DTK Eş Başkanı Leyla Güven'e hakaret eden 23 kişiye takipsizlik kararı verildi
DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e hakaret eden 26 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Akit gazetesi Yazarı Ersoy Dede’nin de aralarında bulunduğu 23 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
Leyla Güven | Fotoğraf: MA
DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e hakaret eden üç kişi hakkında dava açılırken, Akit gazetesi Yazarı Ersoy Dede’nin de aralarında bulunduğu 23 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’e hakaret eden 26 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Söz konusu kişiler, Güven’in geçen yıl 29 Eylül’de yaptığı "Kürt sorunu devam ettikçe gerillaya katılım da olacak, çatışma da olacak, savaş da olacak" şeklindeki konuşması nedeniyle hakarette bulunmuşlardı.
"ALÇAK, HAİN" DİYENE TAKİPSİZLİK
Güven'e "vekil bozuntusu" diyen gazeteci Mediha Olgun ile Burcu Yıldırım ve Yaşar Mahmut Taner adlı kişilere “hakaret” nedeniyle dava açıldı. Güven'e "alçak, hain" diye hakaret eden Akit gazetesi Yazarı Ersoy Dede ile birlikte 23 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
Güven’in sözlerinden sonra Gazeteci Mediha Olgun, “@olgun_mediha” adlı Twitter hesabı üzerinden “Gerilla değil terörist. Odun toplayan halkı öldüren kişiye gerilla değil terörist denir. Gerillasever histerik aydın ve vekil bozuntusu tiplere duyurulur. Leyla Güven” paylaşımda bulunmuştu.
Gazeteci Ersoy Dede de “@ersoydede” adlı Twitter hesabından şu paylaşımı yapmıştı: “Dünyanın neresine giderseniz gidin bu suçtur. Terörizme bu kadar aleni destek çıkabilen bir ülke daha yok. Ne ABD’si ne Fransa’sı ne bilmem neresi… Bunun adı alçaklıktır… İhanettir! Hadi Bülent Arınç bunu da savun!..”
Olgun ve Dede’nin paylaşımlarının altında çok sayıda kişi hakaret içerikli ifadeler kullandı. Bunun üzerine Güven’in avukatları Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
ERSOY DEDE VE 22 KİŞİ İÇİN TAKİPSİZLİK KARARI
Cumhuriyet Başsavcılığı, Ersoy Dede’nin paylaşımlarında “suç teşkil eden bir husus bulunmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. IP adresleri ABD’yi gösteren 22 Twitter kullanıcısının gerçek kimliklerinin ABD’den istendiği ancak “ABD’de hakaret, iftira ve özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi suçların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu ve taleplerinin bundan dolayı yerine getirilmediği, soruşturmanın devamı halinde başka delil elde etmenin imkanı bulunmadığı ve yeterli delil elde edilemediği” için kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
2 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Cumhuriyet Savcılığı, Gazeteci Mediha Olgun ile Burcu Yıldırım ve Yaşar Mahmut Taner adlı kişilerin paylaşımlarının hakaret içerikli paylaşımlar olduğu gerekçesiyle haklarında Türk Ceza Kanunu’nun 125’inci maddesi kapsamındaki “sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret” suçundan bir yıl ile 2 yıl arası değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.
İddianamede, söz konusu suçun Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle uzlaştırma kapsamındaki suçlar olduğu kaydedilerek, dosyanın Uzlaştırma Borusu gönderildiği ve taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı belirtildi.
Uzlaştırmanın sağlanamaması nedeniyle Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. (Diyarbakır/MA)