Simfer işçileri: İş çıksın diye işçilerin canı çıkacak
Kayseri’de Simfer fabrikasında çalışan işçiler, pandemiyle birlikte çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Ahmet AKARSU
Kayseri
Fazla mesailerden yorgun düştüklerini anlatan Simfer işçileri, pandemiye karşı “Bağışıklığınızı güçlendirin” sözlerine tepkililer. İşçiler daha iyi koşullarda çalışmak için birleşmenin ve sendikalaşmanın zorunluluk haline geldiğini dile getirdi.
Evrensel'e konuşan bir Simfer işçisi, “Salgın demiyorlar virüs demiyorlar. Sürekli fazla mesai diyorlar. İşçiler yorulmazlar, işçilerin aile hayatı yok, çocukları yok, kendi kişisel işi olmaz gözüyle bakıyorlar. İş çıksın da ne olursa olsun anlayışı hakim” dedi.
BAĞIŞIKLIĞIMIZI NASIL GÜÇLÜ TUTALIM?
Vakaların ilk arttığı dönemde sağlık ekiplerinin fabrikaya geldiğini hatırlatan Simfer işçisi, “Her banttan işçiler üçerli-beşerli test yaptırmaya gidince vardiya amiri ‘Sayı çıkmıyor’ diye sitem ediyor. Bu söz üzerine sağlık ekipleri birkaç hafta sonra hiç gelmedi. İşçilerin canı hiçe sayılıyor” diye konuştu.
“Bağışıklığınızı güçlü tutun” sözlerine tepki gösteren bir başka Simfer işçisi şunları anlattı: “Sabah 8 akşam 9 çalışırsak nasıl güçlü olalım! Patronlar sürekli üretim çıksın derdinde. Sabah 8 akşam 6 yaşıyorduk. Şimdi neredeyse sürekli fazla mesai koyuyorlar. İşçilerin itirazı olunca da bant bant ayırıp gün gün fazla mesai konulmaya başladı. Vücut nasıl dayanır bu kadar çalışmaya? Zorunlu fazla mesai diye işçileri sömürüyorlar. Bağışıklığımızı güçlü tutamıyoruz.” Bazı işçilerin yorgunluktan işe geç kalmaya başladığını ifade eden işçi, tepkisini “Geç kalan işçi sayısı giderek artıyor. Özellikle kadın işçilerin yükü daha da arttı. İş çıksın diye diye işçinin canı çıkacak” sözleriyle dile getirdi.
ÖNCE FABRİKALARDA TEDBİR ALINMALI
Salgın karşısında alınan tedbirlerin yetersizliğinden şikayet eden bir diğer Simfer işçisi, “Soyunma odalarında dolaplar arasına mesafe konuldu. Ama yine toplu bir şekilde kapalı alanda kıyafet değiştiriyoruz. Servislerde boşluk bırakma devri bitti. İç içe yolculuk ediyoruz. Bir tek yemekhanede mesafeli oturma var. Cuma günü ise uzun yemek sıraları dip dibe oluyor. Fabrikalarda önlem alınmadan tedbir almış olunmuyor” diye konuştu.
Karantinaya gidenlerin hak kaybına uğradığını, rapor alınca da ücret kayıplarının yaşandığını ifade eden işçi şöyle konuştu: “Asgari ücret yetmediği için çoğu işçi borçla yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Fazla mesailer bir nebze de olsa bizleri rahatlatır diyoruz ama o da bir fayda etmiyor. Fazla mesaiye kalan işçilerin ücretlerinde 500-600 lira gibi komik bir fark oluyor. Ama bu ücrete ömür gidiyor. Kışın masraflar zaten artıyor. Kış ayları olduğu için çoğu kişi fazla mesaiye kalıyor. Ama kimse hayatından memnun değil. Fazla mesaiye kalmak istemiyoruz ama kışı zor geçireceğimizi de biliyoruz.”
SENDİKALAŞMAK ŞART
Simfer işçileri kendi aralarında fazla mesaiye kalmadan daha iyi ücretle, daha iyi çalışma koşulları olan fabrikaların, sendikalı olduğunu tartışıyor. Bu tartışmaları anlatan bir işçi şunları söyledi: “Sendikalı işyerlerinde ücretlerin daha iyi olduğu ve iş güvencesinin olduğunu düşünüyoruz. Simfer’de her dönem sendikalaşma tartışması gündemde olacak. Patron, sendikalaşma olmasın diye elinden geleni yapıyor. Ama biz bir yolunu bulacağız. Sendikalaşırsak eğer gücümüz artar. Her önüne gelen işçiye azar çekemezler. Ücretler düzelir. Canımız çıkmadan yaşayabiliriz.”