07 Aralık 2020 23:41

Ankara Sanat Tiyatrosu 58 yıllık salonu boşalttı: "Bir valize ne sığar ki!"

Ankara Sanat Tiyatrosu 58 yıldır perde açtığı salonu pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle boşaltıyor: "Neyi götürseydik ha! Bunca yıldır tiyatroyu yaşatan seyircilerini mi? Bir valize ne sığar ki!"

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) 58 yıldır perde açtığı salonu pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle boşaltıyor. Sahnenin yaşatılması için yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığı belirtilen AST açıklamasında “Bu salonu doğduğu gün boşaltmak zorunda kalmanın, bu salona emek vermiş şimdi hayatta olmayan tiyatro emekçilerinin kemiklerini sızlattığını hissediyoruz” denildi. Tarihi salonun boşaltılmasının ardından sosyal medyada AST’ye destek mesajları yağdı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş göreve çağrıldı.

"ÜZÜLEREK BİLDİRİYORUZ"

Açıklamada, “Pandemi döneminin getirdiği kaldırılamaz yükler, yıllardır mahrum bırakıldığımız devlet yardımları, mülk sahibinin bir tiyatro kurumuna dayattığı ağır koşullar ve uzlaşmaz tavrı sebebiyle, bir kentin, bir ülkenin belleğini, tarihini, kültürünü temsil eden, sayısız sanat insanının yetişmesine vesile olmuş; oyunlarına, her türlü etkinliklere ev sahipliği yapmış evimizden ayrılmak zorunda bırakıldık. İzmir Caddesi Ihlamur Sokak’taki tarihi salonunu 6 Aralık 2020’de boşaltmak zorunda kaldığımızı üzülerek bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

"HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI GÖSTERDİK"

Salonun otel veya otopark olmakla karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“58 yıldır her türlü maddi zorluklara rağmen perdelerini açtığımız salonumuzu ayakta tutmak için her türlü fedakarlığı gösterdik. Bu süreçte salonumuzdan kopmamak adına yaptığımız her türlü girişimlerimiz, çalışmalarımız, görüşmelerimiz, gayretlerimiz de maalesef sonuçsuz kalmıştır. 1963 yılından beri aynı adreste perdelerini açan salonumuz, şimdi bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya kalmıştır. Son dört sezondur kapalı gişe oynadığımız Yeşim Dorman’a ait oyunun replikleri geliyor aklımıza: ‘Neyi götürseydik ha!’ Sabahlara kadar dekor yaptığımız geceleri mi? Erkan Yücel’in, Yaman Okay’ın, Kerim Afşar’ın, Meral Niron’un oyunculuklarını mı? Timur Selçuk’un eşsiz oyun müziklerini mi? Rutkay Aziz’in sayısız oyun rejilerini mi? Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sini mi? Maksim Gorki’nin Ana’sını mı? Osman Şengezer’in harika dekor tasarımlarını mı? Onların kulislerde yankılanan sesini mi? Bunca yıldır tiyatroyu yaşatan seyircilerini mi? Neyi alaydık ha! ‘Bir valize ne sığar ki!’”

"ÇİZGİMİZDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ"

AST’nin faaliyetlerine Bilkent Sahnede devam edeceği duyurulan açıklamada “Bizler için hiç de kolay geçmeyen bu süreçte, Ankara Sanat Tiyatrosu olarak 58. yılımızda da var oluş çizgimizden hiçbir suretle ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımızı bizlere kucak açan Bilkent Sahnede devam ettireceğimizi bildirir, umutlu, sağlıklı, güzel günlerde tekrar birlikte olmayı dileriz.” denildi.

BİZ DE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ!

Yapılan açıklamanın ardından sosyal medyada AST’ye destek mesajları yağdı. AST’nin ülke tiyatrosu açısından önemi vurgulanan paylaşımlarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise göreve çağrıldı. Gazeteci Ünsal Ünlü ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştüğünü belirterek, Yavaş’ın konuyla ilgili adım atacağını söyledi. Paylaşımlardan bazıları şöyle:  

Fatih Polat: Ankara’da üniversite okuyan biri olarak, 1980’lerin sonu ve 1990’ların başlarında düzenli gittiğim mekandı Ankara Sanat Tiyatrosu. Sonra da ‘Seyirci kalmayacağız’ diyerek, sansür ve baskılara karşı yanımızda oldu. Biz de seyirci kalmayacağız! O, bizim hafızamız.

Zülfü Livaneli: Açılış oyunu Godot’yu Beklerken’i izleyenlerden biriydim. 17 yaşındaydım.  Giderek belleksiz, kuru bir ülke haline geliyoruz. AST için harekete geçilmeli.

Ali Poyrazoğlu: Hiç kimsenin içi sızlamıyor yahu. Hepimiz AST’yi yaşatmak için fedakarlık yapmalıyız. Ben hazırım.

Ayşenil Şamlıoğlu: Lütfen Ankara Sanat Tiyatrosuna sahip çıkın, kentin tiyatro tarihine sahip çıkmak gerek...

Sumru Yavrucuk: Ankara Sanat Tiyatrosu Ankara’nın kültür sanat hafızasıdır. 58 yıl boyunca bizlere ilham vermiş, oyuncular, seyirciler yetiştirmiştir. Böyle bir dram karşısında aklıma gelen ilk ismin @mansuryavas06 olması tesadüf değil artık...

Rıza Kocaoğlu: Ankara Sanat Tiyatrosu kuşaklardır hepimizin yolunu aydınlatan, bu mesleği seçme sebebimiz olan tiyatroların başında gelir. Kaderine terk edilmesi büyük bir kayıp olur. O salonun yaşaması için ben de elimden geleni yapmaya hazırım.

Moda Sahnesi: AST Ankara’nın, Türkiye Tiyatrosunun hafızasıdır. Aç gözlü piyasa koşulları Ankara’nın hafızasını parçalamasın.

DETİS: Ankara Sanat Tiyatrosu... Hepimize zamanında yuva olmuş güzelim AST. Kapanmasın. @mansuryavas06, @AlperTasdelen06 çözüm üretelim. Yok olup gitmesin. Ankara’nın hafızası silinmesin iyiden iyiye. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Deprem ve pandemiden etkilenen Elazığlı esnaf: Öldünüz mü, kaldınız mı diye soran yok

SONRAKİ HABER

FETÖ'nün TSK yapılanmasında oldukları gerekçesiyle 304 kişi hakkında gözaltı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa