03 Aralık 2020 11:43

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kawloski'den "Yeni bir Türkiye Hikayesi"

Türkiye'nin ekonomi politikalarının sorunların derinleşmesine yol açtığını söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kawloski, "İyi yönetim, hâkim teknokrat ve bürokrat ve hukukun üstünlüğü lazım" dedi.

Fotoğraf: TÜSİAD

Paylaş

Sermayenin en önemli örgütlerinden Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski dünyada gelir eşitsizliğindeki uçurumu ve derin yoksulluklaşma yaşandığını itiraf ederken Türkiye'de pandemi sürecinde "iktisat biliminin gereklerinden sapma gösteren politikaların sorunların derinleşmesine yol açtığını" söyledi.

Kaslowski, çevrimiçi olarak gerçekleştirilen TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şı ifadeleri kullandı: “Kovid-19 ülkelere, bireylere, ekonomilere büyük zarar verdi. Gelir dağılımı uçurumu derinleşti. Eşitsizlik ve yoksullukta patlama yaşandı. Dışarıdan tedarikin riskleri su yüzüne çıktı. Tedarik zincirlerinin güvenliği çok büyük önem kazandı. Yatırım faaliyetleri bu doğrultuda şekil almaya başladı. Yerli sanayinin korunmasının önemi giderek daha fazla vurgulanır oldu. Dünya Ekonomik Forumu’nun Başkanı Klaus Schwap, neo-liberal anlayışın bırakılması gerektiğini, artık farklı bir küreselleşme modelinin gerektiğini yazdı. Pandemi tecrübesi, iklim değişikliği sorununun küresel ölçekte yaratacağı etkinin boyutunu, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirginleştirdi" 

Ekonomilerin pandemi krizine hazırlıksız yakalandığını söyleyen Kaslowski, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iktisat biliminin gereklerinden sapma gösteren politikalar, sorunların derinleşmesine yol açtı. Büyümeyi gözeten bir yaklaşım benimsenirken, bunun yönetiminde sorunlar yaşandı. Büyüme tercihi bir ölçüde gerekli sayılabilir. Ancak bu politikanın izlenmesinde çıkan sorunlara uygun tepki verilmemesi sonucu, tıkanıklıklar yaşandı. Doğru zamanda araç ve güzergâh düzeltmesine gidilmemesi piyasalarda dengesizliklere, döviz rezervlerimizin erimesine yol açtı” diye konuştu. 

"Yeni bir Türkiye Hikayesi’ne ihtiyaç var" diyerek konuşmasını sürdüren Kaslowski, “Pandemi öncesinde iktisadi büyüme yaklaşımlarının radikal olarak değişim gösterdiği bir arka plan varken ve yeni, adil ve sürdürülebilir bir küresel denge arayışı hızla sürerken, yeni bir Türkiye Hikayesi’ne ihtiyaç bizce çok açık. Ancak bu şekilde toplumdaki bölünmeleri, giderek artan karşılıklı itimatsızlığı aşabileceğimizi düşünüyorum. Pek çok çalışmada ve araştırmada bir toplumun kendisini ileriye taşıyabilmesi için en önemli unsurlardan birisinin, hatta başlıcasının güven olduğu ortaya çıkıyor. Bu sözcüğü, hem ortak bir ideale yönelecek olanların birbirine güven duyması anlamında hem de bu yeni hikâyeye katkıda bulunacak olanların kendilerine güven duymaları anlamında kullanıyorum” dedi.

Kaslowski kalıcı ve sürdürülebilir büyümenin “rasyonel yaklaşımlara, iyi yönetime, konusuna hâkim teknokrat ve bürokratlarla ve hukukun üstünlüğü" ile olabileceğini savundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

 8’inci Arjen Arî Şiir Yarışmasının başvuruları başladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili tartışmalar yanlış uygulamalarla ilgili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa