03 Aralık 2020 06:51

Gıda-İş: Asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilsin

Krizin ve salgının yükünü patronların ödemesi gerektiği belirten DİSK/Gıda-İş, asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK/Gıda-İş tarafından asgari ücret ile ilgili yapılan açıklamada krizin ve salgının yükünü patronların ödemesi gerektiği belirtilerek; “Asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilsin” denildi.

Milyonlarca işçiyi kapsayan ve son yıllarda tüm çalışanların ücretlerinde belirleyici olan asgari ücretin 2021 yılı görüşmelerinin 4 Aralık’ta başlayacağı hatırlatılan DİSK/Gıda-İş açıklamasında; “Enflasyon-faiz-döviz kıskacında belirsizliğe sürüklenen iktidar, var olan ekonomik krizin üzerine koronavirüs pandemisinin yarattığı krizi de sermaye için fırsata çeviren planlarını hayata geçirecek programlar hazırlıyor” denildi

“ASGARİ ÜCRETİN İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET OLMASI ZORUNLU”

İşçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının gittikçe ağırlaştığı bir zamanda belirlenecek olan asgari ücretin insanca yaşayacak bir ücret olmasının zorunlu olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Her krizi olduğu gibi pandemi krizini de kendileri için fırsata çevirmek isteyen patronlar ücretsiz izin, esnek ve güvencesiz çalıştırma, ücretleri ödememe veya erteleme, çalışma saatlerini uzatma ve çalışma koşullarını ağırlaştırma, sendika düşmanlığı gibi girişimlerine ara vermeden hızlandırarak devam ediyorlar.”

“PANDEMİDE İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN YAŞADIĞI GELİR KAYBI GİDERİLMELİ”

Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinde olduğu için milyonlarca işçi ve emekçinin, 2020 yılında asgari ücreti bile tamamlayamadığı ve önemli bir gelir kaybı yaşadığı vurgulanan açıklamada; “Öncelikle bu gelir kaybının giderilmesi gerekmektedir. Pandemi boyunca açıklanan istihdam paketlerinde işçi ve emekçilerin kaybını önleyecek hiçbir tedbir alınmadı, patronların kârlarını artıran teşvikler verildi. İşçilerin maaşlarından kesilerek oluşturulan fonlar sermayenin yağmasına açıldı. Pandemi süresince İşten atmalar yasaklandı denilerek ücretsiz izni yasallaştırarak işçilerin sömürüye karşı hakkını savunmasının önü kesildi ve işçiler hizaya getirilmek istendi” ifadelerine yer verildi.

“HALKA AÇI REÇETE PATRONLARA BAL KAYMAK”

Elektriğe doğalgaza akaryakıta, gıdaya, iğneden ipliğe her şeye gelen zamlarla çarşı-pazarın alev aldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi; “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor ve halkın alım gücü düşüyor. İşçilere, emekçilere, halka acı reçete hazırlayanlar patronların ekmeğine bal-kaymak sürmeye devam ediyorlar.”

“ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI İNSANCA YAŞAYACAK SEVİYEYE ÇIKARILMALI”

Açıklamada krizin ve salgının faturasını işçi ve emekçilerin ödememesi; bağımsız ve halkçı ekonomi için şu talepler dile getirildi:

  • İşten atmalar gerçekten yasaklanmalı ve ücretsiz izinler durdurulmalıdır. Tüm emekçilere, iş güvencesi sağlanmalıdır.
  • Asgari ücret, taban ücret olarak en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilmelidir. Aynı zamanda asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
  • Artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eriyen tüm ücretler iyileştirilmeli ve maaşlara ek zam yapılmalıdır.
  • Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı ve fiyatlar dondurulmalıdır.
  • Ağırlaşan ve kötüleşen çalışma koşulları nedeniyle her geçen gün hızla artan iş cinayetlerine ve iş kazalarına karşı, işçi sağlığı iş güvenliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Herhangi bir gelir ve ücret kaybına izin verilmeden çalışma saatleri düşürülmelidir.
  • Vergi tabana değil tavana yayılmalı ve az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
  • Grev hakkının yasaklanması yönündeki her türlü uygulamaya son verilmeli ve emeğin hakkını koruyabilmesi için sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
  • “Yap işlet devret” modeliyle yaptırılan ve kamudan sürekli patronlara kaynak aktarılan sözleşmeler iptal edilmeli ve Varlık Fonu lağvedilmelidir.
  • Özelleştirme politikalarına son verilmeli ve bugüne kadar özelleştirilen tüm işletmeler yeniden kamulaştırılmalıdır.”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Netflix, İstanbul'da ofis açacak

SONRAKİ HABER

CHP’li Emir: Sağlık Bakanı Kovid-19 aşısında da halka güven vermiyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa