6 Aralık 2020 08:13
/
Güncelleme: 12:14

Fiili hizmet zammına basın kartı koşulu Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak

Gazetecilerin fiili hizmet zammından faydalanmasının basın kartı koşuluna bağlanmasına tepki gösteren Medya Dayanışma Grubu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek tüm gazetecileri kapsayacak bir düzenleme yapılmasını istedi.

AYM'YE TAŞINACAK

Medya Dayanışma Grubu adına Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Parlemanto Muhabirleri Derneği Başkanı Göksel Bozkurt, Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’den oluşan heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek Kasım ayında Meclis'te yasalaşan ancak yine basın kartı taşıma koşuluna bağlanan düzenlemenin tüm gazetecileri kapsaması için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da meslek örgütü temsilcilerinin isteği doğrultusunda düzenlemeyi “basın kartı koşulunun iptali” için Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Şubat ayında, İstanbul İş Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet süresi zammı” ile ilgili düzenleme getiren 40’ıncı maddesinde 2013 yılında yapılan değişiklikle eklenen 16 numaralı bendin iptali istemini görüşerek karara bağlamıştı. 

AYM'DEN "YASALARA AYKIRI" KARARI

AYM, 25 Aralık’ta iptal başvurusu ile ilgili yaptığı değerlendirme sonucunda “yıpranma payı” ile ilgili düzenlemenin, Anayasa’nın “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” ile ilgili 13 ve “sosyal güvenlik hakkı” ile ilgili 60’ıncı maddelerine aykırı olduğunu belirlemişti. Bu kapsamda Resmi Gazete’de yayımlanan kararın dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği, doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edeceği gerekçesiyle de iptal kararının dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmedilmişti.

KAPSAMIN GENİŞLETİLMESİ TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ 

AYM kararının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan yasal düzenleme sonucunda TBMM Genel Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet süresi zammı” ile ilgili düzenlemenin yalnızca basın kartı sahipleri için geçerli olmasını öngören 506 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılmasını kabul etmiş ve gazetecilerin yıpranma hakkı basın kartı şartına bağlanmıştı. Muhalefet partilerinin basın meslek örgütlerinin talebi doğrultusunda teklifin tüm basın çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi için verdiği önerge de reddedilmişti.

Medya Dayanışma Grubu sektörün en önemli meslek örgütlerinden oluşuyor: Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti Derneği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın-İş, Parlamento Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Haber Kameramanları Derneği. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et