08 Aralık 2020 06:29

Hatay'da devlet hastanelerinde yer kalmadı, bir haftada 7 sağlıkçı yaşamını yitirdi

Yeni alınan tedbirlerle salgının kontrol altına alınamayacağını vurgulayan Hatay Şubesi Eş Başkanı Meryem Avcı, tam kapanmanın şart olduğunu söyledi.

Meryem Avcı | Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle acil dahil birçok servisin yoğun bakım ünitesine çevrildiği Hatay'da hastalar özel hastanelere yönlendiriliyor. SES Şube Eş Başkanı Meryem Avcı, ayrıca bir haftada 7 sağlıkçının yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kovid-19 pandemisine dair Sağlık Bakanlığının verilerine göre, en riskli 4 kent arasında Hatay yer alıyor. Son bir haftada 7 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği kentte vaka artış oranının yüzde 125 olduğu belirtiliyor. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, yaptığı açıklamada; kentteki 4 günlük ölüm sayısını 179 olarak açıklamıştı. Hatay Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde de son bir haftada merkezde kalan 17 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. 2 bin 600 yatağın olduğu kentte, yoğun bakım doluluk oranı ise Sağlık Bakanlığınca yüzde 86 olarak açıklanmıştı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi Eş Başkanı Meryem Avcı, salgının durumunu ve sağlık emekçilerinin yaşadıklarını Mezopotamya Ajansından (MA) Hamdullah Kesen'e anlattı.

"YOĞUN BAKIMLARDA YER YOK"

Kentte acil servis ve ameliyathanelerin yoğun bakıma dönüştürüldüğünü söyleyen Avcı, filyasyon ekiplerinin vakalara yetişemediğini, hastaların birkaç gün ilaç beklemek zorunda kaldığını dile getirdi. Kentte vaka ve ölüm sayılarının yüzde 100 arttığını vurgulayan Avcı, Hatay Bölge Hastanesinin karma cerrahi, onkoloji ve kadın doğum servisi dışında tüm hastanenin pandemiye dönüştürüldüğünü söyleyerek, "Acil servisin içine yeni yoğun bakımlar açıldı, ameliyathanenin bazı bölümleri yoğun bakıma dönüştürülüyor. Buna rağmen yoğun bakımlarda yer yok. Bu nedenle ağır hastalar servislerde takip ediliyor. Arrest olan hastalara servislerde saatlerce ambu yapılıyor, ventilatör cihazları yeterli sayıda değil. Yoğun bakımlarda yer olmadığı için hastalar özel hastanelere ve çevre illere sevk ediliyor. Bunun için bile saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar" dedi.

"SAĞLIKLI SAĞLIKÇI KALMAYACAK"

Hastaların test yaptırabilmek için saatlerce beklemek zorunda kaldıklarına işaret eden Avcı, İskenderun Devlet Hastanesi laboratuarında çalışan sağlıkçıların enfekte olduğunu ve PCR testlerinin yapılmasında sorun yaşandığını söyledi. "Sağlık çalışanları tükenmiş durumda. Bir haftada ilimizde 7 sağlık emekçisini kaybettik. Her gün onlarca arkadaşımız enfekte oluyor" diyen Avcı, sağlık çalışanın sağlığını koruyamayanların toplumun sağlığını da koruyamayacağını sözlerine ekledi.

"TAM KAPANMA ŞART"

Böyle devam etmesi durumunda ilerleyen günlerde hastalara bakacak sağlık çalışanı kalmayacağına dikkat çeken Avcı, "İlerleyen günlerde hasta bakacak sağlık çalışanı bulamayabilirler. Bu durumu engellemek için de acilen 30 günlük kapanma şart. Gerçek karantina uygulamaları gerekiyor" ifadesinde bulundu. Tüm zorluklar karşısında sağlık çalışanlarının hasta yakınlarının şiddetine uğramaya devam ettiğini söyleyen Avcı, "Önceki günlerde vefat eden hastanın yakınları Hatay Bölge Hastanesi'nde arbede çıkarmış, servis camlarını taşlamış ve sağlık çalışanlarını darp etti. Bu zorlu şartlarda çalışan sağlık emekçileri alkıştan fazlasını hak etmektedirler. Ekonomik gerekçelerle adı tam konulmasa da uygulanan sürü bağışıklığıyla ve uygulanan tedbirlerle bu salgın kontrol altına alınamaz" ifadelerini kullandı. (Hatay/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türk Yoğun Bakım Derneği uyardı: Uçurumun kenarındayız

SONRAKİ HABER

Endonezya açıklamasını düzeltti: Çin aşısının başarı oranı henüz bilinmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa