediğine dikkat çekti.
Koronavirüs salgınının yayılım hızını kontrol altına alma amacıyla İçişleri Bakanlığı yeni tedbirleri açıkladı. Tedbirlerde içinde “50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenmesi” de yer alıyor.
Türkiye’de 50 ve daha fazla çalışanı olan işyeri sayısının, toplam işyeri sayısının yüzde 2’si oranında olduğunu ifade eden Tekin, “İşyerlerinin İSG hizmet alım oranı ise yüzde 34.2’dir. Son 6 yılın ortalamalarına göre ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 99.8’i küçük ve orta ölçekli işletmelerden (KOBİ) oluşmakta olup çalışanların da yüzde 82’si bu işyerlerinde istihdam edilmektedir” dedi.
"SORUMLULUK HEKİM VE UZMANLARA MI ATILACAK?"
50 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde ise sorumluluğun işyeri hekimlerine ve iş güvenliği uzmanlarına yıkılmaya çalışıldığını ifade eden Tekin, “Çalışma hayatını denetlemek, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görevlerindendir. Bakanlık, pandemi öncesinde işyerlerinin sözü edilmeyecek kadar az bir kısmını denetlerken, pandemi döneminde ‘uzaktan denetim’ yöntemini seçmiştir. Alınmayan önlemler sonucu yayılan salgın için bir süre önce Bilim Kuruluna yöneltilen sorumluluk şimdi de iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerine mi yöneltilmek istenmektedir? Burada yazılan ‘denetim’ salgını önlemeye yönelik bir tavır değil, yeni sorumlular aramaya yönelik bir tavırdır. 8 çalışanın öldüğü bilgisinin paylaşıldığı işyerini, işyerinde çok yoğun vaka var diye çalışanlarını işyeri dışarısına çıkarmayan işyerini bile denetlemeyip, bu görevi işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına vermek sorumluluktan kaçmaktır” dedi.
"HANGİ YAPTIRIMI UYGULANACAK?"
İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının patronlara kovid-19 önlemleri çerçevesinde de rehberlik yaptığını hatırlatan Tekin, “Ancak şu bir gerçek ki, kapalı ortamlarda temiz hava yetersiz, havalandırma yüzde 100 temiz hava ile yapılmıyor, üretim sürecinde ‘güvenli mesafe’ sağlanamıyor, çalışanların işyerlerine gittikleri toplu taşıma ve servis araçları tıklım, tıklım, işyerlerinin tamamına yakınında durum bu” diye konuştu.
“Varsayalım ki uzman ve hekimler işyerlerini denetledi” diyen Tekin şöyle devam etti: “Sonuç ne olacak, yaptırım ne olacak? Bakanlıklar bu durumda ne tavır alacak, hangi yaptırımı uygulayacak?”
İşyerlerinin koronavirüs salgınının en önemli yayılma mekanları olduğunu dile getiren Tekin, “İşyerlerinde bulaş yollarının kesilmesi önemlidir. Ancak, fabrikaları açık tutarak, sağlığı değil üretimi önceleyerek salgın önlenemez" dedi.