08 Aralık 2020 14:45

Sağlık emekçisinin en son ihtiyacı indirimli lastik

Kocaeli'de, sağlıkçılara indirimli lastik kampanyası başlatılmasına tepki geldi: En son ihtiyacımız lastik. Koruyucu ekipmanların daha nitelikli olması ve ek ödeme adaletsizliğinin çözülmesi gerekir.

Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi emekçileri 1 Mayıs’ı kutladı. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve Pirelli Otomobil Lastikleri firması arasında imzalanan sözleşme ile sağlık emekçilerine indirimli lastik kampanyası açılmasına sağlıkçılardan tepki geldi. En son ihtiyaç duydukları şeyin lastik olduğunu belirten sağlık emekçileri, salgına karşı etkili tedbirlerin alınması, koruyucu ekipmanların daha nitelikli olması ve ek ödeme adaletsizliğinin çözülmesi taleplerini yineledi. 

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve Pirelli Otomobil Lastikleri firması arasında “İyi Niyet Anlaşması” imzalandı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık kuruluşlarına fiyat listesi ile birlikte gönderilen duyuruda, firmanın satış mağazasından alınacak her bir lastik için anlaşma kapsamındaki sağlık emekçilerine yüzde 42’ye varan indirim sağlanacağı bildirildi. Anlaşmadan faydalanmak isteyen personelin iletişim kuracağı bir cep telefonu numarasının da yer aldığı yazıda, ehliyet, nüfuz cüzdanı ve araç sahipliğine ilişkin belgelerin de sunulması gerektiği aktarıldı.

"AŞILAMA İLE İLGİLİ BİLGİ BEKLERDİM"

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, daha önce başka yerlerden de indirim vb. desteklerin geldiğini söyledi. İnsanların elinden geleni yapmaya çalıştığını söyleyen Ardaman, “Tabi lastik belki de en son ihtiyacımız durumunda. Bize nasıl aşı yapılacağının bilgilendirilmesinin yapılmasını isterdim. Bu destek Pirelli’nin kendi tasarrufu. Böyle bir jest yapıyorlarsa kendileri de duyurabilirlerdi” dedi. 

Kocaeli’de artan vakalar nedeniyle başka sorun ve taleplerinin olduğunu ifade eden Ardaman, "Koruyucu ekipmanlarımız açısından sayıca bir sorun yaşamasak da nitelik sorunu var. Bu koruyucu ekipman markalarının bizi ne kadar koruduğunu bilmiyoruz. İlimizde 83 hekim koronavirüse yakalandı, diğer sağlık emekçileri arasında çok fazla. Tükenme aşamasına doğru hızla gidiyoruz. Bu nedenle yatak sayısının artırılması bir işe yaramıyor, tam kapanmanın şart olduğunu söylüyoruz” dedi.

EK ÖDEME ADALETSİZLİĞİNİ ÇÖZÜN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, günde 5 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği bir ülkede, Dr. Mehmet Karakum ve 6 aylık hamile hemşire Nur Yavuz’un Covid-19 nedeniyle yitiren Kocaeli’deki sağlık emekçilerinin acıları daha tazeyken  bir şirketin ciro artırımı için yaptığı PR çalışması kapsamında lastik indirimini bir motivasyon olarak müjdelemesini eleştirdi. Çalışırken Covid-19’a yakalanan ve ölen her sağlık çalışanının hastalanmasından ve ölümünden sorumlu olanların hiç sorumlulukları yokmuş gibi, hesap bile vermeden, sağlık emekçileriyle dalga geçer gibi uygulamalara imza attığını belirten Eroğlu, “İşçi sınıfının nabzının en güçlü attığı illerden biri olan Kocaeli, salgının da fabrikalardan şehre yayıldığı bir ildir aynı zamanda. İl Sağlık Müdürü keşke iş yeri filyasyonlarının gerçekleştirilmesi iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ve denetimlerinin sıklaştırılması konusunda ısrarcı tedbirlere imza atsaydı ya da atabilseydi” dedi. Yoğun bakımların dolduğu, yoğun bakım sağlık emekçilerinin gün aşırı 24 saat nöbetler tutmaya başladığı, yoğun bakım sertifikalı hemşirelerin birinci basamakta, ebelerin ve deneyimsiz hemşirelerin yoğun bakımlarda çalışması gibi sorunların çözüm beklediğini anlatan Eroğlu, “Döner sermaye ve tavandan ek ödeme adaletsizliğini çözseler, hak edene hakkını verseler daha makbule geçerdi” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale’de Kovid-19 vakaları artıyor, hastanelerde personel yok

SONRAKİ HABER

Araftakiler: Mülteciler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa