08 Aralık 2020 15:28

Ankara Barosu, “aceleye gediği için” TBB’ye iletemediği reform önerilerini sıraladı

Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanı Gül'e sunduğu "yargı reformu" önerileri için kendilerine yarım iş günü süre verilmesine tepki gösterdi.

Ankara Barosu eğitim binasına astığı dev pankartla YSK’nin seçim iptali kararına tepki gösterdi. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliğinin yargı reformu önerileri için kendilerine yarım iş günü süre verilmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, avukatlar için emeklilik sandığı kurulması, avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilerek suçlanmaması ve HSK’nin siyasi iktidarın etkisinden kurtulması için yapısının değiştirilmesi gibi birçok talebe yer verildi.

Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliğinin Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında mesleki bakımdan yasama ve yürütme organlarınca hayata geçirilmesi için görüş ve önerileri talep ettiği yazının kendilerine 4 Aralık Cuma günü gönderildiği ve cevabın en geç 7 Aralık Pazartesi saat 14.00’e kadar gönderilmesinin istendiğini açıkladı.

Açıklamada, yarım iş günü süresinin Adalet Bakanlığının uygun gördüğü bir zaman dilimi ise baroların görüşlerinin sadece kağıt üzerinde alındığını gösterdiği belirtildi.

Açıklamada “Eğer uygun görülen süre, TBB’nin takdiri ise bu durum çok daha vahim olup TBB’nin barolara ve daha da önemlisi meslek sorunlarına bakışını ortaya koymaktadır ki; bu halde meslek sorunlarımızın en başına TBB’nin bu bakış açısını koymak gerekir” denildi.

Avukatların iş yaşantılarında neredeyse her gün şiddete uğradığı, stajyer avukattan meslek üstatlarına kadar her yaş grubunun ekonomik kaosun altında ezildiği; adliyelerde, karakollarda, cezaevlerinde, kısaca mesleklerini yaptıkları her yerde karşılarına duvarların örüldüğü, müvekkillerinin işledikleri iddia edilen suçlarla özdeşleştirilerek haklarında soruşturmaların başlatıldığını kaydedilen açıklamada, avukatlık mesleğine ilişkin talep ve öneriler sıralandı.

STAJYER ÜCRETİ İŞKUR'DAN SAĞLANSIN

Yeni hukuk fakültesi açılmaması, kontenjanların düşürülmesi ve eğitim kalitesi düşük olanların standartlarının yükseltilmesi talep edilen açıklamada, avukat, avukat stajyerlerinin ücret yasağının kaldırılarak bir yıllık staj dönemlerinde İŞKUR’dan kaynak sağlanması istenildi. CMK Ücret Tarifesi’nin en az Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne çıkartılması gerektiği belirtilen açıklamada, işçi avukatların çalışma şartlarına ilişkin genel hükümlerin Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmesi istenildi.

EMEKLİLİK SANDIĞI KURULSUN

Kamu avukatlarının maaş ve özlük hakları konusund ise ek göstergelerinin hâkim/savcılara eşit hale getirilmesi, seyyanen zam verilmek suretiyle maaşlarının avukatlık mesleğinin onuruna yaraşır duruma getirilmesi, görev yapılan idarelerce zorunlu mali mesuliyet sigortalarının yapılması, primin idare tarafından karşılanması talep edildi. Ayrıca avukatların emekliliği için sandık kurulması yönünde yasal düzenlemenin yapılması ve buna belirli oranda devlet katkısı sunulması istenildi.

AVUKATLAR MÜVEKKİLİ GİBİ SUÇLANMAMALI

Açıklamada sıralanan diğer talepler ise şöyle:

  • “Mahkeme kalem müdürleri, icra müdürleri ve noter başkatiplerinin hukukçu olması,
  • Avukatlara yasa ile sağlanan yetki ve görevlerini yaparken, tüm yargı mercileri ile kolluk, kamu kurumları ve cezaevlerinde hukuk tanımaz ve engelleyici tutum ve davranışlarla karşılaşmalarının önlenmesi,
  • Avukatların sadece mesleklerini yapmaları nedeniyle müvekkilleriyle özdeşleştirilerek şüpheli ve sanık konumuna getirilmesinin önüne geçilmesi,
  • HSK’nın yapısının değiştirilerek siyasi iktidarın etkisinden kurtulmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması,
  • Bu kapsamda Adalet Bakanı’nın HSK’da yer almasının son bulması, üyelerin seçilmesinde TBMM’de nitelikli çoğunluk aranması."

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmüş ve Feyzioğlu, "yargıda yeni reform" önerilerine ilişkin hazırlanan 28 maddelik çalışmayı Gül'e sunmuştu.

TBB'den yapılan açıklamada, çalışma hazırlanmadan önce tüm barolara ve avukatlara görüşlerinin sorulduğu ve 1102 avukattan gelen görüşleri de değerlendirildiği savunulmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sovyetler’de Kürt tiyatrosu

SONRAKİ HABER

KESK'in 25'inci yılı kutlandı: Mücadeleyi büyüteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa