06 Aralık 2020 10:41

Hindistan’da çiftçiler ile hükümet arasında anlaşma sağlanamadı

Hindistan’da tahıl alımında fiyatları serbest bırakarak şirketler karşısında çiftçileri korumasız bırakan tarım yasası ile ilgili çiftçilerle hükümet anlaşmaya varamadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hindistan’da tahıl alımında fiyatları serbest bırakarak şirketler karşısında çiftçileri korumasız bırakan yeni tarım yasalarına karşı protestolarını sürdürülen çiftçilerle hükümet anlaşmaya varamadı. Görüşmeler çarşamba günü devam edecek. Çiftçilerin eylemleri de sürecek.

Ülkede 26-27 Kasım günleri hem tarım yasalarına hem de yeni iş yasalarına karşı iki günlük genel grev düzenlenmiş, çiftçilerle birlikte 250 milyon işçi ve emekçi iş bırakarak onlarca merkezde yürüyüşler düzenlemişlerdi. Grevin ardından eylemlerine devam eden binlerce çiftçi ise gelir kaynaklarını yok edeceğini ileri sürdükleri kanunları protesto etme için başkent Yeni Delhi dışında kamp kurdu ve oturma eylemine başladı. Geçtiğimiz hafta farklı günlerde çiftçilerle dayanışma eylemleri de gerçekleştirildi.

ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Şu ana kadar yapılan görüşmelerde ise anlaşma sağlanamadı. İktidardaki sağcı ve Hindu milliyetçisi BJP Hükümetinin Lideri ve Başbakan Narendra Modi ve hükümeti, yeni kanunların eskide kalmış satın alma prosedürlerini değiştirerek çiftçilere ürünlerini satabilecekleri daha fazla opsiyon sunmayı amaçladığını savunuyor.

Euronews’ün haberine göre çiftçi sendikası liderlerinden Jagjit Singh Dhalewal ise, bakanlarla görüşmelerinde çiftçilerin kesinlikle kanunun geri çekilmesini istediğini ilettiklerini vurguladı.

GENEL GREV ÇAĞRISI YAPTILAR

El Cezire’nin haberine göre çiftçiler, cumartesi günü yaptıkları açıklamada yeni tarım yasalarına karşı gösterilerini yoğunlaştıracaklarını ve başkentin dış mahallelerindeki önemli otoyolları kapatmaya devam edeceklerini söylediler. Çiftçiler, yarın için de ülke genelinde iş bırakarak greve çıkma çağrısı yaptılar.

Yaklaşık 3 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Hindistan ekonomisinin yüzde 15’ini tarım oluştururken 1.3 milyarlık nüfusun da neredeyse yarısı tarımla ilgili sektörlerde çalışıyor. Çiftçiler yasaların, devletin, belirlenen asgari fiyatlarla tahıl satın almayı bırakmasına ve fiyatları aşağı çekecek şirketler tarafından çiftçilerin sömürülmesine yol açacağını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mağaza çalışanları: Bu gidişle hayatımızı idame ettiremeyeceğiz

SONRAKİ HABER

IŞİD'in tehdit ettiği Silopi Belediyesi Eş Başkanının soruşturmasında ilerleme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa