08 Aralık 2020 10:42

Çavuşoğlu'ndan AB'ye çağrı: Sorunları ancak diyalog ve diplomasiyle çözebiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Peter Szijjarto (solda) ve Mevlüt Çavuşoğlu | Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

Paylaş

Doğu Akdeniz gerilimi ile ilgili Yunanistan'ı suçlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'ne (AB) diyalog ve diplomasi çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, "Sorunları da ancak yine diyalog ve diplomasiyle çözebiliriz" dedi. Türkiye-AB ilişkileri ve 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi hakkında konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano ise, "AB'nin çıkarı, Türkiye'nin tutumuna bağlı olarak mümkünse olumlu bir yönde ilerlemek, yapıcı iş birliği ve diyalog içinde olmaktır." dedi.

AA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile yaptığı görüşmenin ardından bakanlık binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Son dönemde Türkiye'nin diplomasiye önemli fırsatlar verdiğini savunan Çavuşoğlu, "Birincisinde (Oruç Reis) geminin çıkışını geciktirdik, ikincisinde bakım için gemi Antalya Limanı'na geldi. Bu süreçlerin iyi değerlendirilmesini istedik ama bu süreçlerde Yunanistan'ın ve Rum kesiminin kışkırtıcı adımlarını gördük. Olumsuz tavırlarını gördük. Böyle bir süreçte AB, Yunanistan'ı ve Rum kesimini masaya getirebilirdi, maalesef olmadı” dedi.

DOĞU AKDENİZ GERİLİMİYLE İLGİLİ YUNANİSTAN'I SUÇLADI

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Yunanistan'ın kışkırtıcı tavırlarının özellikle 20 Ekim'den bu yana devam etti. Şöyle bir baktım, 11 tane NAVTEX, 12 tane NOTAM yayınlamışlar. Biliyorsunuz NAVTEX denizdeki faaliyetler için, NOTAM da hava sahasındaki faaliyetler için yayınlanır. Ayrıca silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmek için kışkırtıcı adımlarda bulundu. İstikşafi görüşmelere gemi faaliyetlerini sürdürdükçe gitmeyeceklerini söylediler. Bu arada, NATO'nun ayrıştırıcı toplantılarına da son dönemlerde katılmaz oldular. Şimdi kim diyalogdan kaçıyor? Yunanistan, 'Oruç Reis gemisi orada olduğu sürece toplantılara gelmeyeceğiz' demişti. 29 Ekim'de Oruç Reis faaliyetlerini o bölgede sonlandırdı, tamamladı geldi, Antalya Limanı'nda ama (Yunanistan) hala başka bahaneler buluyor."

DİYALOG VE DİPLOMASİ ÇAĞRISI YAPTI

“Tek taraflı olarak hep kışkırtan taraf Türkiye'dir, Türkiye olumsuz tavırlarını sürdürüyor” gibi açıklamalar gördüklerini belirten Çavuşoğlu, “Bu doğru değil. Burada adil ve dürüst olmaları gerekiyor. Sadece yarınki toplantıda değil, biz her zaman aklıselim bir şekilde, onlar da stratejik düşünürse olumlu hava yaratarak ilişkilerimizi geliştiririz. Sorunları da ancak yine diyalog ve diplomasiyle çözebiliriz” diye konuştu.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise, Türkiye'yi mülteciler üzerinden övdü. Szijjarto, "Türkiye bunu yapmasa, Balkanlar üzerinden öylesine büyük kitleler halinde yüz binlerce yasa dışı göçmen Macaristan'ın güney sınırlarında belirecektir. İster beğensinler, ister beğenmesinler. Avrupa'nın güvenliği önemli ölçüde Türkiye'nin elindedir" dedi. Szijjarto, AB’yi mültecilerin tutulması için verdiği taahhütleri yerine getirmeye davet etti.

AB KOMİSYONU SÖZCÜSÜ: AB'NİN YANITI TÜRKİYE'NİN TUTUMUNA BAĞLI

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye-AB ilişkilerinin birçok boyutu bulunduğunu belirterek "AB'nin çıkarı, Türkiye'nin tutumuna bağlı olarak mümkünse olumlu bir yönde ilerlemek, yapıcı iş birliği ve diyalog içinde olmaktır." dedi.

Stano, günlük basın toplantısında Türkiye-AB ilişkileri ve 10-11 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi hakkındaki soruyu yanıtladı. Türkiye-AB ilişkileri bakımından önemli bir AB Zirvesi yapılacağını ve ilişkilerin yönünün tanımlanacağını ifade eden Stano, 1 Ekim'deki AB Zirvesi'nde Türkiye'ye "yapıcı iş birliği" vurgusuyla el uzattıklarını ancak karşılık bulamadıklarını ifade etti. "AB Konseyi için her şey masada. Hangi yöne doğru ilerleneceğine AB liderleri karar verecek." diyen Stano, AB üyesi ülkelerin liderlerinin Türkiye ile ilgili ne karar verirlerse versinler "bunu Türkiye'nin son aylardaki tutumunu değerlendirerek oy birliğiyle yapmak durumunda" olduklarını aktardı. Stano, şunları dile getirdi:

"AB-Türkiye ilişkilerinin birçok yönü var. Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu unutamayız. AB ülkelerinin de birçoğu aynı zamanda NATO'ya üye. Bütün bunlar dikkate alınıyor. Liderler, kararlarını Türkiye ile ilişkilerin karmaşık yapısını göz önünde bulundurarak oy birliğiyle alacaklar. AB'nin çıkarı, Türkiye'nin tutumuna bağlı olarak mümkünse olumlu bir yönde ilerlemek, yapıcı iş birliği ve diyalog içinde olmaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün'ün evi kurşunlandı

SONRAKİ HABER

AKP'li Bülent Turan: Kılıçdaroğlu adayı olsun ben de Cumhurbaşkanlığına adayım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa