08 Aralık 2020 15:55

HDP'li Habip Eksik, Sinbo işçilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı

HDP Milletvekili Habip Eksik, Sinbo işçilerine dayatılan baskı, mobbing ve insanlık dışı çalışma koşullarını TBMM gündemine taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Sinbo işçilerine dayatılan baskı, mobbing ve insanlık dışı çalışma koşullarına ilişkin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul Haramidere’de bulunan Sinbo firmasına ait fabrikada yaşananların daha önce de milletvekilleri tarafından Meclis gündemine taşındığını hatırlatan Eksik, buna rağmen Bakanlık tarafından gerekli adımların atılmadığını söyledi.

Keyfi ve hukuksuz şekilde işçilerin ücretsiz izne ayrılmaya zorlandığını, sendika üyeliği olan işçilere mobbing, psikolojik şiddet hatta saldırılar yaşandığını vurgulayan Eksik "Ayrıca pozitif vaka tespit edilen emekçiler ücretsiz izne zorlanmakta, emekçiler her an işlerini kaybedecekleri korkusuyla çalışmaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliği esas alınmamakta ve emekçilerin sağlığı dikkate alınmamaktadır" dedi.

Sinbo yöneticilerinin pandemiyi “İşsiz bırakırım” tehdidiyle tam bir sömürü ve saldırı aracı olarak kullandığını söyleyen Eksik, "Özellikle 7244 Sayılı Kanunun hayata geçirilmesi ile patron ve yöneticiler tarafından emekçiler keyfi olarak ücretsiz izne mecbur bırakılmaktadırlar" dedi.

Eksik, şu sorulara yanıt istedi:

  • Anayasa ile tanımlanmış sendikalaşma ve örgütlenme hakkı Sinbo firması yöneticileri tarafından niçin kısıtlanmaktadır?
  • Milletvekillerimiz Kemal Bülbül, Ayşe Acar Başaran ve Tulay Hatimoğulları Oruç çeşitli tarihlerde vermiş oldukları önergeler Bakanlığınız tarafından niçin dikkate alınmamaktadır? İvedilikle çözülmesi gereken Sinbo işçilerin sorunları meclis gündemine getirilmesine rağmen bakanlığınızın bu konuda bir çözümü var mı, var ise kamuoyu ile niçin paylaşılmamaktadır?
  • Sinbo firmasına emekçilere yönelik mobing, psikolojik baskı, işten atma suçları işlenmekte ayrıca kayıtsız işçi çalıştırılmaktadır. Sömürü ve kölelik koşullarının yaşatıldığı Sinbo firmasına yönelik Bakanlığınız tarafından açılmış bir soruşturma mevcut mudur?
  • 7244 sayılı yasa hak gaspına sebep olmaktadır, işçi aleyhine olan bu yasa iptal edilecek midir?
  • Sinbo fabrikasında Kovid-19'a yakalanan personel sayısı ne kadardır, hayatını kaybeden işçi var mıdır?
  • Sinbo fabrikasında işçilerin sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkartıldıkları ve mobbinge maruz kaldıkları iddiası doğru mudur? Ayrıca işçilerin keyfi bir şekilde ücretsiz izne zorlandıkları ve adreslerine “ücretsiz izne ayrıldıkları” bilgisi gönderildiği doğru mudur?
  • Fabrikalarda koronavirüs tanısı konulan işçilerin çalıştığı bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemlerinin alınması ve işçilerin ücretli izne çıkarılması sağlanacak mıdır?

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş üyesi TESKİ işçileri: Toplu iş sözleşmesindeki taleplerimiz karşılansın

SONRAKİ HABER

EMEP Bölge Örgütü: Gercüş’te yaşananlar iktidarın politikalarının tezahürüdür!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa