RTÜK, CHP Milletvekili Başarır'ın katıldığı program nedeniyle Habertürk'e ceza verdi
RTÜK, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın "Devletin ordusu Katar’a satılmış" sözlerini yayımladığı için Habertürk’e 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uyguladı.
Habertürk programının ekran görüntüsü
RTÜK, iktidarın Katar ile yaptığı anlaşmayı eleştiren CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın sözlerini yayımlayan Habertürk’e 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulandı.
CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Tank Paleti'in Katar'a satılmasını "Devletin ordusu Katar’a satılmış" diye eleştirmiş ve iktidar temsilcileri tarafından hedef tahtasına konmuştu.
RTÜK'ten yapılan açıklamada, Habertürk televizyonunun 28 Kasım 2020 tarihindeki "Gerçek Fikri Ne?" isimli programına konuk olan Başarır'ın "… öyle bir noktadayız ki Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar'a satılmış. Ben değer biçemiyorum, 20 milyar dolar olduğu söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış. Birileri mandacı olmuş." ifadelerini de değerlendirdiği ifade edildi.
Müzakerelerde, yayındaki sözlere karşı programın diğer katılımcıları Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Hilmi Daşdemir'in itiraz ederek tepkilerini sert bir şekilde dile getirmelerine rağmen, sunucunun konuklarına nazaran CHP'li Başarır’ın açıklamalarına karşı ciddi bir şekilde tepki vermediğinin, açık bir şekilde itiraz etmediğinin görüldüğü aktarıldı.
Açıklamada, Başarır'ın yayın esnasında yaptığı açıklamalara ilişkin özür beyanında bulunmadığının da tespit edildiği vurgulandı.
Uzman raporunda yer alan, yayındaki ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini aşağılamaya yönelik görüşünü onaylayan RTÜK'ün, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan "Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz." ilkesinin ihlali nedeniyle yayıncı kuruluş hakkında 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verdiği açıklandı.
Televizyon kanalına, kanundaki aynı maddeyi bir yıl içerinde yeniden ihlal etmesi durumunda 10 gün yayın durdurma cezası verilebileceği, aynı yıl içerisinde üçüncü tekrarda ise yayıncının lisansının iptal edilebileceği de bildirildi.
Verilen cezaya basın meslek örgütlerinden tepki geldi.
BASIN KONSEYİ: RTÜK, HUKUKA AYKIRI DAVRANMAYI SÜRDÜRÜYOR
Basın Konseyi tarafından HaberTürk kanalına RTÜK tarafından verilen cezalarla ilgili yapılan açıklamada; “RTÜK’ü temel hukuki prensiplere riayet etmeye bir kez daha acilen davet ediyoruz” denildi.
Anamuhalefet partisine mensup bir milletvekilinin yayınlarında sarf ettiği bir cümle nedeniyle HaberTürk kanalına RTÜK tarafından 5 kez program durdurma ve mümkün olan en ağır idari para cezasının verildiği belirtilen açıklamada; “Bu talihsiz karar, neresinden bakılsa hukuka aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ve siyasi eleştiri hakkına ilişkin içtihatları gayet açıktır. Kamu yararını ilgilendiren güncel bir tartışmaya ilişkin, bir milletvekili tarafından sarf edilen ceza konusu cümlenin, ister canlı yayında isterse sonradan olsun, kamuoyuna aktarılması -bu iddia gerçek olsun ya da olmasın- basın açısından da halk açısından da bir haktır. Bunda en ufak bir tereddüt yoktur” denildi.
“SUNUCUNUN ‘YETERLİ TEPKİ’ VERMEDİĞİ ŞEKLİNDEKİ GEREKÇE SON DERECE YERSİZDİR”
TV kanalına ceza verilirken, gerekçe olarak, sözleri sarf eden vekilin daha sonra özür dilememiş olmasının belirtilmesinin gülünç olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Bu hususun HaberTürk’ün sorumluluğunu neden doğurduğunu hukuken ve mantıken izah etmek imkansızdır. Program sunucusunun canlı yayında ‘yeterli tepki’ vermediği şeklindeki gerekçe de son derece yersizdir. Bir program sunucusunun bir siyasi parti adına konuşan ve seçim yoluyla milleti temsil etmekle görevlendirilmiş bir siyasetçinin sözlerini tekzip etmek gibi bir görevi yoktur; söz konusu milletvekilinin sözleri programda zaten diğer katılımcılar tarafından ele alınmış ve eleştirilmiş, böylece anılan sözlerin tartışılması ve cevaplanması olanağı sağlanmıştır.”
“DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ ESASLARINA AYKIRI”
“Sonuç olarak, RTÜK bir kez daha hukuka aykırı karar vermiştir” denilen açıklamada “Kurumun kasten ve taammüden demokratik hukuk devleti esaslarına aykırı karar vermeyi alışkanlık haline getirdiğini sıklıkla görüyoruz. Kararların alınmasında payı olanlar ilgili medya organlarına çok ağır zararlar vermektedir. Bu zararları verenlerin bir gün hukuki ve cezai sorumluluklarının gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğu açıktır” ifadelerine yer verildi.
RTÜK’E HUKUKA RİAYET ETME ÇAĞRISI
RTÜK’ün çoğulcu demokrasiye ve basın özgürlüğüne ters düşen bu kararının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada; “Anılan kurumu Anayasamızda ve tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalarda kabul gören temel hukuki prensiplere riayet etmeye bir kez daha acilen davet ediyoruz” denildi.
TGC: HABERTÜRK’E VERİLEN CEZA HALKIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEMEKTEDİR
Türkiye Gazetecililer Cemiyeti Yönetim Kurulu da cezayı, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.
İktidarın yine bir yargı reformu yapılacağını açıklamasının ardından basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmesine yönelik haksız baskı ve cezaların ağırlaşarak sürmesinin düşündürücü olduğu belirtilen TGC açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK tarafından Habertürk TV’ye 28 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan ‘Gerçek Fikri Ne?’ isimli bir programda konuşmacı milletvekilinin sözleri nedeniyle ağır bir ceza verilmiştir. Habertürk’e 5 kez yayın durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası uygulanmıştır.
RTÜK verdiği cezalarla medya kuruluşlarını kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmaya çalışmaktadır.
Cezalar ölçüsüz, haksız ve orantısızdır. RTÜK’ün bu ceza kararlarıyla eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar, ekonomik olarak zayıflatılmaktadır.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği cezalar amacını aşıp, yine yasaların önüne geçmiş ve halkın haber alma hakkını yok sayan bir tutuma dönüşmüştür.
Gazetecilerin görevi iktidarları memnun etmek değildir. İktidar erkinin eleştirilmesi, yayın durdurma ve para cezası gerekçesi olmamalıdır.
RTÜK’ü bir kez daha basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye, kararlarında Anayasa’ya uygun davranmaya davet etmeyi sürdürüyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)