06 Aralık 2020 23:45

Emekçilerin tenceresi kaynamıyor

"Eşim emekli olduğu halde çalışıyor. Geçim tabi ki zor. Her ay aynı harcamalara verdiğimiz para artıyor. Bir ay 200 lira veriyoruz öbür ay 250. Aldıklarımız aynı ama en az 50 lira fark ediyor."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eren ÜNVERDİ
Cemre KAVALA
Kocaeli

Temel tüketim maddelerine gelen zamlar, vergi artışları, enflasyon ve döviz kurundaki artışla beraber 2021 yılı asgari ücretinden beklentilerini konuştuğumuz işçi ve emekçiler tencerelerinin kaynamadığını söyledi.

Derince Yenikent’te konuştuğumuz Gülsüm ev hanımı, dört çocuğu var. Oğlunun pandeminin başından beri iş aradığını ama bulamadığını söyleyen Gülsüm “Eşim emekli olduğu halde çalışıyor. Geçim tabi ki zor. Nasıl geçinelim biz? Her ay aynı harcamalara verdiğimiz para artıyor. Bir ay 200 lira veriyoruz öbür ay 250 lira oluyor. Aldıklarımız aynı ama en az 50 lira fark ediyor” dedi. Asgari ücrete ilişkin talebini sorduğumuz Gülsüm, “3 bin 500 liradan aşağı olmamalı. Bu ücreti belirlerken de halka, çalışanlara sorsunlar. Geçim sıkıntısı yaşayanlar biziz. Ama en çok kadınlara sorsunlar. Alışverişi yapan, ev ekonomisini geçindiren biziz” dedi.

PAZARA GİTMEK İÇİN AKŞAM BEKLENİYOR

Pazara gitmek için akşamüstünü beklediğini belirten Dilek de, “Hangi tezgah daha ucuz olur diye dolaşıp duruyoruz. 4 ayrı market geziyoruz. Anlayacağınız tenceremiz kaynamıyor. Elektrik o bu şu her şey yüklü geliyor” diye konuştu. Dilek, “Asgari ücret ile geçinenler yarı aç yarı tok geziyor. Ben isterim ki 3500 liradan fazla olsun ama 2500’ü geçmeyecek asgari ücret. Çünkü para yok. Kasa boş kaldı. Albayrak devlet kasasını boşalttı sonra da istifa etti. Şimdi de halkın paraları ile de boşalan ekonomiyi doldurmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Her gün gelen zamlar nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten Dilek, “Çocuğun cebine harçlık koyamıyoruz. Aralık ayına geldik hala çocuğuna bir kaynak kitap alamıyor insanlar. Para yok tabi nasıl alsın anne baba kitap?​’ dedi.

Ekonomik olarak tüm dünyayı etkileyen bir pandeminin sarsıntılarını hissettiğimizi belirten Muhammed kötü günlerin dayanışma ile atlatılacağına inanıyor: “Biz birbirimize yardım eden bir milletiz. Bu günleri de dayanışma ile atlatacağız. Pandemi bitince de yavaş yavaş toplanacağız. Herkes gibi zamlardan biz de etkileniyoruz ama enflasyonun zammın olmadığı yer yok ki. Asgari ücret 3000 lira da olsa geçim derdi değişmez. Yine çalışanlara yetmeyecek.”

ÖNCEKİ HABER

Farplas işçisi: Biz ölümle burun buruna çalıştık, ödülü evinde uyuyan patron aldı

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Salgında kaybettiklerimizin sorumlusu Erdoğan’dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa