07 Aralık 2020 07:51

AB'nin Türkiye'ye yaptırımı görüşeceği zirve öncesinde Erdoğan'dan diplomasi mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10-11 Aralık’ta yapılacak Avruba Birliği zirvesi öncesi Doğu Akdeniz kriziyle ilgili ‘masada çözüm’ mesajı verdi. 

Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD'de geçen hafta Kongre ve Temsilciler Meclisi'nin alt komisyonlarında Türkiye'ye yaptırımın önünü açan tasarının kararlaştırılmasının ardından bu hafta Avrupa Birliği de Türkiye'ye yaptırımı görüşecek.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Türkiye'nin Akdeniz'deki politikaları nedeniyle yaptırım kararlarını görüşeceği AB Liderler Zirvesi öncesinde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Akdeniz'deki sorunları birbirimizi suçlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebileceğimize inanıyoruz” dedi.

"TRİBÜNDEN İZLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi tarafından Antalya’da düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı'na video mesaj gönderdi.

Doğu Akdeniz'le ilgili meselelerin dünyadaki birçok devletin öncelikli gündemini oluşturduğunu belirten Erdoğan, Akdeniz’e kıyısı olan olmayan pek çok ülkenin olayları yakından takip ettiğini ve müdahil olmaya çalıştığını söyledi. Erdoğan, “Son yıllarda başta enerji olmak üzere Avrupa Afrika ve Orta Doğu eksenli tüm tartışmaların odağında Doğu Akdeniz yer alıyor. Kamuoyuna yansıyan kimi bilimsel araştırmalar bölgedeki çıkarılabilir doğalgaz miktarının 3,5 trilyon ile 10 trilyon metreküp olduğunu ifade etmektedir. Aynı zamanda bölgede 1,5 ile 3,5 milyar varil civarında petrol rezervinin mevcut olduğu hesaplanmaktadır. Bölgemizdeki hiçbir ülke bu potansiyeli görmezden gelemez. Özellikle Türkiye gibi Akdeniz’in en uzun kıyı şeridine sahip ülkesinin burada yaşanan gelişmeleri tribünden izlemesi mümkün değildir” dedi.

DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Hem kendi menfaatleri hem de Kıbrıs’taki yurttaşların haklarını korumak için süreci yakından takip ettiklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemizi Antalya sahillerine hapsetmeyi amaçlayan plan ve haritaları kabul etmeyeceğimizi açıkça dile getirdik. Tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceğimizi, emperyalist yayılmacılığa izin vermeyeceğimizi muhataplarımıza ifade ettik. Biz kimsenin hakkını, hukukunu gasbetme peşinde değiliz. Biz sadece haklarımızı elimizden almaya çalışan korsan zihniyete karşı dik bir duruş sergiliyoruz. Nitekim geçtiğimiz birkaç ayda yaşananlar Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının tezahürü olmuştur. Ülkemiz Doğu Akdeniz meselesinde asla gerilimden değil barıştan işbirliğinden, hakkaniyetten ve adaletin tesis edilmesinden yanadır. Bunun yolu da karşılıklı saygıya dayalı müzakereden geçiyor. Akdeniz'deki sorunları birbirimizi suçlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebileceğimize inanıyoruz. Şayet Akdeniz'de kalıcı çözüm yolunda mesafe alınması isteniyorsa diplomasiye şans tanınmalıdır. Zira diplomasi ve müzakere bizi ortak paydada buluşturacak en kestirme yoldur” diye konuştu.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÇAĞRI

Avrupa Birliği’ne de seslenen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu konuda Türkiye, 2003’ten beri Yunanistan ve Rum yönetiminin tüm şımarıklıklarına rağmen soğukkanlılığını muhafaza etmiştir. Bugün de aynı uzlaşmacı tavrımızı sürdürüyoruz. Avrupa Birliği içine düştüğü stratejik körlükten bir an önce kurtulmalı, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından Doğu Akdeniz’de bir koçbaşı gibi kullanılmasına müsaade etmemelidir. Birlik dayanışması adı altında Kıbrıs Türklerine ve Türkiye’ye daha fazla haksızlık yapılmamalıdır. Doğu Akdeniz’e kıyıdaş tüm bölge ülkelerini ve Kıbrıs Türklerinin yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerimiz halen masada duruyor. Muhataplarımızdan Türkiye’nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz. Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz’de komşumuz olan tüm ülkeleri bu meseleyi sıfır toplamlı bir oyun olarak görmekten vazgeçmeye çağırıyorum. Sağduyu samimiyet ve aklıselimle hareket edildiğinde herkesin hakkını koruyan kazan-kazan temelli bir formül bulabileceğimize inanıyorum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürer: 282 bin 605 futbolcu 10 aydır sahalardan uzak

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ayşegül Doğan'a 6 yıl 3 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa