Staja gidebilmek için yasağı delmek zorundalar
Meslek lisesi öğrencileri saat 7’ye alınan işbaşına yetişebilmek için sokağa çıkma ve 20 yaş altındakilerin toplu ulaşıma binme yasağını delmek zorunda.
Fotoğraf: Pixabay
Doğucan ERDOĞAN
Kadir ÖRNEK
Ankara
Pandemi önlemleri kapsamında stajlar kaldırılsa da öğrenciler saat 7’ye alınan işbaşına yetişebilmek için sokağa çıkma ve 20 yaş altındakilerin toplu ulaşıma binme yasağını delmek zorunda.
Ankara Sincan’da bir meslek lisesinde son sınıf öğrencisi olan Yusuf (18) ve Fırat ile (17) sabah bir durakta karşılaşıyoruz. Fırat, Sincan Saraycık’ta Yusuf ise Sincan Yenikent’te oturuyor. Staj yerleri ise Kahramankazan’a bağlı olan Saray Sanayii Sitesinde. Yani staja gidebilmeleri için önce Gersan Sanayii durağına gelip buradan işyeri servisine binmeleri gerekiyor. Buraya kadar sadece Ankara’nın ulaşım problemleri gibi görünen tabloya biraz daha yakından bakalım.
Stajların yasaklanmasına rağmen okul müdürünün özel izin çıkarıp staja zorla yollanan gençler, 20 yaş altında oldukları için dolmuşa otobüse zar zor bindiklerini söylediler. Çünkü Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşları için 16 Kasım 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesai saatlerinin 07.00-16.00 olarak düzenlenmesine karar verdi.
631 TL STAJ PARASI DA YOLA GİDİYOR
Yusuf ile Fırat’ın staj gördüğü işletme de 07.00-16.00 arasında çalışıyor. Fırat yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Benim staja gidebilmem için sabah 06.10’da başlayan ilk dolmuşa yetişmem lazım. Haliyle saat 05.30’da yola çıkmam gerekiyor. Sabah beni gören dolmuş şoförü ‘Senin sokakta ne işin var? Sokağa çıkma yasağın yok mu senin?’ diye dolmuşa almak istemiyor. “Abi staja gidiyorum” deyip biniyorum. İşyeri servisinin geçeceği durak Gersan’da. Benim buraya geliş saatim 07.00’yi buluyor, hatta bazen geçiyor. Servis ise 06.30’da buradan geçiyor. Dolayısıyla yetişemiyorum ve 4 TL daha yol parası verip staj yapacağım yere gitmeye çalışıyorum. Yol üstünde bir yerde inip 10 dakika daha yol yürüyorum. Hava soğuk ve yürüdüğüm 10 dakikalık yolda çok fazla sayıda köpek var. Verdikleri 631 TL staj ücreti, o da yol parasıyla birlikte bitiyor.”
"GİTTİĞİMİZDE İŞ DE ÖĞRENEMİYORUZ"
Yusuf da benzer sorunlar yaşıyor ve işyerine vardıklarında onları yeni sorunlar bekliyor. Staj gördükleri yerde kendilerine iş öğretilmediğini anlatan Yusuf şöyle diyor:
“Ya temizlik yapıyoruz ya da malzeme taşıyoruz. Bizim sınıftaki diğer arkadaşlar gitmiyor staja. Bize ise ‘İzin kağıdı çıkarttık size’ deyip bir kağıt verdiler okuldan. Müdürün de imzası olduğu için mecbur gidiyoruz. Stajımızı tamamlamamız gerekiyor mezun olabilmemiz için. Gitmezsek stajımızı yakacaklar.”