Deprem ve pandemiden etkilenen Elazığlı esnaf: Öldünüz mü, kaldınız mı diye soran yok
Elazığ'da deprem ve pandemi nedeniyle 3 ay boyunca dükkanı kapanan esnaf zor günler geçiyor. Esnaflar Evrensel’e konuştu: “Neye ihtiyacınız var diye arayan soran olmadı.”
Elazığ'da kaalı çarşı | Fotoğraf: Evrensel
Toygar KAYA
Birhat ATEŞ
Elazığ
Elazığ'da son 1 yılda hem deprem hem devam eden Kovid-19 salgını nedeniyle 3 ay boyunca dükkanı kapanan esnaf zor günler geçiyor. Evrensel’e konuşan esnaflar, “Siz öldünüz mü, kaldınız mı, neye ihtiyacınız var diye arayan soran olmadı” dedi.
"KENDİ YANDAŞLARINA YARDIM ETTİLER"
Buğda pazarında esnaf olan Hüseyin Erdoğan, pandemi süresi boyunca bir buçuk ay dükkanının kapalı kaldığını söyledi. “Devlet kaç kuruş yardım etti?” diye soran Erdoğan, “Kırk üç gün boyunca kimse arayıp sormadı. Siz öldünüz mü, kaldınız mı, neye ihtiyacınız var diye. Giden Vali açıklama yapmıştı esnafa bu kadar yardım ettik diye. Kime yardım ettiler. Kendi yandaşlarına verdiler. Partilerine üye olanlara verdiler. Diğerlerine kredi vereceğiz dediler kredi de vermediler” diye konuştu.
"GÜN GEÇTİKÇE BORÇLANIYORUZ"
Gün geçtikçe borçlandığını söyleyen Erdoğan, “Genele baktığın zaman esnaf kan ağlıyor. Borcunu ödeyemiyor. Ben 18 bin lira ile Antep’e gittim mal almak için. Beş bin lira da borçlanıp geri geldim” dedi. Kendisinin bir esnaf olarak zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Erdoğan, “Sen hep vatandaştan alıp vatandaşa bir kuruş vermezsen olacağı bu. Sarayın bir günlük masrafı ile kapanan esnafın harcını ödersin. Benim içtiğim çayın bir kilogramı otuz beş lirayken onların içtikleri çayın bir kilogramı on bin lira. Oy verenler kendileri çektiği gibi bize de çektiriyorlar” dedi.
"TALEPLERİMİZ DİNLENMEDİ"
Yıllardır Buğda pazarında esnaflık yapan Güngör, buraya gelip kendilerinin taleplerinin dinlenmediğini söyleyerek, “Belediye başkanı buraya gelse anlatacağımız çok sorunumuz var ama gelmiyor” dedi.
Buğda pazarında bir başka esnaf Taner Erdoğan ise, “Şu anda ülkede tek bir zihniyet olduğu için aklına yatmasa bile onların dediğini yapmak zorunda kalıyorsun. Bu tabuyu yıkmak 2-3 kişiyle yapılacak bir şey değil büyük bir kitlenin olması lazım” dedi.
"HİÇBİR DESTEK VERİLMEDİ"
Kapalı Çarşı esnafı ile görüştük. Kapalı Çarşı’da esnaf olan Mustafa Köse hem yaşanılan Elazığ depremini hem de pandeminin kendilerini kötü etkilediğini söyleyerek, “Pandemi sürecinden önce bir deprem yaşadık. Depremden sonra kapalı çarşı 45 gün kapatıldı. Yıkımlar oldu, caddelerdeki binalar yıkıldı. Emniyet Müdürlüğü, PTT meydanının önünü bariyerlerle çevirdi ve kapalı çarşıya giriş kesildi. Bu olanlardan sonra kapalı çarşı esnafı çok etkilendi” dedi.
Kendisine verilen kredilerin artık geri ödemelerinin geldiğini söyleyen Köse, “Krediler verildi, kefil istendi, ipotek istendi. Şimdi kredi ödemeleri geldi ve esnafın durumu berbat halde. Şimdi hafta sonu da tatil edildi. İzmir ve Giresun gibi illerde de afetler yaşandı. Söylenene göre oralardaki esnafın vergileri iptal oldu ve krediler hibe olarak verildi. Ama bana göre Elazığ’a hiçbir destek verilmedi. Bu yüzden Elazığ’ın halkı da esnafı da çok tepkili” diye konuştu.
Elazığ’da pandeminin yanı sıra esnafı zor durumda bırakan durumlardan birinin de deprem olduğunu söyleyen Köse, “Elazığ’dan resmi kayıtlara göre 90 bin kişinin göç ettiği söyleniyor üstelik bu dönemde üniversiteler de kapalı. Zaten Elazığ memur şehri, doğru dürüst sanayimiz yok. Elazığ bitik şu anda. BAĞ-KUR’lar ertelenecek dediler, SSK’de bir problem çıktı ertelenmemiş. Bizim muhasebecilerimiz 1 ay boyunca SSK’nin önünde yatıp kalktılar. Ona rağmen düzeltilemedi. Biz hâlâ onları ödüyoruz. Bu sorunların çözülmesi için öncelikle esnafın BAĞ-KUR ve vergi borçlarının silinmesi gerekiyor. Hibe kredilerinin Elazığ’a da verilmesi gerekiyor” dedi.
Kapalı Çarşı’da esnaflık yapan Aydın Şemin, “Kırk beş gün boyunca dükkanlar kapatıldı. Bu süreçte hiçbir şekilde yardım verilmedi. Benim burada bir sürü harcamam var, kiram var elektriğim var” diye konuştu.