07 Aralık 2020 19:40
Son Güncellenme Tarihi: 08 Aralık 2020 17:49

"Libya'da Türk gemisine el koyuldu" iddiası

Libya Ulusal Ordusu'nun Misrata limanına giden Jamaika bandıralı bir Türk gemisine el koyduğu duyuruldu. "Yasak bölgeye girdiği" gerekçesiyle ceza kesilen geminin yola devam edeceği belirtildi.

ARŞİV | Fotoğraf: Dinçer Akbir/DHA

Paylaş

Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin Misrata limanına giden Jamaika bandıralı bir Türk gemisine el koydu. Hafter tarafından yapılan açıklamada geminin "denizcilik kural ve kanunlarına aykırı hareket ettiği için soruşturma ve denetim altına alındığı" kaydedildi. Gemiye ceza kesildiği ve cezanın ödenmesinin ardından yola devam edeceği kaydedildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından da konuyla ilgili açıklama yapıldı. Bakanlık, "Bu uygulamayı kuvvetle kınıyoruz. Geminin planlı seferine yeniden başlamasını sağlayacak adımlar derhal atılmalıdır" dedi.

Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu arasında varılan ateşkese rağmen son günlerde ülkenin Sirte ve Cufra bölgelerinde askeri hareketlilik yaşanırken, Libya'nın Misrata kentine ulaştırmak üzere ilaç taşıyan bir Türk gemisi, talimatlara uymadığı iddiasıyla 9'u Türkiyeli, 17 mürettebatıyla Halife Hafter güçleri tarafından alıkondu.

Hafter'in sözcüsü Ahmed El-Mismari'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Jamaika bandıralı ve sahibinin Türkiyeli olduğu ifade edilen "Mebruka" adlı ticari kargo gemisi, "yasak ilan edilen bölgeye girdiği ve yapılan çağrıya cevap vermediği" iddiasıyla Hafter güçleri tarafından yakalanarak Ras el-Hilal limanına çekildi. 

Açıklamada, mürettebatında 9 Türkiyeli, 7 Hindistanlı, bir Azerbaycanlı bulunan ve varış noktasının Misrata olduğu belirtilen geminin, "denizcilik kural ve kanunlarına aykırı hareket ettiği için soruşturma ve denetim altına alındığı" kaydedildi.

Ayrıca, Hafter’in sözcüsü Mismari, El-Hades televizyon kanalına yaptığı açıklamada, geminin, Misrata’ya götürülmek üzere ilaç yüklü olduğunu ancak "yasak ilan ettikleri" bölgeye girdiğini belirtti. 

"Gemiye çağrı yaptıklarını ama herhangi bir cevap alamadıklarını" söyleyen Mismari, "Bunun üzerine botlarla gemiye yaklaşıp gemiye çıktık. Gemi Misrata’ya götürülmek üzere ilaç yüklüydü. Kaptan izlemesi gereken prosedürleri izlemedi ve izin almaksızın yasak olan bölgeye girdiler. Gemide herhangi bir silah olmadığı tespit edilmiştir” diye konuştu. 

CEZA KESİLDİ

DHA'da yer alan haberde Hafter güçlerine bağlı botlar tarafından, geminin yasaklı bölgeye girdiği gerekçesiyle durdurulduğu ve ceza kesildiği, cezanın ödenmesinin ardından geminin yola devam edeceği öğrenildi.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. Açıklamada, "Bu uygulamayı kuvvetle kınıyoruz. Geminin planlı seferine yeniden başlamasını sağlayacak adımlar derhal atılmalıdır" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle: "Bir Türk şirketinin işletmeciliğini yaptığı, Türk mürettebatı da bulunan Jamaika bayraklı Mabrooka adlı geminin Libya’nın Marsa Susa kenti açıklarında darbeci Hafter’e bağlı sözde Libya Ulusal Ordusu tarafından durdurulduğu, gemiye para cezası uygulandığı ve geminin mürettebatıyla birlikte alıkonduğu öğrenilmiştir. Bu uygulamayı kuvvetle kınıyoruz. Geminin planlı seferine yeniden başlamasını sağlayacak adımlar derhal atılmalıdır. Libya’da Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde Libyalı kardeşlerimiz arasında siyasi sürecin ilerletildiği bir dönemde dahi Hafter ve milisleri mütecaviz tutumlarını devam ettirmektedir. Libya’da Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun ağır sonuçları olacağını ve bu unsurları meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özer Elektrik workers won after 130 days of resistance

SONRAKİ HABER

Federe Kürdistan’da ekonomik kriz ve düşük ücretler protesto ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa