İzmir Tabip Odası: İşyeri hekimleri pandemi yükü altında tükeniyor
Pandemi sürecinde işyeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili rapor hazırlayan İzmir Tabip Odası, işyeri hekimlerinin yükünün arttığını ve sorunlara çözüm bulunmasını gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: DHA
İzmir Tabip Odası pandemi sürecinde işyeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili rapor hazırladı. Birçok sektörde süren üretim nedeniyle çalışanların sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemenin işyeri hekimlerine kaldığı vurgulanan raporda, “İşyeri hekimleri pandemi yükü altında tükenmektedirler” denildi.
Salgının kontrol altına alınabilmesi için toplumsal hareketliliğin kısıtlanarak enfeksiyon zincirinin kırılmasının zorunlu olduğu vurgulanan açıklamada, “Birçok sektörde üretime aynı hızla devam edilmek istenmesi nedeniyle kısıtlamalar eğlence sektörü, kişisel bakım sektörü, eğitim gibi alanlarda yapılmıştır. Aralıksız çalışmaya devam eden sektörlerde çalışanların sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemek işyeri hekimlerine kalmıştır. Halihazırda özlük hakları, çalışma koşulları ve çalışma süreleri (işçi başına ayrılması öngörülen süre) kendilerinden beklenen görev ve sorumluluklar karşısında yetersiz olan işyeri hekimleri pandemi yükü altında tükenmektedirler” ifadelerine yer verildi.
İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAŞADIĞI SIKINTILAR
Raporda pandemi sürecinde işyeri hekimliği uygulamasında yaşanan şu sıkıntılar dile getirildi;
- Sağlık Bakanlığının rehberinde işyerlerinde Kovid-19 salgınının nasıl yönetileceği ile ilgili mevcut yönergeler işyeri hekimleri için yeterli olmamıştır.
- Sağlık Bakanlığı’nın temaslı/yakın temaslı tanımlamaları karışıklığa neden olmuştur. Kimlerin karantinaya alınacağı kararında zorlanılmıştır.
- Tedavi sonrası işe dönen hastaların tamamen iyileşip iyileşmediği Sağlık Bakanlığı Rehberi tarafından semptom takibine dayandırılmıştır. İşyerlerinin negatif test sonucu istemesi, kaosa neden olmuştur.
- İşyeri hekimlerinin 2 günden fazla rapor verememesi takipte zorluğa neden olmuş, çalışanların raporları için zaten iş yükü fazla olan sağlık kurumlarının iş yükünü artırmıştır.
- Filyasyon çalışması kapsamında yakın temaslı olduğu düşünülen aile bireyleri HSYS sistemine işlenmektedir. Fakat çalışanın yakın temaslı iş arkadaşlarının bildiriminde sorun yaşanmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlükleri işyerlerinin de temas merkezleri olduğunu dikkate almamakta, işyerine filyasyon ekibi göndermemektedir. Bu görevi kurum hekimliği üstlenmiştir.
- İşyeri hekiminin HSYS sistemini görememesi nedeniyle çalışanın beyanı esas alınmış, daha sonra da hasta/temaslıdan yapılan tetkikler istenmiştir. Tetkik sonuçları geç çıktığında çalışılmayan günlerin nasıl adlandırılacağı sorun olmuştur.
- Kovid (+) olan ve tedaviye alınan çalışanların iş kazası kaydı olarak bildirilip bildirilmeyeceği netlik kazanmamış, daha çok yöneticilerin tercihine bırakılmıştır. SGK genelgesi salgında hastalığa yakalanan çalışanların iş kazası geçirmiş olmayacağını karara bağlamıştır.
- Kronik hastalığı olan kamu çalışanları ile ilgili bir düzenleme bulunmasına rağmen çalışma hayatının içinde olan işçiler ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.
- Pandeminin yakıcılığı işyeri hekimlerinin tüm zamanını almış, mesleki ve hukuksal olarak yapmakla yükümlü oldukları rutin işler ve periyodik bakımların aksamasına neden olmuştur.
“YAŞANAN SORUNLARA ÇÖZÜM GETİRİLMELİ”
“Pandemi sürecinde işyeri hekimlerinin yaşadığı sıkıntılara çözüm getirilmeli. İşyeri hekimliğinin uygulamasında birikimi olan başta TTB olmak üzere ilgili yapılarla tüm bu sorunların çözümünde işbirliği yapılması, önemli bir adım olacaktır” diyen İzmir Tabip Odası raporda çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Pandemi sürecinin işyerlerindeki yönetimi konusundaki belirsizlikler ortadan kaldırılmalı, İşyeri hekimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları konusunda yaşanan sorunlara çözüm getirilmelidir.
- Çalışanlardan ve işyeri sahiplerinden kaynaklanabilecek bu aksaklıkların düzeltilmesine yönelik uygun koşullar sağlanmalı gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
- İşyerlerinde salgının yayılmasını önleyecek şekilde, hasta ve temaslı işçilerin evde kalmasını desteklenmeli, işyerinde gerekli önlemlerin hızla alınması sağlanmalı, çalışanların birarada bulunmak zorunda olduğu mekanların bilimsel kılavuzlara uygun şekilde düzenlenmesi ile ilgili kararlar alınmalı ve tüm uygulamaları denetleyecek kamu iradesi niteliğinde mekanizmalar oluşturulmalıdır.
- İş yeri hekimlerinin HSYS sistemini görmemesi, veri ekleyememesi büyük bir eksikliktir. İşyeri hekimlerinin salgın kontrolündeki rolü göz önünde bulundurularak bu konuda işyeri hekimlerinin ilçe sağlık müdürlükleri ile işbirliğini artıracak düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
- İş yeri hekimlerinin artan iş yükü gözetilerek özlük hakları ve çalışma ortamının, çalışma koşullarının düzenlenmesi ve denetlenmesi ile ilgili olarak kamu iradesi sağlanmalıdır.
- Yeterli ve nitelikli kişisel koruyucu ekipman gereksinimi düzenli ve kesintisiz karşılanmalıdır.
- Periyodik muayeneler dahil rutin işlerini, yapamayan işyeri hekimlerinin bu konudaki sıkıntılarını ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır. (HABER MERKEZİ)