Adana’da iki belediye işçisi Kovid-19’dan hayatını kaybetti
Adana'da Cumali Eyi ve Resul Oruç isimli belediye işçileri Kovid-19'a yakalanarak hayatlarını kaybetti. Emek Partisi Adana İl Örgütü, kronik hastalıkları olan işçilerin dahi çalıştırıldığını belirtti.
Resul Oruç (solda) ve Cumali Eyi | Fotoğraflar: Evrensel
Seyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde tanker şoförü olarak çalışan Cumali Eyi ve Adana Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı personeli Resul Oruç, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Emek Partisi Adana İl Örgütü, kronik hastalıkları olan işçilerin dahi çalıştırıldığını belirterek Kovid-19 vakalarının önüne geçmek için işçilerin ücretli izne çıkarılmasını ve ücretsiz yaygın test yapılmasını istedi.
“HALK SALGIN İLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI”
Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 vakalarında yüzde yüz artış olan iller arasında saydığı Adana’da günlük hasta sayısı 2 bin civarında. Tabip Odası da yoğun bakımlarda boş yatak kalmadığını açıklayarak yaşanabilecek tehlikeler dikkat çekiyor. Salgının arttığı bu günlerde Adana’da her fabrikadan Covid 19 vakalarında artış meydana geldiğini ifade eden Emek Partisi Adana İl Örgütü, yaptığı açıklama ile alınmayan önlemler, emekçilerin canını hiçe sayan uygulamalar, patronların kar hırsı gibi nedenlerle halkın salgın ile baş başa bırakılmış durumda olduğuna dikkat çekti.
“İŞÇİLER İŞSİZLİKLE SALGIN ARASINDA BIRAKILDI”
Seyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde tanker şoförü olarak çalışan Cumali EYİ ve Adana Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı personeli Resul Oruç Covid 19 nedeni ile hayatını kaybettiği bilgisini üzülerek aldıklarını ve ailelerine başsağlığı dilediklerini ifade eden Emek Partisi’nin açıklaması şu şekilde,
“İşçiler zaten sınırlı olarak alınan önlemlerin de dışında bırakılıyor. Halk herhangi bir sosyal destek sunmayan Hükümet patronların kar hırsı için işçileri fabrikalarda, şantiyelerde işsizlikle açlık arasında bırakarak çalışmak zorunda bırakıyor. Belediye şantiyelerinde ise salgına karşı önlemlerin yetersiz olduğunu bizzat işçiler dile getiriyorlar. Temizlik ve koruyucu malzemelerin yetersiz olduğunu, servislerde gereğinden fazla işçinin taşındığını biliyoruz. Kronik rahatsızlığı olan işçiler de çalıştırılmaya devam ediyor. Cumali Eyi ve Resul Oruç bu alınmayan önlemlerin sonucunda hayatını kaybetti. Belediyeye ait zorunlu iş yerleri dışındaki işçiler hiçbir kayıp yaşatılmadan ücretli izne çıkarılmalıdır. Zorunlu alanlarda ise vardiya sayıları arttırılmalıdır. Belediyeye bağlı iş kollarında önlemler arttırılmalıdır. Kronik rahatsızlığı olan işçiler çalıştırılmamalı ve ücretli izne çıkarılmalıdır. Ülkedeki tüm işçiler için 21 gün tam kapanma ve yaygın ücretsiz test sağlanmalıdır. Zorunlu üretim ve hizmet birimlerinde iş günü 6 saati geçmemelidir” (Adana/EVRENSEL)