2 Aralık 2020 14:55

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama değil, savunuculuk fırsatıdır"

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, engelliler ve engelli haklarını savunan sivil toplum örgütlerinin 3 Aralık'ı kutlama değil, bir savunuculuk fırsatı olarak gördüklerini ifade etti.

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama değil, savunuculuk fırsatıdır"

Fotoğraf: DHA

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü bir kutlama olarak değil, savunuculuk fırsatı olarak gördüklerini belirterek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilerin, anayasal haklara erişilebilirlik ve bağımsız yaşama dair taleplerinin, gerçekçi ve sürdürülebilir bir engelli politikasının seslendirildiği evrensel bir mücadele günüdür” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı engellilerin sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. Özsaygı, engelliler, engelli yakınları ve engelli haklarını savunan sivil toplum örgütleri olarak, bugünü kutlama değil, bir savunuculuk fırsatı olarak gördüklerini ifade etti. Engelli nüfusunun net olarak bilinmemekle birlikte, 2002 yılı TÜİK verilerine göre nüfusun yüzde 12,29’u olduğuna dikkat çeken Özsaygı, sonrasında bir araştırma ya da sayım yapılmadığı için güncel engelli sayılarını bilemediklerini dile getirdi.

"2021 BÜTÇESİNDE ENGELLİLER DÜŞÜNÜLMEDİ"

Milyonlarca engellinin eğitim, sağlık, istihdam ve erişilebilirlik gibi yaşamsal haklara ulaşamadığını, buna rağmen 1 trilyon 346 milyar 139 milyon TL’lik 2021 yılı bütçesinin sadece yüzde 1,6’sının engellilikle ilgili ayrıldığına dikkat çeken Özsaygı, “Bu yaklaşım engellilerin ve ailelerinin toplam nüfus içerisindeki ağırlığı ile orantılı olmadığı gibi var olan sorunlara da kalıcı ve yapısal çözümler öngörülmediğini göstermektedir” dedi. Özsaygı, tüm engellileri kapsayacak şekilde hakların uygulanması ve engelliliğe ilişkin yaşamsal, sosyal, kültürel ve kurumsal engellerin azaltılması için 2021 bütçesinin Meclis Genel Kurulu'nda gözden geçirilmesini istedi. 

"İSTİHDAM ENGELLİLER İÇİN DE YAŞAMSAL HAKTIR"

Pandemi sürecinde hem özel sektörde hem de kamu alanında engelli istihdamının azaldığına dikkat çeken Özsaygı, “TÜİK'in Temmuz 2020 istihdam verilerine göre, Türkiye’de işgücüne katılma oranı yüzde 49,5 iken, çalışabilen engellilerin işgücüne katılım oranı ancak yüzde 22'dir.

Engellilerin istihdamı ve kendi işini kurmasına yönelik verilen yasal desteklerin engellilere ulaşması için gerekli düzenlemelerin acilen gözden geçirilmesini isteyen Özsaygı, bugün için sayısı 8 bini geçen kamudaki boş engelli kotalarının doldurulmasını istedi. Tüm işyerlerinde engelli çalıştırma oranının da en az yüzde 6 olarak belirlenmesi gerektiğine işaret eden Özsaygı, "Kovid-19 testi ve aşısı, engellilere ve tüm yurttaşlara ücretsiz olmalı. Engellilerin kriz ve salgın karşısında korunması için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Engelliler tıbbi cihaz, medikal, ortez, protez ve ilaçlara erişimde ciddi zorluklar yaşamaktadır. Bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararıyla 3 Aralık tarihi, engellilerin yaşadığı zorluklara dair farkındalık yaratmak üzere Engelliler Günü olarak ilan edilmişti. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et