02 Aralık 2020 23:00

Engelliler pandemide de yok sayıldı

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Türkiye Sakatlar Derneğinden Ali Güler ve Toplumsal Haklar Derneğinden Süleyman Akbulut engellilerin pandemide katlanan sorunlarına dikkat çekti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul 

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Halihazırda pek çok engelle mücadele etmek zorunda olan engelliler, pandeminin getirdiği ek zorluklar ve engellerle karşı karşıya kaldı. Konuyla ilgili görüştüğümüz, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcı Ali Güler, pandemide engellilerin yok sayıldıklarını belirtirken, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut ise pandemide alınan önlemlerde engellilerin gözetilmediğine dikkat çekti. 

"PANDEMİDE SORUNLAR KATLANARAK ARTTI"

Pandemi sürecinde engellilerin sorunlarının katlanarak arttığına dikkat çeken Ali Güler, “Biz engelliler en dezavantajlı kesim içerisinde yer alıyoruz. Türkiye’de 12 buçuk milyondan fazla engelli var. Az bir rakam değil. Pandemi sürecinde belli kesimleri konuşuyoruz. Ama toplumun dezavantajlı kesimlerini hiç konuşmuyoruz. Üretim süreç içerisinde görülmeyen, oy potansiyeli olarak görülmeyen, birey olarak görülmeyen vb. toplumun tüm sosyal, siyasal, ekonomik kesimleri arasında görülmeyen bir kesim pandemi sürecinde de görülmedi, yok sayıldı. Engelli yurttaşlara evinde otur demekle olmuyor bu insanların kişisel ihtiyaçları var sağlık sorunları var. En göz ardı edilen, en önemsenmeyen, hesaba katılmayan kesim pandemi sürecinde engelliler oldu” diye konuştu. 

"ENGELLİ TEMEL İHTİYAÇLARINA ULAŞAMADI"

Pandemi sürecinde engellilerin eve kapatılarak, “Ne yaparsanız yapın” denildiğini belirten Güler, “Engelinden kaynaklı sağlığıyla ilgili temel ihtiyaçları vardır. Medikal, ilaç, doktor ihtiyaçları vardır. Toplumun diğer kesimleri gibi geçinebilme sorunu. Bu süreçte temel ihtiyaçlarımızı bile gideremez hale geldik. Açlıkla yüz yüze kaldık” dedi. Engellilerin istihdam da büyük bir sorun yaşadığına dikkat çeken Güler, “Bu sorun hâlâ karşılanabilmiş değil. Unutulmuş, yalnız bırakılmış durumda engelliler. Kendi kaderine terk ediliyor. Kalıcı çözümler bulunması gerekiyor. Bir şey yapılacaksa bizimle birlikte yapılmalı. Çünkü bize sorulmadan yapılan şeyler saçma sapan söylemlerden öteye gitmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

"AŞI GELDİĞİ ZAMAN ENGELLİLER ÖNCELİKLİ OLACAK MI?"

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut ise bazı engelli grupların pandemide yoğun risk altında olduklarını söyledi ve “Aşı geldiği zaman öncelikli gruplardan olacaklar mı?​” diye sordu. Sağlık Bakanlığının ve hükümetin öncelikli risk altında olan engellileri belirleyip hızla aşı yapması gerektiğini vurgulayan Akbulut, “Çünkü çevremizde son iki aydır koronavirüs nedeniyle ölen engelli haberleri almaya başladık. Biz daha kırılgan bir grubuz. Dolayısıyla aşının çok iyi planlanması lazım” dedi. 

İzolasyonun çok ciddi sıkıntılar doğurduğuna değinen Akbulut, “Otizmli, down sendromlu bireyler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Her gün dışarı çıkıyorsa, haftanın belli günleri rehabilitasyon hizmetleri alıyorsa, bunların kesilmesi büyük sorunlar doğurdu” dedi. 

"ENGELLİ ÇALIŞANLAR İLK VAZGEÇİLEN OLDU"

Pandemi sürecinde işsizliğin arttığını ve engelli bireylerin bu durumdan çok etkilendiğini aktaran Akbulut, “Engelli çalışanlar ilk vazgeçilen oldular, olmaya devam ediyorlar. Bu bizim için çok ciddi bir sorun. Ayrıca özel sektörde olup çalışmaya zorlanan engelliler var bu da ayrı bir sorun. Yüksek risk altındalar. Sadece kronik hastalık dışarıda bırakıldı, engellilik dışarıda bırakılmadı” ifadelerini kullandı. 

"DÖVİZİN ARTMASIYLA ENGELLİNİN SAĞLIĞA ERİŞİMİ ZORLAŞTI"

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan medikal malzeme, ilaç gibi ödeneklerde çok ciddi sıkıntılar olduğunun altını çizen Akbulut, “Zaten bir kaç yıldır bu bedeller artırılmıyordu. Dövizin artmasıyla birlikte piyasa fiyatlarıyla SGK’nin ödemesi arasında ciddi uçurum oluşmuş durumda. Böyle durumda da engelli bireylerin ilaca, medikal malzemeye, yardımcı cihaza ulaşması ciddi şekilde zorlaşıyor” dedi. 

"ONLINE EĞİTİM, KÖRLERİN VE SAĞIRLARIN KULLANIMINA UYGUN DEĞİLDİ"

Akbulut, engelli kadınların ve çocukların kapalı ortamda daha çok şiddete maruz kaldığını hatırlattı. Akbulut, eğitim sürecinde de engelliler çok ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: “Online olarak sunulan eğitim hizmetlerinin körlerin ve sağırların kullanımına uygunluğu sorunlu oldu. EBA sistemi kurulacağı zaman bizim aklımıza gelen herhalde sorular engellilerin EBA’ya erişimine göre düzenlenir diye düşündük. Tabii bu böyle olmadı. Eğitim alma hakkından mahrum kaldı engelliler.”

"BELEDİYELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

Bugüne kadar yapılan hataların engellilere çok zarar verdiğini söyleyen Akbulut, “Belediyelere de büyük iş düşüyor. Belediyelerin kendi bulundukları bölgelerde engellileri tespit ederek onların ihtiyaçlarını gidermek için özel programlar geliştirmesi lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: Genelkurmay Başkanı sıcak siyasetin içine girmiştir

SONRAKİ HABER

Pamuk'un kesilen patilerinin bedeli sadece 181 TL!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa