Mecliste bütçe gerginliği: BBP’ye konuşma hakkı var, TİP'e yok
Muhalefetin eleştirdiği 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, bugün Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başladı.
![Mecliste bütçe gerginliği: BBP’ye konuşma hakkı var, TİP'e yok](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/128196.jpg)
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
İLGİLİ HABERLER
![CHP 2021 bütçesine şerh düştü: "Borç ekonomisinin sonuna geldik"](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/159930.jpg)
CHP 2021 bütçesine şerh düştü: "Borç ekonomisinin sonuna geldik"
![HDP’den 2021 yılı bütçesine şerh: Kara delikler barındırıyor, çöküşün bütçesi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/157325.jpg)
HDP’den 2021 yılı bütçesine şerh: Kara delikler barındırıyor, çöküşün bütçesi
2021 bütçesi görüşmelerinde grubu bulunmayan siyasi partilere konuşma hakkının verilmemesine itiraz eden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Bırakın bu kürsüden, bu memleketin vergisini veren, alın terini veren, damla damla bu bütçeyi oluşturan insanların temsilcileri de konuşsunlar" dedi.
MA'da yer alan habere göre, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan bütçeye ilişkin grubu bulunmayan siyasi partilere konuşma hakkı verilmemesine ilişkin usul tartışması yaşandı. Grubu bulanan siyasi partilerin bütçenin tümü üzerinde kürsüde bir saat konuşma hakkı varken, grubu bulunmayan siyasi partilerin ise bu hakkı yok.
BBP'YE İZİN VAR, TİP'E YOK
Bugünkü görüşmelerde tek istisna ise Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici için uygulandı. Destici, kürsüde bütçenin lehinde 10 dakika konuşabilecek. TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, bütçe üzerine 5 dakika konuşma talebini dilekçe ile Meclis Başkanlığına sundu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Baş’ın bu talebini kabul etmedi. Bunun üzerine Baş, Şentop’un bu kararına itiraz ederek geçen yıl bütçe görüşmelerinde grubu olmayan siyasi partilere bu hakkın sağlandığını hatırlattı. Baş, bu konuda usul tartışması açılmasını talep etti.
Şentop, tutumunun grubu bulunmayan siyasi parti temsilcilerinin kürsüde konuşma hakkını vermeme yönünde olduğunu yineledi. Bunun üzerine Şentop’un tutumu üzerine leyhte ve aleyhte konuşmalar yapıldı.
BAŞ: BÜTÇE YOKSULLARIN BÜTÇESİ OLSUN
Şentop’un tutumuna ilişkin aleyhte konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bütçe hakkının Magna Carta Sözleşmesi’nden bu yana var olduğunu belirtti. Baş, “Bütçe emekçilerin, işçilerin vergisiyle oluşuyor. Bütçenin nereye harcandığını, paraların nereye kullanıldığını emekçilerin, işçilerin partisi olma iddiası olan bir partinin, Türkiye İşçi Partisi’nin, Sayın Başkan diyor ki konuşmaz. Bunu vicdanen, aklen nasıl içinize sindiriyorsunuz. AKP’den Meclise gelen bir partinin genel başkanı konuşabiliyor ama muhalefetten gelen konuşamıyor. Bu mu adalet, bu mu özgürlük? Bırakın bu kürsüden, bu memleketin vergisini veren, alın terini veren, damla damla bu bütçeyi oluşturan insanların temsilcileri de konuşsunlar. Bütçe, tuzu kuruların, mutlu azınlığın bütçesi olmasın. Emekçilerin, yoksulların da bütçesi olsun” dedi.
BEŞTAŞ: MECLİS ÇALIŞMALARINA DARBE
Yine aleyhte söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bütçe hakkının halkın olduğunu belirterek, “Aslolan halktır ve halk adına bütçe görüşmelerini burada yürütüyoruz. Yurttaşın hakkını savunurken, burada siyasi partilerin temsilcilerinin tek bir söz almaması Meclis çalışmalarına vurulacak bir darbedir. Sayın Baş bir partinin genel başkanı, DBP Genel Başkanı Saliha Aydeniz burada. Sayın Destici’ye iktidar partisi 10 dakika konuşma hakkı vermiş. Lehte yorumun önünde bir engel yok. Siyasi patilere makul süreler verilmesi bütçe hakkının konuşulması açısından çok önemli bir meseledir. Usul tartışmasına bile gerek yok. Çoğulculuktan yana bir parti olarak her düşüncenin burada temsili gerekir o temsiliyetin de burada sözünü kurması gerekir” diye konuştu.
ALTAY: SÖZ VERİLMESİ BURAYI PARLAMENTO YAPAR
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Baş’ın talebinin haklı ve meşru olduğunu belirterek, “Meclisin İçtüzüğü Sayın Başkan size yetki bu yetkiyi veriyor. Bütçede ve özel günlerde Mecliste grubu bulunmayan siyasi partilerin temsilcilerinin Meclisin kürsüsünü kullanmaları olmazsa olmazdır. Danışma kurulunda bunun karar altına alınmasına gerek yoktur. İçtüzüğe göre grubu bulunmayan partilerin temsilcilerine bütçe için söz vermeniz burayı parlamento yapar” diye konuştu.
TURAN: DOĞRU BULMUYORUZ
Şentop’un tutumuna dair lehte söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Mecliste her türlü fikirlerin özgürce konuşulduğunu ileri sürerek, “Kimsenin konuşmasından rahatsız olmuyoruz. Konu bir partinin konuşturulup konuşturulmaması değildir. Meclisin bağlayıcı olduğu bir gündemi var. Danışma Kuruluna rağmen söz hakkı verilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.
Konuşmalardan sonra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, tutumunu değiştirmeyeceğini söyleyerek Baş’ın talebini reddetti.
2021 YILI BÜTÇESİ
2021 bütçesinin giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira, faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirleri 922,7 milyar lira, bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörüldü. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 1 trilyon 223,5 milyar lira, özel bütçeli idarelere 119,9 milyar lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara da 2,7 milyar lira ödenek verildi.
Meclisin bütçe görüşmeleri 18 Aralık Cuma günü, bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmaların ardından tamamlanacak. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et